Uniós pénzből küzdenének a házasság előtti szex ellen

„A nemiség, a párkapcsolatok, a házasság és a család témakörben még mindig igen sok a káros és nem igaz nézet szinte az egész társadalomban, és ezen változtatni érdemes. Itt nem értékpluralizmusról van szó, hanem a jó és a rossz, az érték és a károkozás, az erkölcsös és az erkölcstelen, az emberséges és az embertelen, a szabadság és a hazugság összekeveréséről” – többek között ez áll a tegnap megalakult Magyar Családtudományi Társaság küldetésnyilatkozat-tervezetében.

A társaság tulajdonképpen a már évek óta létező Tudomány a Családért Egyesület továbbfejlesztése. Ezen egyesület célja „a család, a házasság és a nemiség témakörének széles körű tudományos kutatása, a témakörben a helyes irányvonalak kijelölése, a káros folyamatok feltérképezése, a káros jelenségek optimális csökkentésének, a hasznos folyamatok optimális növelésének kidolgozása, erősítése és az eredmények terjesztése”.

Hasonló elképzelései vannak a most megalakult társaságnak is. Káros jelenségnek egyebek mellett a házasság előtti szexuális kapcsolatokat, az élettársi kapcsolatokat és a nem heteroszexuális viszonyokat tartják. Pénteken ellenszavazat nélkül elfogadott alapszabályuk szerint etikai, szociológiai, pszichológiai és egészségügyi érvek szólnak amellett, hogy a házasság előtti szexuális élet és az élettársi kapcsolat helyett a házasságot kell ajánlani mint megvalósítandó célt. Hangsúlyozzák, hogy „az erkölcsi értelemben definiált egészséges család az egy férfi és egy nő házasságán alapuló szeretetközösség, amelynek tagjai a feleség, a férj és az esetleges gyermekeik, beleértve a fogadott és mostoha gyermekeket is. A házasságon kívül született gyermek és szülei is családot alkotnak, azonban az ilyen családok létrejötte elsősorban a közvetlen részvevők számára nagy teher, az ember méltósága és értéke miatt sem a szüleik sem a gyermek nem ezt érdemlik.”

Az alapszabály szerint az emberi életet a fogantatástól kezdve a természetes halálig tisztelni kell. Ezért olyan családtervezési módszereket kell preferálni és ajánlani, amelyek sem az anya, sem a születendő gyermek egészségét vagy életét nem veszélyeztetik.

A küldetésnyilatkozat tervezete szerint a média is változtatásra szorul, mert az általa sugallt emberkép „botrányosan primitív, hazug, káros és kultúraellenes. A testi-lelki egészséget ajánló produktív életpálya, a felelősségteljes párkapcsolatok és a majdani házasságra történő felkészítés helyett egyéjszakás kalandokra, szingli, mingli, biszexuális és poligám életmódra buzdítanak, miközben a hűséget és a házasságot elavultnak, egészségtelennek, sőt néha nevetségesnek tüntetik fel. Az egyetlen nemi társra való törekvés pedig fel sem merül a palettájukon. Teszik mindezt büntetlenül a huszonegyedik század Európájában és így hazánkban is.”

– Magyarországon a házasság, a párkapcsolatok válságban vannak. 42 százalékos a válási arány, több tízezer abortuszt hajtanak végre évente, a fiatal lányok hetven százaléka HPV-fertőzött, demográfiai katasztrófa fenyeget – sorolta az egyesület és a most létrejött társaság vezetője, Balásházy Imre.

Hozzátette, hogy a társaság a Magyar Tudományos Akadémia támogatását is élvezi, öt akadémikust kértek fel védnökségre, és négyen már vállalták is a feladatot. Emellett az állami szféra embereivel is együtt szeretnének dolgozni. Az alakuló ülésre egyébként egy állami intézményben, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium háttérintézményeként működő Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézetben került sor. Tóth Tibor, az intézet főigazgatója szoros együttműködést ígért, ami már csak azért is kézenfekvő, mert a társaság alelnöke Farkas Péter, aki egyben az intézet családpolitikai igazgatóságának megbízott vezetője. (Az alakuló ülésen részt vett Rónaszékiné Keresztes Mónika fideszes országgyűlési képviselő is, az egyik alapító tag pedig Téglásy Imre, a radikális magzatvédő Alfa Szövetség elnöke.)

– Ez egy civil szervezet, én sem az intézet nevében beszélek – hangsúlyozta Farkas Péter, aki terveik között említette, hogy a családtudománnyal foglalkozó szervezeteket szeretnék integrálni, honlapot és később folyóiratot létrehozni. Mindehhez uniós forrásokra szeretnének pályázni.

Ami az alapszabály és a küldetésnyilatkozat-tervezet megfogalmazásait illeti, kiemelte, hogy az alaptörvény és a családvédelmi törvény vonatkozó pontjai, bár sokak ízlését zavarhatják, köteleznek. Ha a társaság kizáró módon viselkedne, akkor ő nem dolgozna benne. Úgy látja, hogy a szervezet integrálhatja a különböző, tudományosan megalapozott véleményeket a családról.

Ezt a melegek érdekvédelmével foglalkozó Magyar LMBT Szövetség másképp látja. Közleményük szerint homofób, kirekesztő nézeteket tudományos programként népszerűsíteni kívánó szervezet jött létre. Különösen aggasztónak tartják, hogy „a szervezet létrehozása fölött állami szervek és vezetőik bábáskodtak”. Álláspontjuk szerint amit a Magyar Családtudományi Társaság jelenlegi formájában képvisel, az „nem tudomány, hanem a kirekesztés és a gyűlölködés intézményesítése”.

Indul a családi életre nevelés

– Szeptembertől kötelező lesz az iskolákban a családi életre nevelést oktatni, azért sürgető feladat elkészíteni a tanároknak a megfelelő továbbképzési anyagokat, ebben segítenek a Népesedési Kerekasztal tagjai – közölte csütörtökön Kopp Mária, az SE Magatartás-tudományi Intézetének igazgatóhelyettese, a kerekasztal kezdeményezője. (A Magyar Tudományos Akadémia szervezésében 2009-ben létrejött kerekasztal célja, hogy megszülethessenek a tervezett gyerekek Magyarországon.) A tervek szerint többek között konfliktuskezelést, társkeresést, generációk közötti kapcsolatépítést oktatnának a gyerekeknek, de helyet kapna a képzésben „a reklámok káros hatásainak felismerésére” felkészítés is. Kopp Mária elmondása szerint ebből a tárgyból nem kapnának osztályzatot a gyerekek. Komlósi Piroska, a Károli Gáspár Református Egyetem docense (és a Magyar Családtudományi Társaság egyik alapítója) hozzátette, hogy azért, hogy a tanárok minél motiváltabbak és kompetensebbek legyenek, kidolgoztak számukra egy programot, melyet akár intenzív nyári kurzusokon, akár szakmai táborokban ismertetnének meg velük. (M. D.)

Szerelmespár a Szigeten
Szerelmespár a Szigeten
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.