Rogán és Pokorni havi 330 ezret bukik, mégsem az ő fejük fájhat

A budapesti kórházak állami kézbe adása jelentősen csökkenti a fővárosi önkormányzat képviselőinek jövedelmét. Eddig ugyanis hallgatólagos megállapodás volt arról, hogy a fővárosi kórházak tulajdonosi felügyelőtanácsi (ft) tagságával járó havi 200–500 ezer forintos tiszteletdíjjal egészítik ki az önkormányzati képviselők 113 és 216 ezer forint között mozgó, valóban nem túl magas fizetését.

A kórházak államosításával azonban az ft-tagságokkal vagy -elnökséggel járó pluszjövedelem megszűnt, de egyes képviselők más fővárosi tulajdonú cégek felügyelőtanácsaiban továbbra is ott vannak.

Lapunk kikérte a fővárosi önkormányzattól a képviselők 2011-es havi járandóságát. A rendelkezésünkre bocsátott listából kiderül, hogy az összes képviselő tagja vagy elnöke volt valamely fővárosi tulajdonú kórház felügyelőtanácsának. Többségében nem is csak egynek, hanem átlagosan kettőnek-háromnak. Ebből a legtöbb pluszjövedelmet, több mint havi 500 ezer forintot három fideszes képviselő húzta: Orbán Gyöngyi és Ughy Attila havi 555 ezret, Szentkirályi Alexandra Éva pedig 522 ezret. Négyszázezres kiegészítő jövedelme volt az ft-tagságból a szocialista Havas Szófiának és Horváth Csabának, valamint a fideszes Nagy Istvánnak.

A többiek átlagosan háromszázezer forintot kaptak havonta, köztük a fideszes Rogán Antal és Pokorni Zoltán 330 ezret, a szintén kormánypárti Wintermantel Zsolt 358 ezret, a szocialista Tüttő Kata 370 ezret, az LMP-s Hanzély Ákos 310 ezret, a jobbikos Czeglédi János 330 ezret.

Ez valójában „bújtatott” fizetéskiegészítés volt a képviselőknek. Ezt bizonyítja, hogy az egyik fővárosi kórház internetes oldalán az olvasható: a tulajdonosi felügyelőtanács az „üléseit szükség szerint, általában évente 4-5 alkalommal tartja”, tehát „jó esetben” minden második hónapban volt egy tanácskozás.

Megkérdeztünk több képviselőt is, akik azt mondták, hogy általában egy hónapban egy ilyen ülésre kellett elmenniük. A képviselőknek innen járó tiszteletdíjat egyébként nem a kórházak, hanem a fővárosi önkormányzat fizette, mértékét pedig az adott intézmény főigazgatója mindenkori havi fizetésének meghatározott százalékához – ft-elnök esetében 15, a tagoknál 10 – kötötték.

A kórházi ft-tanácsi tagságokból származó jövedelemkiesés leginkább az ellenzéki képviselőket sújtja, többségüknek ugyanis ez a képviselőség a főállása. A szocialista frakcióvezető, Horváth Csaba havi bruttó jövedelme januártól 113 960 forint, a képviselők alaptiszteletdíja. A bizottsági tagságért 51 282, a bizottsági elnöki posztért 102 564 forint jár, így a legjobban kereső képviselők is legfeljebb 216 ezer forintot kapnak havonta.

A jövedelemkiesést könnyebben élik meg azok a kormánypárti képviselők, akik emellett még polgármesterek és ráadásul parlamenti képviselők is, köztük Rogán Antal belvárosi, Pokorni Zoltán XII. kerületi, Németh Szilárd csepeli, Ughy Attila lőrinci, Wintermantel Zsolt újpesti polgármester. Az ő jövedelmük a kórházi felügyelőtanácsi pénz nélkül is jóval meghaladja az egymillió forintot.

A legfrissebb, február elsején publikált parlamenti vagyonnyilatkozatok szerint például Rogán három helyen, a fővárosban, az V. kerületben és az Országgyűlésben összesen havonta több mint 1,8 millió forintot keres, Ughy Attila, Pokorni Zoltán és Németh Szilárd havi jövedelme is átlépi az 1,5 milliót.

Milliós főigazgatói fizetések

A cikkhez bekértük a fővárosi önkormányzattól a kórházak főigazgatóinak bérét is. Ez alapján a legtöbbet az egyesített Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet ft-tagságáért lehetett kapni, mert ott a főigazgató havi bruttó bére 1,7 millió forint, tehát az oda delegált képviselők havi 170 ezer forintot kaptak. A vezetői bér a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben 1 millió 75 ezer, a Heim Pál Gyermekkórházban 900 ezer, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban 1,4 millió forint, a Károlyi kórházban egymillió, a Központi Stomatológiai Intézetben 760 ezer, a Nyírő Gyula Kórházban 850 ezer, a Péterfy Sándor Utcai Kórházban 1,5 millió, a Szent Imre Kórházban 1,2 millió, a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházban 1,6 millió, az Uzsokiban 1,25 millió forint, a Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdőben pedig 850 ezer forint.

Horváth Csaba fizetése 113 960 forint lett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.