Orbán elégedett Navracsiccsal, a kormány büszke brüsszeli harcaira

Lapunk értesülései szerint Orbán Viktor miniszterelnök kifejezetten sikeresnek tartotta Navracsics Tibor múlt heti, az alapjogi bizottság meghallgatásán tanúsított szereplését, mert a miniszterelnök-helyettes „partnere volt Kroes médiaügyi biztosnak”.

Azért is megdicsérték az igazságügyi és közigazgatási minisztert a kommunikációval foglalkozó kormányközeli szakértők, hogy „mindvégig a formális és szabályos parlamenti eljárási keretekre és a hatályos magyar alkotmányra hivatkozott, és nem fogadta el az uniós felülről kezelést”, amikor Neelie Kroes arra hivatkozott, „ez nem ugyanaz, amit az irodámban mondott a miniszter úr, ahol megígérte: ellenállás nélkül követi az ET ajánlásait”.

A kormányzati értékelések szerint sikeres és eredményes volt Orbán Viktor eddigi valamennyi, idei strasbourgi és brüsszeli szereplése is. Ezeket egy „négyes fogat”, Martonyi János külügyminiszter, Navracsics Tibor és Szájer József szokta előkészíteni tartalmilag, és általában részt vesz ezeken az előkészítő megbeszéléseken Áder János fideszes EP-képviselő is.

Idetartozik, hogy Szájer József éles hangon kelt ki Neelie Kroes ellen. „Ön, alelnök asszony, túllépve az Európai Unió kompetenciáján, a magyar kormány helyettes vezetőjétől olyan nyilatkozatot követelt, hogy egy nem uniós szervezet, nevezetesen az Európa Tanács még el sem készített, meg sem fogalmazott dokumentuma javaslatainak teljesítésére előre vállaljon kötelezettséget. Ez példátlan! Amikor a magyar miniszterelnök-helyettes a követelés nyilvánvalóan túlzó volta ellenére erre azzal válaszolt, hogy minden, a magyar alkotmányos renddel összeegyeztethető javaslatot meg kíván fogadni, ön indulatosan kikelt ez ellen” – írta egy blogbejegyzésben Navracsics Tibor múlt heti meghallgatása okán.

A fideszes EP-képviselő szerint a médiaügyi biztos a vitában „kilépett az Európai Bizottságtól joggal elvárható pártsemleges szerepből”. A Magyar Nemzet által idézett szövegben Szájer József arra kérte a biztost: próbáljon meg pártsemlegesen, indulatos kirohanásoktól mentesen és tényszerűen véleményt formálni Magyarországról és a kormányról. Felhívta a holland politikus figyelmét, hogy az unióban nemcsak a tagországoknak vannak kötelezettségeik, hanem az uniós intézményeknek, az EB-nek és az egyes biztosoknak is. Ezek közé tartozik az uniós szerződés negyedik cikkelyének betartása, amely szerint többek között az unió tiszteletben tartja a tagállamoknak a szerződések előtti egyenlőségét, valamint nemzeti identitását – írta Szájer József.

Munkatársunknak a miniszterelnökhöz közel állók azt is elmondták: a kormányzati kommunikáció eredményessége európai színtéren, az, hogy a miniszterelnök szereplése „átjöjjön a rivaldán, döntő részt Kovács Zoltán államtitkár érdeme”. A kommunikációs államtitkár „kap impulzusokat” a miniszterelnök környezetéből, és egyeztet a külügyi tárcával, de a szervezés, a kapcsolattartás az ő hatásköre. Intenzív kapcsolatokat ápol a külföldi sajtó képviselőivel, használva „remek angolnyelv-tudását”. Meg nem erősített hírek szerint hétfőn Bécsben Paul Lendvaival folytatott informális beszélgetést.

Kovács Zoltán államtitkár a Hír TV után a BBC News számára is rendelkezésre állt
Kurucz Árpád 2011.01.31. Digitális 2011. január 31. Kovács Zoltán sajtótájékoztató. Fotó: Kurucz Árpád
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.