Organikus építészek tervezik az ócsai telepet

Az organikus építészet képviselői között számon tartott Kvadrum Építész Kft. tervezheti meg az ócsai szociális lakónegyed családi házait és közösségi épületeit. A döntést január 12-én hirdették ki, nem túl nagy nyilvánosságot kanyarítva az ügynek.

A BMSK Beruházási, Műszaki, Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. – a program hivatalos közbeszerzési lebonyolítója – tavaly decemberben küldte meg ajánlattételi felhívását három építész-, illetve három közműtervező irodának. A projektet felügyelő Belügyminisztérium hivatalos indoklása szerint azért döntöttek a meghívásos eljárás mellett a nyílt építészeti pályázat helyett, mivel a tervezési feladatok nem érték el a 25 millió forintos közbeszerzési értékhatárt. Egyébként is olyan mikro-, kis- vagy középvállalkozásokat kerestek, amelyek alkalmasak a tervezési szerződésben foglaltak teljesítésére.

A beérkezett ajánlatokat értékelő bizottság tagjai között volt Ócsa főépítésze, az Országos Mérnöki Kamara alelnöke, a BM képviselői, valamint a későbbiekben építtetői feladatot ellátó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársa. A végső döntést Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár hozta. A Kvadrum Építész Kft. nyert. A bírálat fő szempontjaként a legalacsonyabb szolgáltatási árat jelölte meg a Belügyminisztérium. Ennél többet azonban sem a tervekről, sem az indulókról, sem a győztes pályázatról nem árultak el.

A családi házak építészeti terveinek elkészítésével megbízott irodát a magyar – a nemrégiben elhunyt Makovecz Imre nevével fémjelezett – organikus építészet képviselőjeként jegyzik szakmai körökben. Munkáik közé tartozik többek között a piliscsabai katolikus egyetem, Veresegyház több épülete, köztük a Gyermekliget és az Idősek Háza, több általános iskola, óvoda és családi ház. Mindegyik hagyományos, népi motívumokat felvonultató, sok fát felhasználó épület.

A Belügyminisztérium többféle tervet vár tőlük. A tervezési feladat kitér a vályog-, a tégla-, valamint a könnyűszerkezetes technológiák kidolgozására is. Az építési módot ugyanis a tervek alapján választják majd ki. Annyi azonban már most bizonyos, hogy a projektet felügyelő tárca minél több közfoglalkoztatottat szeretne bevonni a beruházás megvalósításába. A tervezőknek ezenfelül figyelembe kell venniük Ócsa nemrégiben elfogadott helyi építési szabályzatát, amely megköveteli a földszintes, magas tetős kialakítást, illetve az oldahatáron álló beépítést. S vélhetőleg iránymutatóként áll előttük a tavaly ősszel lebonyolított építészeti ötletpályázat is, amelyen az Archidea Bt. Kós Károly stílusát idéző, fatornyos épületeket felvonultató, centrális „virágszirmot” idéző településszerkezeti terve diadalmaskodott.

A kapcsolódó közműhálózatok, út és kerékpárút tervezésére az Unitef ’83 Műszaki Tervező és Fejlesztő Zrt.-vel szerződtek, a cég már meg is kezdte a munkát.

A kormány tavaly nyáron döntött a bukott devizahiteleseket befogadó ócsai szociális lakónegyed felépítéséről. A 234 hektáros egykori szántón összesen 420 családi ház épülne több ütemben. Első körben nyolcvan. A beruházásra öt-hatmilliárdot szán a kormány. Az átadás eredeti határideje idén március lett volna, ám ezt már az építészeti pályázat kiírása előtt júniusra tolták. A területet időközben átminősítették. A komplex kivitelezői pályázatot viszont csak a költségvetés véglegesítése után, az építészeti tervek birtokában írhatják ki. Így a munka aligha kezdődhet meg március előtt.

Háromezren hívták az eszközkezelőt

A PSZÁF adatai szerint tavaly október végén már 144 382 lakossági jelzáloghitelesnek volt összesen 983,2 milliárd forintnyi 90 napon túli késedelmes hiteltartozása. A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. kék számát eddig mintegy háromezren hívták. Az MTI által megkérdezett bankok már megkezdték az érintett hiteladósok értesítését arról, hogy ingatlanuk kényszerértékesítésére kerülhet sor.

A Kvadrum Veresegyházon épített iskolája
A Kvadrum Veresegyházon épített iskolája
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.