Orbán még mindig nem fizetett az alapba

196 millió forint gyűlt össze eddig az államadósság elleni alapban. Matolcsy rendszeresen fizet.

A Szeged-csanádi Egyházmegye újabb 30 millió forintot fizetett be az Összefogás az államadósság elleni alapba, így eddig összesen 196 millió forint gyűlt össze – nyilatkozta a Népszabadságnak Horváth Tihamér, az alap irányító testületének elnöke. Az eddig összegyűlt 196 millió forinthoz képest az államadósság összege az év végén megközelítette a 21 ezer milliárd forintot.

A Szeged-csanádi Egyházmegye tavaly egyszer már befizetett 30 millió forintot, így az egyház az alap legnagyobb támogatója. Korábban több egyház is jelezte, hogy hozzá akar járulni az államadósság csökkentéséhez, miután a kormány a tavalyi év elején Rédly Elemér győri katolikus plébános kezdeményezése nyomán létrehozta az alapot, ahová vállalatok, a civil szféra és magánszemélyek befizetését várják. Katolikus részről a Szeged-csanádi Egyházmegye korábban százmillió forintot ajánlott fel, ebből utaltak át eddig hatvanmilliót. A reformátusok felajánlását a kormány nem fogadta el (fogadhatta el), mert részükről az volt az elképzelés, hogy a kormány fordítsa az államadósság csökkentésére azt a 200 millió forintot, amit a költségvetésben a reformátusok kapnának az ingatlanaik felújítására.

Surján László – 4 millióval apasztotta az államadósságot
Surján László – 4 millióval apasztotta az államadósságot

Horváth Tihamér kissé csalódott amiatt, hogy az elmúlt hetekben igencsak lassan csordogálnak a befizetések. Az elnök hamarosan megírja az alap éves beszámolóját és ebben kéri majd a kormánytagok további segítségét az államadósság elleni küzdelem megismertetésében, támogatásában. Kérdésünkre az elnök elmondta, a politikusok közül hozzávetőleg tíz jobboldali közéleti személyiség fizetett be az alapba, a legtöbbet, több mint négymillió forintot Surján László, a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője kétmillió forintot adott az alapba, Schmitt Pál köztársasági elnök egyhavi jövedelmét (bruttó 1,5 millió forint) ajánlotta fel. A miniszterek közül Matolcsy György nemzetgazdasági és Navracsics Tibor közigazgatási miniszter szintén egyhavi bérét (1,1 millió forint) utalta át, Matolcsy ezen felül minden hónapban jövedelme egy meghatározott részét is felajánlja.

Az elnök biztos abban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is hozzájárul majd az alaphoz, ha lesz rá lehetősége. Azt már korábban is jeleztük, hogy a kormányfő még nem fizetett be az alapba, szóvivője ezzel kapcsolatban korábban azt válaszolta kérdésünkre, hogy a miniszterelnök már hosszabb ideje támogatja egy közösségi cél megvalósulását, benne komoly összeggel a fizetéséből. Ennek a célnak a megvalósulása után fog támogatni egy újabb közösségi célt, mint például az államadósság elleni küzdelem. A szóvivő azt nem árulta el, hogy mi a miniszterelnök által támogatott közösségi cél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.