Schmitt szerdán interjút adhat, az egyetem még kivár

Miközben a kormány mindent megtesz azért, hogy bagatellizálja a Schmitt Pál köztársasági elnököt ért plágiumvádat, a tudományos közélet egyre hevesebben követeli, hogy hivatalos vizsgálat tisztázza, ellopta-e Schmitt Pál doktori disszertációjában egy bolgár kollégája tanulmányának java részét vagy sem.

A Hvg.hu szerzője azt állítja, hogy igen, a hírportál a disszertáció 180 plagizált oldaláról tud. Ugyanakkor a miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter minősíthetetlen bulvárkacsának nevezte az értesülést.

Az biztos, hogy az elhárító mechanizmusok beindultak: a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja, Tóth Miklós még a múlt héten közleményben írta: nincs ok azt feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely húsz éve elbírálta Schmitt doktori disszertációját.

Mások ezt nem így látják, az Origo fölhívta a figyelmet például arra, hogy Schmitt Pál doktorálásának évében, 1992-ben lett a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának tagja Kertész István ókortörténész, a plágiumgyanús disszertáció egyik bírálója. A másik bíráló, Takács Ferenc 1985 óta tagja a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának, s jelenleg is tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

Értesüléseink szerint a Semmelweis Egyetemen pillanatnyilag nem folyik formális vizsgálat a doktori disszertációval kapcsolatban felmerült plágiumgyanú miatt. Ennek egyik oka, hogy az egyetem továbbra sem tud mit kezdeni az ügyben érzékelt joghézaggal: az egykori Testnevelési Főiskola (TF) 1985-ös doktori szabályzata alapján olyan testületeknek kellene vizsgálatot folytatniuk, amelyek ma már nem léteznek, a Semmelweis Egyetem (mint jogutód) ma érvényes doktori szabályzata pedig nem tartalmaz szabályokat plágiumgyanú esetére, illetve a doktori címek visszavonásának kérdésével sem foglalkozik.

Lapunk úgy tudja, a téma először az egyetem jövő heti rektori értekezletén kerülhet szóba olyan formában, hogy abból esetleg már valamiféle vizsgálat elindítása is következhet.

Értesüléseink szerint ugyanakkor az intézmény valószínűleg „nem fogja elkapkodni” az ügy tisztázását, mivel aligha lehet olyan döntést hozni, amelynek ne lennének közvetlen politikai következményei. A végső szót vélhetően nem az egyetemi, hanem a kari doktori tanácsnak (a korábbi TF, illetve Testnevelési Egyetem, ma a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara) kell majd kimondania.

Bazsa György, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke kérdésünkre úgy nyilatkozott: az adott szakterületen járatos szakemberek szerinte egyértelműen el tudják dönteni, hogy két publikáció között csupán tematikai egyezés és tartalmi hasonlóság áll-e fenn, vagy pedig ennél többről, plagizálásról van szó. Szerinte ez a kérdés Schmitt Pál doktori disszertációját illetően is kétséget kizáró módon tisztázódni fog. Mint hangsúlyozta, az első helyi illetékes a Semmelweis Egyetem, és ő bízik benne, hogy az intézmény meg is teszi a közvéleményt joggal foglalkoztató dilemma eldöntéséhez szükséges lépéseket.

Amennyiben az egyetem valamilyen okból mégsem lépne, Bazsa György szerint a MAB megfontolás tárgyává teszi, hogy maga legyen kezdeményező.

Az MSZP tegnap fölszólította Schmitt Pált, hogy mielőbb személyesen tisztázza az ellene fölhozott vádakat. Balogh András elnökhelyettes – maga történész, diplomata, egyetemi tanár, a történelemtudományok akadémiai doktora – azt mondta: nem jogi, hanem erkölcsi kérdésről van szó.

Schmitt Pál ugyanakkor, noha volt nyilvános szereplése, hallgatott. Úgy hírlik, szerdán a Magyar Rádiónak interjút ad, csütörtökön pedig Egerbe látogat – a tervek szerint részt vesz például a helyi főiskola egyik programján is.

Schmitt Pál és másolata a Sándor-palota tükrében
Schmitt Pál és 'másolata' a Sándor-palota tükrében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.