Debrecen nem kért a TV2 és az RTL kameráiból

Egy Debrecenben szerkesztett hírportál, a Vagy.hu az egyik első vidéki „áldozata” az új médiatörvénynek, mert a szervezők – a jogszabály előírásaira hivatkozva – nem engedték be a város szombat este rendezett báljára a portál fotóriporterét.

A fideszes városvezetéssel szemben kritikus hangot megütő Vagy.hu fotósa előzetesen ugyan akkreditáltatta magát, s azt elfogadták, de a helyszínen a debreceni polgármesteri hivatal egyik sajtóreferense közölte vele: mivel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (MHH) a Vagy.hu nyilvántartásba vétel céljából nem jelentette be magát, nem léphet be a Kölcsey Kongresszusi Központba.

Ezek után az újság nyilvánosságra hozta azt a levelezést, amelyet pár hónappal ezelőtt Tóth Andrea, Kósa Lajos polgármester kabinetirodájának vezetője folytatott a portál főszerkesztőjével, Porcsin Zsolttal.

Az osztályvezető úgy fogalmazott: „A hatályban lévő médiatörvény szerint az internetes sajtótermékeknek nyilvántartásba vétel céljából be kell jelenteni magukat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH). A hatóság internetes honlapján elérhető – legutóbb 2011. november 4-én frissített – listában a Vagy.hu neve nem szerepel, így a törvény szerint jelenleg nem minősül regisztrált internetes sajtóterméknek. Ezenkívül a Vagy.hu »impresszumában« nem szerepel a kiadó neve, székhelye, a kiadásért felelős személy neve. Az »impresszum« így nem felel meg a vele szemben támasztott jogszabályi követelményeknek és elvárásoknak. Tájékoztatom tisztelt főszerkesztő urat, hogy Debrecen polgármesteri hivatala – eddigi pozitív, elfogadó hozzáállását és tájékoztatási szándékát felfüggesztve – a Vagy.hu-t a jövőben addig nem tudja internetes sajtóterméknek tekinteni, míg a Vagy.hu a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság regisztrált internetes sajtótermékeket felsoroló hivatalos listájában nem szerepel.”

Válaszában a főszerkesztő így reagált: „tisztelettel tájékoztatom Önt, hogy impresszumunk mintájául a tudomásunk szerint önkormányzati tulajdonban lévő Dehír elnevezésű hírportál impresszuma szolgált, ahogy ott, úgy nálunk is a szerkesztők nevei és az elérhetőségünk szerepel”.

Információnk szerint a hírportál elvi és szakmai kifogások miatt nem tett eleget az előírt regisztrációs kötelezettségnek, mert a szerkesztőség nem ért egyet a médiatörvény vonatkozó passzusával, s véleményük szerint nem attól sajtótermék egy internetes produkció, hogy szerepel-e az NMHH listáján vagy sem. Úgy vélik: az NMHH nyilvántartása fölösleges, mert ha a magyar hatóságok el kívánnak járni a Vagy.hu portállal szemben, akkor a lapot a regisztráció nélkül is el tudják érni.

A város báljával kapcsolatban furcsa eljárásban volt része az RTL Klubnak és a TV2-nek is. A két nagy kereskedelmi csatorna forgatni szeretett volna a rendezvény egyik legérdekesebb eseményén, a húszéves Péter Bence hajdúböszörményi zongoraművész Guinness-rekordkísérletén. A fiatalember arra vállalkozott, hogy egy percen keresztül több hangot szólaltat meg a hangszerén, mint a jelenlegi csúcstartó.

A két tévétársaság nem kapott engedélyt a forgatásra, mert közölték velük: ha szükségük van a felvételre, vegyék meg a Debrecen Televíziótól. A két társaság úgy döntött: nem kívánja megvásárolni a felvételt, hiszen éppen azért tartanak saját stábot a cívisvárosban, hogy az ilyen eseményeken ők dolgozzanak.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen szakmai érvek szólnak mellette, hogy a rekordkísérlet alatt csak a városi televízió forgathatott, Mészáros György, a Debrecen Televízió marketingvezetője megkeresésünkre azt mondta: erről nem a televízió döntött, hanem a rendezvényszervező cég, a Főnix Kht., amely kizárólag a DTV-t kérte föl az esemény rögzítésére. Hozzátette: a felvételt megveszi az MTV és a Duna Televízió.

Rekordkísérlet
Rekordkísérlet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.