Drága „ingyenhelikopterek”

Tíz-tizenötmilliárd forintot is alkudni készül és remél a honvédelmi vezetés az amerikai hadseregtől várhatóan beszerzésre kerülő UH-N1 típusú helikopterek csomagárából – derült ki egy háttérbeszélgetés során.

Mint arról a Népszabadság korábban már beszámolt: 32 darab (pontosabban 30 darab működő és 2 repülésképtelen, de kiképzésre alkalmas), az amerikai hadrendből kivont helikoptert szándékozik ajándékozni a magyar honvédségnek az Egyesült Államok.

A hadi eszközök azonban csak látszólag ingyenesek: a közel 160 millió dollár értékű gépeket ugyanis bár valóban térítésmentesen kapnánk meg, a felszerelést, a kiképzéseket, a rendszerbe állítást és kiszolgálást viszont a magyar államnak kell kifizetnie. Ez a „csomag” a nemrég a kongresszushoz benyújtott dokumentumok szerint 426 millió dollárba, azaz megközelítőleg 100 milliárd forintba kerülne.

A HM illetékesei lapunk kérdésére azt közölték, hogy dacára a szűkös honvédelmi keretnek és a költségvetési megszorításoknak, az összeg biztosítására megvan a „legfelsőbb szintű támogatás”. Hozzátették, hogy a költségeket hét-tíz évre lebontva kell megfizetni: évi tízmilliárd körüli összeg pedig kigazdálkodható. Ráadásul a HM témafelelőse lapunk kérdésére egy háttérbeszélgetésen azt is egyértelműsítette: a kongresszusi jóváhagyás után magyar delegáció tárgyal majd a részletekről az Egyesült Államokban, az üzlet végső tartalma csak az év elejére alakul ki. „Az eredeti kívánságlistába mindent belevettünk, amiből lejjebb lehet még adni. Ráadásul az amerikai fél is túlkalibrálta a csomag tartalmát, hogy esetleges bővítés vagy pluszmódosítás esetén ne kelljen újra a kongresszus elé vinni az ügyet” – fogalmazott lapunknak a HM illetékese. A honvédelmi vezetés egyébként úgy számol, hogy a csomag végső ára nem éri majd el a 400 millió dollárt, azaz tíz-tizenötmilliárd forintot mindenképpen spórolni akarnak és várhatóan fognak is.

Lapunk által megkérdezett honvédelmi szakértők a helikopterüzlettel kapcsolatban megjegyezték, hogy bár a szóban forgó amerikai gépeket a hetvenes években gyártották, még ma is csak félidősek, azaz sokezernyi repülési órán keresztül még biztonságosan használhatók. Ugyanakkor hozzátették, hogy a honvédség szárazföldi képességeinek fejlesztése régóta várat magára, s bár ideje előbb-utóbb teljesen átállni az orosz technikáról a nyugatira, az átmeneti időszak sok nehézséget fog okozni. Egy ideig például bizonyosan egyszerre lesznek rendszerben a használt amerikai és a jelenleg használatos orosz gépek, amelyek nemhogy rendszerükben nem passzolnak össze, de az amerikai szerkezeteknek még a csavarjai is mások, amelyekhez teljesen más szervizelési felkészültség kell.

Mindenesetre ha december 22-ig a kongresszushoz benyújtott csomagot nem támadják meg (a magyarok titkon számolnak azzal, hogy egyes, hadiiparban érdekelt szenátorok esetleg gáncsolni fogják a folyamatot, csak hogy árthassanak a konkurenciának), úgy jövő februárban véglegesedhet az üzlet. Az első UH-N1-es helikopterek 2013-ban érkezhetnek meg, az utolsót 2015-ben szállíthatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.