Folytatják az éhségsztrájkot

Figyelmeztettek egy főszerkesztő-helyettest és a Közszolgálati Közalapítvány is meghallgatta a retusálási ügy érintettjeit, de az éhségsztrájkolók még nem elégedettek: minden felelős vezető eltávolítását követelik.

Újabb felelőst találtak a közmédiában a Lomnici Zoltán hírműsorokból való kiretusálása miatt kirobbant botrányban. Kedd éjszaka Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója közleményt adott ki, amely szerint figyelmeztetésben részesítette a távirati iroda Hírcentrumának főszerkesztő-helyettesét „a 2011. december 3-án a Duna Televízió és a Magyar Televízió esti híradójában látható, a szlovák állampolgárságától megfosztott 99 éves rimaszombati magyar tanárnőről készült anyag kapcsán”. 

Ez volt az a bizonyos anyag, amelyben a nyilatkozó Tőkés László mögül kitakarták Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanács elnökét. A közlemény ugyan nem nevezi meg, de információnk szerint Hegedűs Istvánról van szó, aki a Hírcentrumon belül a Duna TV-s hírműsorok felelőse.

Belénessy a főszerkesztő-helyettes felelősségre vonásával beelőzte a Közszolgálati Közalapítvány szerdai ülését, ahová Kránitz László szocialista delegált kezdeményezésére meghallgatásra hívták be a Lomnici-ügy miatt. A közalapítvány felügyeli ugyanis az új közmédiarendszerben azt a három intézményt – MTI, MTV, Duna TV –, amelyik érintett a Lomnici-ügyben. A testületi ülés után Kránitz lapunknak elmondta, Belénessy a kuratórium ülésén közölte: Hegedűs Istvánt vonták felelősségre. A kurátor szerint az egész retusálási botrány rávilágít az új közmédiarendszer hibáira, közte leginkább a felelősségi viszonyok átláthatatlanságára.

Véleménye szerint a Lomnici-ügy újabb súlyos presztízsvesztesége az amúgy is hitelességi deficittel küszködő közmédiának. Balogh László, a kuratórium elnöke szerint Belénessy elismerte, hogy súlyos szakmai hiba történt. Az elnök úgy látja, hogy az MTI vezérigazgatója méltó módon kezelte az ügyet, a vizsgálatuk végén megnevezte és megbüntette a felelőst. Balogh szerint a teljes körű vizsgálat után feltehető az a kérdés, hogy mi értelme tovább demonstrálni a közmédiumok székháza előtt.

Hegedűs felelősségre vonásával úgy tűnik, hogy a tisztességes vizsgálatért éhségsztrájkolók részben sikert értek el. Nagy Navarro Balázs szakszervezeti vezető ugyanis azért kezdte el az éhségsztrájkot, hogy a hamisítási ügy valódi felelőseit is büntessék meg. A médiaszolgáltatási alapnál múlt héten lezárult vizsgálat ugyanis a Duna TV egyik szerkesztőjét, riporterét és a vágót marasztalta el. Nagy Navarro a tiltakozás megkezdésekor közölte, hogy a manipuláció fő felelőseinek Élő Gábort, a Hírcentrum vezetőjét, Németh Zsoltot, az MTV-s, illetve Hegedűs Istvánt, a dunás hírműsorokért felelős helyettest tartja, akit szerdán meg is büntettek.

Nagy Navarro azonban nem tartja elégségesnek Hegedűs felelősségre vonását, és kérdésünkre közölte, folytatja, folytatják az éhségsztrájkot. Addig, amíg el nem bocsátják a közmédiából az MTI Hírcentrum igazgatóját, helyetteseit, valamint a médiaszolgáltatási alap hír- és hírháttér főszerkesztőjét (utóbbi Papp Dániel, aki Daniel Cohn-Bendit európai parlamenti politikus magyarországi látogatását meghamisító riportja miatt híresült el.)

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Szerdán csatlakozott a tiltakozókhoz Virág Péter, a Duna TV Üzemi Szakszervezetének elnöke is. Virág lapunknak azt mondta, számára a szolidaritás nemcsak egy szó, amit hangoztatni kell, hanem cselekedet is, ha az szükséges. Úgy érzi, hogy ki kell állni a többiekért, csatlakozni hozzájuk, mert ezt kívánja meg a tisztesség. Úgy tudjuk, egy másik éhségsztrájkoló, Patakfalvi Sándor éjjel rosszul lett, orvost hívtak hozzá, a vizsgálat után pedig hazavitték a Duna TV-s felvételvezetőt. Így Nagy Navarróval és Virággal tovább tiltakozik Szávuly Aranka, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének alelnöke ésKembe Sorel- Arthur, a Duna TV nemrég kirúgott riportere, a TV2 Jóban Rosszban című szappanoperájának egyik színésze.

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a közmédia működésének áttekintésére három független képviselő, Szili Katalin, Ivády Gábor és Molnár Oszkár. Az általuk kiadott közlemény szerint Lomnici Zoltán korábbi főbíró, az Emberi Méltóság Tanácsa elnökének a közszolgálati híradások egyik bejátszásából történő kitakarása felveti a gyanút, hogy a közmédia napi szintű, állandó pártpolitikai befolyás alatt végzi tájékoztató tevékenységét.

Csütörtökön szolidaritási demonstrációt hirdetett a közmédia székháza elé a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete.

Virág Péter, a Duna TV Üzemi Szakszervezetének elnöke (középen) is csatlakozott a tiltakozókhoz
Virág Péter, a Duna TV Üzemi Szakszervezetének elnöke (középen) is csatlakozott a tiltakozókhoz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.