Orbán kormányátalakítási szándéka 'benne van a levegőben'

Matolcsy Györgyöt nem meneszti Orbán Viktor a totális kommunikációs és gazdaságpolitikai fordulat ellenére sem. Legalábbis január végéig, amíg le nem zárulnak az IMF-fel tervezett tárgyalások, bizonyosan nem – erősítették meg munkatársunknak kormányzati források. Viszont az egyik miniszter úgy fogalmazott: a miniszterelnök kormányátalakítási szándéka „benne van a levegőben, érezhetően”. Az IMF-sztori felerősítette a változtatás iránti elhatározottságát – árulta el egy kormányközeli forrás, akinek a társaságában Orbán Viktor már utalt is az átszervezésre, „ami két hónapon belül valószínűleg megtörténik”.

Fideszes források ezt megerősítették, de megjegyezték: a miniszterelnök nem szokott előre egyetlen érintettel sem végleges verziót közölni. Így számos személyi variáció létezik, különösen a parlamenti folyosókon.

Ami szinte bizonyos: Réthelyi Miklós távozása a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) éléről. És nem feltétlenül azért, mert a csúcsminiszternek „négy tárcát kellene irányítania, és nem elég produktív”, hanem – noha ezt nyáron határozottan cáfolta – mert maga is távozni szeretne. Állítólag a környezetéből személyesen szóltak a miniszterelnöknek, és óvták attól, „nehogy túlfárassza a nagy tudású professzort a poszton”. Arról már beszámoltunk, hogy ha Réthelyi Miklós – aki a SOTE rektora volt a 90-es években – visszatérne az egyetemi katedrához, Orbán Viktor első számú favoritja Lázár János frakcióvezető. Lázár operatív személyisége, gyors feladatmegoldó képessége és hódmezővásárhelyi polgármesteri tapasztalata okán is „olyan, mint egy jolly joker”. Ez azonban komoly dilemmát okoz a miniszterelnök számára, maradjon-e frakcióvezető a parlamenti lázas, napi koordinációt, de improvizációkat is kikényszerítő törvényalkotási feladatok miatt, vagy vegye kézbe a humáncsúcstárcát. A legújabb „provizórikus” forgatókönyv szerint azonban azt hallani, hogy Lázár személyével kapcsolatosan felvetődött a jelenleg Navracsics Tibor által irányított Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) vezetése is – mondta lapunknak a hét elején egy, a miniszterelnökhöz közel álló forrás, hozzátéve: ez a személyi változás a kormányzati struktúra átalakításával is járna. „A miniszterelnök gondolkodik arról, hogy különválassza a közigazgatási tárcát, és legyen külön igazságügyi minisztérium. Így Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek és Lázár Jánosnak is lenne miniszteri stalluma”. Ez esetben Balog Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár ülne Réthelyi Miklós Nefmi-bársonyszékébe.

A miniszterelnök környezetében mindenesetre azt érzékelik, hogy „még minden hullámzik”. Az bizonyos, hogy Navracsics miniszterelnök-helyettes marad, viszont nyáron éppen lapunk számolt be róla, hogy Orbán latolgatta: mivel kiválóan mozog uniós színtéren (a politikatudományok doktora, és kutatási területe az európai belpolitika), Martonyi János távozása esetén Navracsics külügyminiszter lehetne. Nyáron a hírek arról szóltak, hogy a magyar diplomácia vezetője szeretne felállni. Kérdés, Martonyi akar-e most is távozni? – vetette fel egy kormányzati szereplő, hozzátéve: tudomása szerint nem. Másrészt a közigazgatás átszervezése még zajlik: úgyhogy a járások kialakítását az oktatási intézmények, iskolák államosítása miatt „rapid üzemmódra” kell kapcsolni, ha a miniszterelnök elvárásának megfelelően 2012 nyarán már fel kell állnia ennek a szintnek is. Ennek előkészítéséhez pedig Navracsicsra szükség lesz – állították.

Ha a miniszterelnök elszánja magát a kormányátalakításra, államtitkári fronton több személycsere lesz, mint a miniszteri bársonyszékekben – prognosztizálta egy tűzközelben lévő fideszes politikus, ezúttal is megemlítve a KDNP-s Hoffmann Rózsa, illetve Szőcs Géza nevét. A kulturális államtitkár egy régebbi nyilatkozatában utalt rá, hogy év végén távozna, de az elmúlt hetekben szembehelyezkedett az egyértelműen a Fidesz main streamjéhez tartozó Kövér Lászlóval is, amikor a József Attila-szobor elmozdítása kapcsán azt mondta: „Nem is tudom, mit mondanék, ha itt ülne József Attila, és meg kellene magyaráznom, most mi történik a szobrával”.

Rogán szerepe Orbán mellett

Nem szán neki a miniszterelnök kormányzati posztot, de határozottan számít a véleményére, különösen az IMF-tárgyalások kapcsán – Rogán Antalról mondták ezt lapunknak. Tudomásunk szerint míg Matolcsy György „inkább helyesel a miniszterelnöknek, és az Orbán Viktor által kért adatsort, kalkulációt, prognózist prezentálja, addig Rogán az irányok megtalálásában működik együtt a miniszterelnökkel”. Forrásaink szerint nem lehet véletlen, hogy a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a parlament gazdasági bizottságának elnöke néhány hete Washingtonban járt, múlt pénteken pedig Lázár János Fidesz-frakcióvezető társaságában Rogán tárgyalt az IMF-delegációval a Parlamentben. Míg Matolcsy péntek reggel „körülbelül 10 percet szánt az IMF-tárgyalásra”, a Lázár–Rogán páros több mint egy órán át konzultált a valutaalap képviselőivel. Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár mellett Rogánnak a legközvetlenebb a kapcsolata Irina Ivascsenkóval, az IMF budapesti irodavezetőjével. (Cs. I.)

Orbán Viktor nem meneszti Matolcsyt
Orbán Viktor nem meneszti Matolcsyt, legalábbis január végéig, amíg le nem zárulnak az IMF-tárgyalások
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.