Gyógyszert készpénzért kap a kórház

A jövőben csak készpénzért adna gyógyszert a kórházaknak két olyan forgalmazó, amely szinte valamennyi hazai intézménynek szállít. Mindezt levélben jelezték a Magyar Kórházszövetségnek – nyilatkozta a Népszabadságnak Rácz Jenő, a szervezet elnöke. Az egyik cég szinte a teljes gyógyszerpalettát, a másik az infúziókat biztosítja a napi gyógyításhoz.

A kiszállított infúziók árának már a negyven százalékával tartósan tartoznak az intézmények, a gyártó pedig lassan képtelenné válik a további folyamatos ellátás biztosítására. Az elnök szerint komoly zavarokat okozhat a gyógyításban, ha a cégek beváltják fenyegetésüket. Szerinte egy ideig lehet ugyan a számlákkal zsonglőrködni, de az is biztos, hogy a helyzet fenntarthatatlan. Rácz azt mondta, a kórházszövetség haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a tárcával, hogy valamilyen megoldást találjanak. Hozzátette: ez azért is nagyon sürgető, mert az év végéig a lejárt tartozások összege elérheti a 60 milliárd forintot.

Infúzió nélkül már a kórházak sem tudnak kilábalni a bajból
Infúzió nélkül már a kórházak sem tudnak kilábalni a bajból

A Hungaropharma jó néhány kórháznak már most is csak előzetes pénzutalás után szállít árut –mondta lapunknak Fellner Antal, a cég vezérigazgatója, aki azt is hozzátette: a nagykereskedő készpénzért vásárol a gyártótól, viszont az ötszázalékos árrésükből nem engedhetik meg maguknak, hogy finanszírozzák a kórházakat. Jó ideje rugalmas, az eladósodás mértékéhez igazított fizetési rendszert alkalmaznak. Van olyan kórház, amelynek már csak akkor viszik az árut, ha a már meglévő adósságainak egy részét is átutalja, vagy a „vásárláskor” készpénzzel fizet. És van olyan is, amikor már az előre átutalt összegnek csak a 80 százalékáért szállítanak gyógyszert, a maradék 20 százalékot pedig az adósság csökkentésére fordítják. A hazai kórházak már 10-12 milliárddal tartoznak csak a gyógyszerekért.

Hasonló összeget próbál behajtani az intézményektől az Orvostechnikai Szövetség, melynek hatvan tagvállalata szállítja egyebek mellett a fertőtlenítőszereket, kötszereket, diagnosztikai eszközöket a napi gyógyításhoz. A szövetség közvetlenül Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárhoz fordult ajánlattal. Eszerint, ha az állam még ebben az évben rendezi az egészségügyi intézmények tőketartozásainak 90 százalékát, jövő márciusig pedig a fennmaradó részt, lemondanak a késedelmi kamatokról. A tárca eddig nem reagált a megkeresésükre – tudta meg lapunk Tóth Zoltántól, a szövetség főtitkárától.

– Az ágazat szakadékban van, és egyre süllyed, többletforrások nélkül elképzelhetetlen, hogy ne dőljön be az ellátórendszer – adott gyors értékelést lapunknak Sinkó Eszter közgazdász. A bedőlés egyben azt is jelentené, hogy még több műtét maradna el, még több embernek kellene hosszan várakozni. A kórházszövetség elnöke többször is jelezte, hogy a szakmai eljárásrendeket képtelenek betartani. Így azok sem kapják meg a megfelelő ellátásokat, akik a sorban állás után végre orvos elé kerülnek. Annak ellenére, hogy rendkívül súlyos mondatok, a kormányzat nem reagál erre, elengedi a füle mellett –közli Sinkó Eszter.

A közgazdász hozzátette: ezekkel az alapkonfliktusokkal az állam januártól közvetlenül is szembesül, hiszen az államosítás után már többé nem mondhatja a kórházi menedzsmentnek és tulajdonosainak, ahogyan eddig, úgy oldd meg valahogyan ezután is. Két ponton – a munkaerő és a beszállítói oldalon – a jövő esztendőben még az ideinél is sokkal látványosabb ellátási gondok jelentkezhetnek, ha a kormányzat nem hajlandó odaadni az egészségbiztosító idei negyven-ötvenmilliárdos relatív szufficitjét az egészségügy pótfinanszírozására. És a következő esztendőben sem úszhatja meg a kormány, hogy ne tegyen még további összegeket a rendszerbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.