Mennyibe is kerülne a fizetős bölcsőde?

A nagycsaládosokon, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyereket nevelőkön és a rendszeres gyerekvédelmi kedvezményben részesülő gyerekek szülein kívül mindenkitől úgynevezett személyi térítési díjat kérhetnek a bölcsődékben egy törvénytervezet szerint.

A díj az egy főre jutó havi jövedelem maximum 25 százaléka lehet. A törvénytervezetre a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete hívta fel a figyelmet, véleményezésre kapták meg néhány más szervezettel együtt.

– Tiltakozunk az ellen, hogy még több pénzt szedjenek be a szülőktől – mondja Szűcs Viktória, a szakszervezet elnöke. Szerinte elég terhet jelent a családoknak, hogy január elsejével felemelték az étkezés térítési díját, ami jelenleg településtől függően 400-600 forint naponta.

Álláspontjuk szerint a személyi térítési díj bevezetésével sokak számára megfizethetetlenné válik a bölcsőde. –Így aztán az anyák inkább otthon maradnak a gyerekekkel, amivel látszólag a bölcsődei férőhelyek hiánya és a munkanélküliség is megoldódik – teszi hozzá Szűcs Viktória.

Mivel a tervezetben az áll, hogy a fenntartóknak nem kötelező térítési díjat kérniük a gondozásért, Szűcs Viktória szerint lesznekmajd olyan települések, ahol az étkezést leszámítva továbbra is ingyenes lesz a bölcsőde, míg a szegényebb helyeken fizetniük kell a szülőknek.

A fizetős bölcsődék ötlete nem új.

– Egy önkormányzati bölcsődében szinte ingyen vigyáznak a gyerekre, míg egy családi napközi vagy a magánbölcsőde 40–70 ezer forint havonta, függetlenül a család anyagi helyzetétől. Ez igazságtalan rendszer – hívta fel a figyelmet tavaly a tervezett gyerekek megszületéséért dolgozó Népesedési Kerekasztal. Javaslatuk szerint az intézmény típusától függetlenül általánossá kellene tenni, hogy a szülők térítést fizetnek, a munkáltatókat pedig rá kellene bírni, hogy ehhez a díjhoz béren kívüli juttatás formájában hozzájáruljanak.

Az ötlet korábban sem állt távol a kormánytól. – A bölcsőde szociális intézmény, igazságtalan, hogy a szerencsén vagy kapcsolatokon múlik a bejutás. Ha nem piacosítjuk a rendszert egy kicsit, nem lesz elég férőhely –magyarázta lapunknak februárban Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium – azóta felmentett – helyettes államtitkára. Fűrész Tünde, a Nemzeti ErőforrásMinisztérium főosztályvezetője pedig néhány hete egy konferencián beszélt arról, hogy szeretnék, ha a bölcsődék és a családi napközik térítési díja közelebb kerülne egymáshoz.

– Ha az alacsony jövedelműek kapnak kedvezményeket, akkor jó ötlet a térítési díj bevezetése – mondja Scharle Ágota közgazdász. Szerinte a bölcsődei finanszírozás átalakítása mind demográfiai, mind foglalkoztatáspolitikai szempontból szükséges. Úgy véli, hogy ahol azért nem volt eddig elég férőhely, mert az önkormányzatnak nem volt rá pénze, a szülői befizetések segítségével új helyek létesülhetnek. Másrészt, azonban további ösztönzőket tartana szükségesnek, hiszen a tervezet szerint az új férőhelyek létesítése nem kötelező.

Azt is fontosnak tartaná, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek is automatikusan mentességet kapjanak a fizetés alól.

Magyarországon legalább 10-15 ezerrel kevesebb bölcsődei férőhely van, mint amennyire szükség lenne, a bölcsődék 130 százalékos kihasználtsággal működnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.