Mali Zoltán nem biztosít közmunkát

A százlelkes Drávapiski lakói közül hatan az elmúlt napokban átjelentkeztek Siklósnagyfaluba. Az átjelentkezők ezt azzal magyarázzák, hogy nem tudnak kijönni Drávapiski független polgármesterével, Mali Zoltánnal. Hasonló okokból még Piski további 20-25 lakója akar falut váltani.

Az érintettek szinte valamennyien munkanélküliek, és az a fő gondjuk Malival, hogy idén nem biztosított számukra közmunkát, ami által jövőre elveszítik a havi 28 ezer 500 forintos, foglalkoztatást helyettesítő támogatásukat. A Drávapiskiről menni akarók úgy látják, azért maradnak ki a közmunkából, mert a polgármester haragszik rájuk.

A 38 éves Mali Zoltán 2006-ban kezdett politizálni. Emlékezetes, hogy az akkor zene- és játékautomaták forgalmazásával foglalkozó, Siklóson élő férfi néhány hónap alatt 700 dél-baranyai embert – főképp állástalan romákat – szervezett be az SZDSZ-be. Mali öt éve szabad demokrata színekben nyerte el Drávapiskin a polgármesterséget, ám 2007-ben távozott az SZDSZ-ből, s 2010-ben már függetlenként lett újra a falu vezetője. Az elmúlt években Malinak sok falubelijével megromlott a viszonya. Az ellene fordulók azt vetették a szemére, hogy semmi pozitív változás nem történt a 70-80 százalékos munkanélküliségtől szenvedő községben.

Próbáltunk beszélni Mali Zoltánnal, de ő nem élt a lehetőséggel. Megkerestük a falu jegyzőjét, Bárkányi Beátát, aki elmondta, hogy a jelenlegi jogszabályok értelmében a falu nem köteles közmunkát szervezni a munkanélkülieknek. A jegyző hozzátette, hogy az állástalanok úgy is tudják maguknak biztosítani a foglalkozást helyettesítő támogatást, ha igazolják, hogy egy cégnél 30 napig közmunkásként alkalmazták őket. Tény, a vállalkozások gyakran csak akkor alkalmazzák az állástalanokat, ha ők ingyen is hajlandók a közmunkára.

A Drávapiskiből kijelentkezni akarók ismerik ezt a lehetőséget, s már az ingyenközmunkát is elvállalnák, ám szeretnék, ha azt a falujuk biztosítaná a számukra. Erről azonban nem tudtak egyeztetni Mali Zoltánnal, mivel állításuk szerint a polgármester nem hajlandó tárgyalni velük.

Kosztics József, a 450 lelkes Siklósnagyfalu független polgármestere megígérte az átjelentkezőknek, hogy gondoskodik számukra közmunkáról, igaz, fizetést ő sem tud adni számukra. Siklósnagyfalu új lakói egyébként nem költöznek el Drávapiskiről, csak bejelentkeznek ottani rokonaikhoz, ismerőseikhez. Akit nincs ki fogadjon, annak a polgármester megengedi, hogy az önkormányzat valamelyik ingatlanjába jelentkezzen be. Kosztics azért teszi ezt meg, mert úgy véli, hogy a segítségét kérő drávapiskiek rendkívül szorult helyzetbe kerültek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.