MSZP-javaslatok: Van más út!

Elkészültek azok a szakpolitikai javaslatcsomagok, amelyek alapján az MSZP hétvégi kongresszusa vitát kezdeményezhet, és új irányt szabhat a pártnak és politikájának.

Elkészültek azok a szakpolitikai javaslatcsomagok, amelyek alapján az MSZP hétvégi kongresszusa vitát kezdeményezhet, amely új irányt szabhat a pártnak és politikájának. Mint arról beszámoltunk már, Mesterházy Attila a párt elnöksége nevében a József Attila Alapítványt kérte fel a programok elkészítésére. „Ez nem választási program és nem kormányprogram, ennek még nem jött el az ideje; sokkal inkább a kulcsproblémákra fókuszáló szakpolitikai helyzetértékelés és javaslatcsomag”– fogalmazott a munkával kapcsolatban korábban lapunknak Szekeres Imre, a kuratórium elnöke.

A köz- és szakpolitikai álláspontok kialakítása már tavasszal megkezdődött, a munkacsoportok az elmúlt hetekben véglegesítették a vitaanyagot. Az elemző dolgozatok elsősorban nem az Orbán-kormány értékelését, inkább új pozíció megfogalmazását célozzák. Az elkészült anyagokból nem egyetlen egységes szerkezetbe foglalt írásos dokumentum született, hanem több, egymáshoz kapcsolódó füzet. Ezekben feldolgozták: a gazdaságpolitika, az agrár- és vidékfejlesztés; a demokrácia, az állam-és közigazgatás; foglalkoztatás és szociálpolitika, egészségügy; oktatás-kultúra; illetve külpolitika, biztonságpolitika aktuális kérdéseit.

A Népszabadság birtokába került dokumentumok szerint a József Attila Alapítvány (JAA) szakértői többek között azt javasolják, hogy „az MSZP ajánlata Magyarországnak az új együttműködésről szóljon”; a csomag ezért is a „Mást, máshogy!” címet kapta. Az egyenként több mint harminc oldalas vitaanyagokban többek között az szerepel, hogy új gazdaságpolitikára van szükség, amelyben az állam nem szól bele a mindennapi életbe, helyette ellenőriz és esélyeket teremt.

A szakértők azt javasolták, hogy a szocialisták a fogyasztóvédelem kiteljesítését tekintsék kiemelt állami feladatnak, a növekedést pedig tudásalapú gazdaságpolitikára építsék. Szerepel még a javaslatok között, hogy a közbeszerzésekben való eredményes részvételt kössék a vállalati transzparencia növeléséhez, a leszakadó csoportok munkába állásának ösztönzése érdekében pedig vizsgálják meg a kötelező munkaidő jelentős csökkentésének lehetőségét, és az állam ismerje el a nem fizetett munka (gyereknevelés, háztartásvezetés) egyenrangúságát is.

Több pénz kellene közösségi közlekedésre, kutatás-fejlesztésre 

Szintén szerepel a vitaanyagokban, hogy az MSZP szorgalmazza a kutatás-fejlesztésre fordítható összeg dinamikus emelését úgy, hogy az – elsősorban a vállalati ráfordítások miatt – 2020-ra elérje a GDP három százalékát. Az MSZP vezetése által korábban már hangsúlyozott zöld fordulat is szerepel a javaslatcsomagban, kiemelve benne, hogy az adórendszerben a javak és teljesítmények adóztatása helyett egyre inkább a káros, veszélyeztető folyamatok adóterhelését kell növelni.

Olvasható ajánlat a közösségi közlekedés fejlesztésére is: itt elsősorban a vasúti vonalak kihasználására helyeznék a hangsúlyt. Az állami vagyont egységes kezelésbe tennék az MNV hatáskörébe vonva mindent, utóbbit pedig függetlenítenék a költségvetéstől, mondván: „nem lehet a vagyonkezelés tulajdonosi ellenőrzése a költségvetési szervezet feladata”.

A szocialisták visszaállítanák a progresszív adózást az egykulcsos rendszer helyett, pontosabban utóbbi mellé egy külön szolidaritási hozzájárulást vezetnének be. A JAA azt ajánlja az MSZP-nek, hogy hosszabb távon is támogassa az adójóváírás intézményét olyan mértékkel és jogosultsági határral, amely az alacsony és közepes keresetűek nettó munkajövedelmeivel kapcsolatban biztosítja azok 2010. évi reálértékét. Javasolják azt is, hogy a munkáltatói járulékot először mintegy 3 százalékponttal, majd a következő évben újabb 2 százalékponttal csökkentsék, és ötvenmillió forint felett állítsák vissza a 19 százalékos társasági adókulcsot. Szintén szorgalmazzák, hogy az MSZP támogassa és szorgalmazza a csatlakozást az unió versenyképességi paktumához.

A szakmapolitikai anyagokat a november 12-i kongresszus fogja vitára bocsátani, hogy arról kikérje az MSZP-t támogatók és iránta érdeklődők véleményét. A vitaanyagok és a hozzájuk kapcsolódó szakértői vélemények a József Attila Alapítvány honlapján lesznek elérhetők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.