Különös elfogultsági lázban ég a rendőrség

Tili-toli Fidesz módra, avagy egy hódmezővásárhelyi botrányos hirdetés utóélete.

Lázár János hírhedtté vált tavaszi kijelentése („Akinek semmije nincs, az annyit is ér”) után a helyi Fidesz fizetett hirdetést adott föl Hódmezővásárhelyen. Közölték azok személyes adatait, akikről feltételezték, hogy a Lázár-féle botrányos hangfelvételt nyilvánosságra hozták.

A „tisztelt hódmezővásárhelyi polgárokhoz” címzett hirdetésben azért adták meg Havránek Ferenc, Rostás Tamás és Ágoston Lajos lakcímét, telefonszámát, mert „számtalan Hódmezővásárhelyi Polgár” azt kérdezte: vajon kik készíthettek hamisított felvételt a város közgyűléséről, illetve kik és miért akarták hamisítással lejáratni a város polgármesterét.

A Fidesz helyi erői elfelejtették közölni, hogy nem hamisított, hanem megvágott felvétel került nyilvánosságra. A botrányos hangfelvétel elterjedése után Lázár János, akinek az idő tájt éppen csak csendesülni kezdett a luxusautó-botránya, azzal magyarázta mondandóját, hogy mindezt nem a szegényekre értette, hanem a megélhetési politikusokra. Ezzel azonban csak egy újabb lavinát indított el. Ekkor alakult a Facebookon a Lázár János húzzon a közéletből! csoport, mely azóta közel 5 ezer taggal létezik.

A kipellengérezett vásárhelyiek nem kaptak a nyár folyamán mocskolódó hívásokat, noha a hirdetés nyilvánvalóan ezt célozta. Ágoston Lajos, a Rádió X tulajdonosa azt nyilatkozta, nem először fordult elő, hogy közszemlére tette őket a hatalom, máskor is megesett, hogy bekérették a polgármesteri hivatal sajtóosztályára egy-egy adás felvételét.

Az érintettek az áprilisi eset után megtették a jogi lépéseket. Merthogy a személyes adatokkal való visszaélés büntetőjogi kategória. Az egyik „kihirdetett”, Havránek Ferenc az adatvédelmi biztoshoz fordult. Jóri András úgy foglalt állást, hogy az eset a büntető törvénykönyvbe ütköző bűncselekmény, megtehető a följelentés. A hármak ezután az állásfoglalást mellékelve ügyvédjük közreműködésével a hódmezővásárhelyi ügyészségen ismeretlen tettes ellen tettek följelentést. Miközben nyilvánvaló volt, hogy ki a „tettes”: a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség hódmezővásárhelyi szervezete írta alá a hirdetést.

Az igazságügy rákapcsolt. Miután az efféle ügyekben a törvény gyorsított eljárást ír elő (két hónapon belül döntésnek kell születnie), a helyi ügyészség nyomban elrendelte a nyomozást.

A vásárhelyi rendőrség forró nyomon indult el, és néhány nappal a két hónapos határidő lejárta előtt elfogultságot jelentett be. A labda továbbpattant Lukács János dandártábornok, megyei rendőrfőnök térfelére, aki átadta az ügyet a makói nyomozó hatóságnak. A makói vezető ügyész megbízta a helyi ügyészséget a nyomozás felügyeletével.

– Ezek után arra számítottunk, pont kerül az ügy végére – felelte lapunk érdeklődésére Ágoston Lajos, a Rádió X tulajdonosa. – Nemrég azonban levelet kaptunk Petőfi Attila, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezető-helyettese aláírásával. A vezérőrnagy helyt adott a Csongrád megyei rendőr-főkapitány elfogultsági beadványának, és közölte, „a lefolytatott nyomozás alapján a hirdetés megrendelője dr. Havasi Katalin, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség hódmezővásárhelyi szervezetének elnöke, önkormányzati képviselő”.

Petőfi vezérőrnagy indoklásában azt is megfogalmazta, miért megalapozott az elfogultság. Mint írja, Lukács János rendőr dandártábornok arra való tekintettel kérte a kizárást, „hogy az ügyben az elkövetéssel gyanúsítható személy, dr. Havasi Katalin önkormányzati képviselő és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, továbbá Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata között szoros munkakapcsolat áll fenn és az önkormányzat anyagilag is támogatja a városi kapitányságot a megyei főkapitányságon keresztül”. Ez az oka annak, hogy Petőfi a további eljárás lefolytatására a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölte ki.

– Az ügy pikantériája – tette hozzá Ágoston Lajos –, hogy most olyan tanúkra kellene vadásznunk, akik igazolják nyilatkozatukkal, hogy a hirdetés hatására megutáltak bennünket, és elfordultak tőlünk. Ha ezt bizonyítani tudjuk, esetleg igazunk lehet. Na most ez eléggé nehézkes feladatnak tűnik, mert aki molesztált bennünket, úgyse jön el tanúskodni a bíróságra.

Van egy másik folyamatban lévő ügy is, melyben Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester a valóságos főszereplő. Az alperes az a Havránek Ferenc, a Zöld Baloldal önkormányzati képviselője, akit Lázár évekkel ezelőtt arra szólított fel: kérjen bocsánatot a vásárhelyi zsidóktól apja nyilasmúltja miatt. Kevésbé számított, hogy Havránek úr ’45 augusztusában született, illetve hogy Hódmezővásárhely 1944. október 8-án fölszabadult (a nyilasterror október 15-én kezdődött). A lényeg, hogy Havránek neve is szerepelt a szégyenfal funkcióját betöltő Fidesz-hirdetésben.

Ennek azonban egy korábbi ügy is kiváltó oka lehetett. Lázár perli Havráneket a „banneres iskolaügy” miatt (Hódmezővásárhely évekkel ezelőtt internetes hirdetésekért adott el egy több ezer négyzetméteres ingatlant). „Beszari, hazug, hűtlen kezelő, becsületsértő” – így bélyegezte meg Lázár a nyilvánosság előtt a helyi képviselőt, a végén mégis Havránek lehet az, akit felelősségre vonnak. Lázár ugyanis ismeretlen tettes ellen becsületsértés miatt följelentést tett. Ebben az ügyben a Szegedi Városi Rendőrkapitányság jár el. Petőfi Attilát senki nem tájékoztatta arról, hogy Csongrádban elfogultsági akadálya lenne a történtek kivizsgálásának.

„Úgy látjuk tehát, sokuk figyelmét elkerülte – írták a feladott hirdetésben a fideszesek –, hogy Havránek Ferenc a helyi sajtóban több alkalommal elmondta: a manipulált hangfelvétel a Rádió X stúdiójában készült, így a felvételt vélhetően Ágoston Lajos és Rostás Tamás vágta össze. Természetesen csakúgy mint önök, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség valamennyi képviselője is a leghatározottabban elítéli, hogy a város közgyűlésén elhangzottakat bárki meghamisítsa, illetve bárki egy hamis hangfelvétel segítségével próbálja lejáratni városunk polgármesterét és becsapni, átverni a város lakosságát. Köszönjük minden Hódmezővásárhelyi Polgár megtisztelő érdeklődését, de a hamisítás okairól, hátteréről nem tudunk tájékoztatást adni. Tisztelettel kérjük, kérdéseikkel forduljanak az érintettekhez” (szöveghű közlés – A szerk.).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.