Promenád épül jövőre Óbudán

Promenádot épít Óbuda önkormányzata. A részben uniós pályázatból megvalósuló fejlesztés részeként többek között rendezik a Kolosy tér környékét, gyalogos zónákat alakítanak ki, illetve színes közösségi, rekreációs funkciókkal egészítik ki a környék hagyományos gasztronómiai kínálatát.

A Kolosy tér, Lajos utca, Nagyszombat utca, illetve Bécsi út határolta terület díszburkolatot kap. Érdekes megoldásként részben az ott lévő nagy kockaköveket rakják majd vissza, csak éppen megfelezve. Az említett utcákban megszűnik a hagyományos útpálya- és járdafelosztás, mivel az épületek közötti teret faltól falig egy szintre hozzák. A területről részben kitiltják a gépkocsikat. Mivel a Bécsi út felújítása nem része a projektnek, ezért ott a kétirányú gépjármű és a villamosforgalom megmarad. A Bécsi út tér felőli oldalán parkolósáv létesül. A parkolósávon belüli térrészt a gyalogosok birtokába adják. A Csemete és a Bokor utca kocsikkal is átjárható marad.

A tervezők pezsgő hangulatú sétálóutcát álmodtak ide, amit a Kolosy téri piac előtti murvás, zavaros funkciójú parkoló találkahellyé alakításával is elősegítenék. A tér közepén gránit gömbökből tör majd elő a víz, körötte ülőbútorok, pázsitháromszögek és lombos fák csábítják az erre járókat rövidke pihenésre. A közbiztonságot és az esztétikát egyaránt szolgálja majd az új közvilágítási rendszer – avat be a tervekbe Tóth-Imre Gábor, az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofi t Kft. projektmenedzsere.

Megoldatlan viszont a parkolás kérdése. A környéken most is igen nehéz helyet találni, mivel a meglévőket a városba érkező autósok foglalják el, gyakorlatilag P+R parkolóként használva azokat. A tér felújítása után ez a jelenség – legalábbis az önkormányzat reményei szerint – megszűnik. A promenád területén kialakított parkolóhelyek mellett továbbra is megközelíthető lesz a szomszédos bevásárlóközpont mélygarázsa is. Ezen kívül a jelenleg üres telkeken építkezőkkel is egyezséget kötne az önkormányzat. Azt kérik a beruházóktól, hogy az ingatlanfejlesztések részeként épülő mélygarázsukban a közforgalom számára is elérhető helyeket alakítsanak ki. Ez a megoldás vélhetőleg megoldja a jelenlegi áldatlan helyzetet. A projekt részeként újjászületik az 1993-ban épült – a korábbi vendéglő-fogadó-istálló épület külső méretét és hangulatát megőrző – piac is. A belső udvar 1996-ban kapott ponyvafedését üvegtetőre cserélik, miközben az udvar burkolata is megszépül.

Az épület északi emeleti szárnya új funk ciót kap. Itt nyitja meg kapuit Óbuda-Újlak Kulturális és Információs Központja és a Civilház. A közösségi termekben többek között lehetőség nyílik majd a terület turisztikai vonzerejének bemutatására, illetve helyi kisvállalkozói és civilrendezvények megtartására.

A szépülési folyamatba remélhetőleg az akcióterületen található magántulajdonú épületek is bekapcsolódnak. Ezekre ugyanis semmiféle hatása nincs a kerületnek. A rendszerváltás előtt budapesti Grinzingnek szánt területen zömében a kilencvenes években húzták fel az eredeti óbudai hangulatot kevéssé idéző mézeskalácsházakat. Néhány ház azonban ma is félkészen áll, míg a másik oldalon üres telkek, illetve omladozó épületek rontják az összképet.

Óbuda önkormányzata hosszú előkészítés után vágott bele a terület revitalizációjába. Az új rendezési terv, illetve a koncepciók elkészítése után 2009-ben 600 millió forintot különítettek el Újlak rehabilitáció jára. Végül mégsem kell a teljes összeget erre az egy fejlesztésre költeni, mivel egy sikeres uniós pályázat eredményeként a 720 millió forint összköltségű projektnek csupán a 23 százalékát – 164 milliót – fizeti a kerület. A támogatási szerződést már alá is írták, a nyertes tender megvalósítására másfél éve van a Óbudának. De nem szeretnék addig húzni az időt. A tervek szerint novemberben közbeszerzési pályázatot írnak ki a kivitelezésre. Gyors lebonyolítás esetén jövő év elején megkezdődhet a munka, ami az elképzelések szerint az év végére be is fejeződhet.

A Kolosy tér látványterve, a mostani parkolót találkahellyé alakítják át
A Kolosy tér látványterve, a mostani parkolót találkahellyé alakítják át FORRÁS: ÓBUDA BÉKÁSMEGYER VÁROSFEJLESZTŐ NONPROFIT KFT.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.