Giró-Szász András útja a kormányszóvivőségig

Giró-Szász András új kormányszóvivő kapukat akar nyitni, nem Fidesz-szavazókat rekrutálni.

Fél évig csak könyveket pakolt... Szortírozott. A Századvégnél. És mint kiadói titkár szállította a könyvesboltokba. „Minden egyes kötetet ismertem” – mesélte később mosolyogva.

2000-ben tudományos főmunkatárs, 2003-tól oktatási, 2005-től pedig ügyvezető igazgató lett, végigjárta a ranglétrát egészen a Századvég Alapítvány igazgatói-tulajdonosi csúcsáig. Giró-Szász András szeptember 12-én lett kormányszóvivő. A Századvég Alapítvány ügyvezető igazgatója, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. résztulajdonosa állítólag komoly dilemmák és feltételek után mondott igent a miniszterelnök felkérésére, s hozta meg a döntést, miszerint lemond a Századvég-csoportnál betöltött ügyvezetői, igazgatótanácsi, kuratóriumi tisztségeiről, és „bár nincs olyan jogi előírás, de erkölcsi, etikai, íratlan szabály van”, így várhatóan eladja tanácsadó cégekben meglévő érdekeltségeit is.

A politikai elemzőt Habony Árpád stratégiai főtanácsadó ajánlotta Orbán Viktor figyelmébe, aki információink szerint 1998-as kormányzása óta „egy Borókai Gáborhoz hasonló szóvivőt keres”.

A miniszterelnök zárt körben meg is indokolta, hogy miért a Századvég-elemzőre esett a választása, amikor Hajdúszoboszlón a Fidesz-frakció előtt arról beszélt, hogy noha a szocialisták, és a balliberális oldal szeretik „erőszakos” politikusnak láttatni, nem az. Az viszont igaz – folytatta a hírek szerint Orbán Viktor –, hogy „magam az erő nyelvén beszélek. És az erő nyelvén beszél Lázár János frakcióvezető úr is”, épp ezért kell egy mosolygós fiatalember. Lázár János „az egyik legerősebb mentora volt” Giró-Szásznak, akinek barátja is. Lázár még 2000-ben, hódmezővásárhelyi polgármesterként kérte fel a Századvéget, hogy végezzenek számára közvélemény-kutatást, illetve adjanak tanácsot városfejlesztési ügyekben. Azt a projektet a Századvég képviseletében Giró-Szász vezette, személyes kapcsolatuk azóta is nagyon erős. Lázár a Fidesz-frakció vezetőjeként 2011 tavaszán csaknem 25 millió forintért gazdaságpolitikai elemzéseket rendelt a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-től, 12millióért pedig közvélemény-kutatásokat a Századvég Alapítványtól.

Giró-Szász András feladata a kormánynyal kapcsolatos hazai kommunikáció, azon belül is a kormányzás, az adott kabinetdöntések logikájának ismertetése, értelmezése. Nagyjából úgy „mint amikor egy műtét előtt az orvos elmagyarázza a betegnek: lehet, hogy egy pillanatig fáj, vagy kicsit fél tőle, de a beavatkozás után sokkal jobb lesz”. Politikai ars poeticája szerint Magyarországnak ma egy egészséges nemzettudatot építő és nemzetstratégiai szempontokat is figyelembe vevő, menedzsertípusú kormányzásra van szüksége, ellenkező esetben az ország akár egy generáció alatt végleg leszakadhat az euró pai nemzetek versenyében. Úgy érzi, hogy számára erkölcsi kötelessége részt venni ebben a feladatban.

-

Szijjártó Péter, miniszterelnöki szóvivő feladata változatlan. Szerdán például ő magyarázta el újságíróknak, hogy 2012-ben kivezetik a korábbi, „torz” adórendszer megmaradt elemeit, így az adójóváírást és a félszuperbruttót. És az MTV Az Este című műsorában is Szijjártó Péter beszélt az alapvető élelmiszerek áfájának várható mérsékléséről, a Duna TV Közbeszéd című műsorának pedig a devizahitelesekről. A kormányszóvivői iroda arra vonatkozóan jelent meg a hírfolyamban egy cáfolattal, hogy 20 százalékkal csökkenne 2012-ben a nyugdíjellátás mértéke.

„András bele fog jönni. Tapasztalt kollégái lesznek: Kern Tamás, a Századvég Alapítvány politológusa, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának oktatója az új kormányszóvivő csapatának helyettes vezetője. Mikecz Pétert, közigazgatási helyettesét pedig szeptember 12-i hatállyal helyezték át a Navracsics-tárcától (KIM) a Miniszterelnökségvács Zoltán vezette kormányzati kommunikációért felelős államtitkárságon volt helyettes államtitkár. Még korábban éveken át Hódmezővásárhelyen, Lázár János polgármesteri hivatalában a kabinetiroda, illetve a városstratégiai iroda vezetője volt” – emlékeztetett egy ismert fideszes politikus, aki szükségesnek tartotta azt is elmondani: amodora, viselkedése alapján sokan azt hinnék, hogy Giró-Szász András úgymond budai úrigyerek.

Valójában Kőbányán járt gimnáziumban. A Szent László Gimnáziumtól datálódik például Daróczi Dáviddal, a Gyurcsány-kormány egykori, azóta elhunyt szóvivőjével az ismeretsége, és jó kapcsolata. Daróczi Dávid emlékére hozták létre azt az alapítványt, amelynek célja, hogy minden évben egy kőbányai roma származású diák tanulmányait segítse a Szent László Gimnáziumban. A szocialisták közül baráti nexusban van Szigetvári Viktorral is, azóta, hogy azMSZP egykori kampányfőnöke elemzést írt Tony Blair volt brit miniszterelnök „harmadik út” programjáról, és azt a Giró-Szász András által szerkesztett Köz-Politika című folyóirat közölte.

Sokan emlékeznek úgy, hogy Giró-Szász Andrást Navracsics Tibor fedezte fel, de az igazi mentora Stumpf István, a Századvég vezetője volt. „Voltam Fidesztag 1989–90-ben, de egyetemista koromig nem foglalkoztam politikával. A ’98-as választásokra már érdekelt a politika, s mivel PhD-hallgató voltam, ami – noha komoly dolog – azt is jelenti, hogy az embernek rengeteg szabad ideje van, beiratkoztam a Századvég által indított posztgraduális képzésre” – emlékezett vissza egy interjúban Giró-Szász András, aki az ELTE-n végzett történelem és politológia szakon, később mindkét tudományágban PhD-fokozatot szerzett. Aztán Malagában tanult, amikor éppen jobbközép kormány volt Spanyolországban.

A Fidesz legrégebbi háttérintézménye, az 1991-től működő, önmagát konzervatívnak defi niáló Századvég folyóirat és alapítvány mint tudományos kutatóműhely is segítette a Fideszt. Ott készültek és jelentek meg a párt szakértőinek szakpolitikai dolgozatai, itt szervezték a felkészülést is a kormányzati munkára. Stumpf István – aki az első Orbán-kormány kancelláriaminiszter volt –, pedig Giró-Szász András felemelkedését segítette.

Giró-Szász András szerzője volt Magyarország politikai évkönyvének, illetve a Századvég évente megjelenő kormányértékelő köteteinek is. Az Orbán Viktorhoz való közelségét-távolságát is a Századvég, azaz Stumpf István aktuális politikai koordinátái határozták meg.

A 2006-os választások után – fideszesek elmondása szerint – Stumpf István, és Giró-Szász András is részt vett a Schmidt Mária által szervezett budai „titkos” találkozókon. A kötetlen beszélgetéseken más-más hangszereléssel, de azt képviselték, hogy Orbán Viktor stratégiája, az „egy a tábor, egy a zászló” megbukott. A mosolyszünet „fagyos távolságtartássá” vált, amikor a Magyar Nemzet megjelentette a „Schmidt Mária ante portas” cikket arról, hogy egyesek „trónutódlásról” gondolkodnak, szervezkednek a pártelnökkel, Orbán Viktorral szemben. Stumpf István neve nem szerepelt az állítólagos konspirátorok névsorában, és a volt kancelláriaminiszter kíméletlen pert helyezett kilátásba arra az esetre, ha belekevernék az ügybe. Mindenesetre a 2006-os orszá ggyűlési választások után egy interjújában pél dául azt mondta: Orbán Viktor személye taszítja a választókat, ezért nem zárható ki, hogy pártelnököt rövidesen leváltják. „Giró-Szász András mindvégig elemzői szinten közelítette meg Orbán Viktor második választási vereségének okait és lehetséges következmé nyeit, óvatosan, semmilyen kamarillapolitikának nem volt részese” – ezt lapunknak mondta egy kormányzati szereplő.

A Fidesz tavalyi kétharmados győzelme után Orbán Viktor ajánlására Stumpf István alkotmánybíró lett. Sőt a kiszivárgott hírek szerint a miniszterelnököt úgy kellett lebeszélni róla, hogy ne javasolja az Alkotmánybíróság elnökének, Paczolay Péter helyett. Giró-Szász András pedig a Magyar Nemzet hasábjain rendszeresen publikált két századvéges kutatási igazgatóval G. Fodor Gáborral és Fűrész Gáborral – az elemzések nem csak „ideológiai alapvetések”, Orbán Viktor az általuk leírt téziseket, gondolatmeneteket, politikai frazeológiát használta beszédeiben a tavalyi áprilisi kétharmados győzelme után a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről, vagy a „fülkeforradalomról”. Ezt Giró-Szászék úgy fogalmazták meg: „A példanélküliség »értelme«: Magyarországon forradalom történt. A forradalom viszont, ahogy azt a választásokon győztes párt elnöke mondta, nem az utcákon és tereken, hanem a szavazófülkékben – vagyis az emberek lelkében és fejében zajlott” – írták. Mindez azokat az értesüléseket erősíti: Giró-Szász András Orbán Viktor straté giai informális tanácsadói körének a tagja.

A miniszterelnök – fideszesek elmondása szerint – akkor figyelt fel rá határozottan, amikor az 1996-ban kormányra került és 2000-ben ismét választásokat nyert spanyol Néppárt történetéről, politikájáról könyvet írt, elemezve azt a folyamatot, hogyan tudta a spanyol társadalommal elfogadtatni magát a jobboldalról induló és végül a centrumban magára találó politikai erő. Milyen kompromisszumok köttettek mindezért? José María Aznar az elmúlt évtizedben hitelesen szabadította meg a Néppártot a frakció örökségétől, s hozta létre a modern spanyol jobboldal kereszténydemokrata értékek alapján szerveződő, jobbközép alternatívát kínáló politikai irányzatát. Politikai fintor: Orbán Viktor 2005 februárjában felismeri, és nyilatkozik is róla, hogy „Aznar megoldotta a feladatot. Először is: világossá tette pártja eszméit, és kitűzte a zászlót. Akik nem jöttek a hívó szóra, azokat nem próbálta meggyőzni a zászlóra írt eszmék helyességéről. Sőt kérte őket, hogy ne is nézzék a zászlót. Annyit viszont megígért: ha a mi zászlónk van fönt, ti is jobban fogtok járni”. Aztán a Fidesz elnöke kiadta az új jelszót: „Egy az ország, egy a zászló.”

Giró-Szász András a 2006. őszi zavargások után például a Franco-diktatúrából a demokráciába való átmenetet szabályozó spanyol Moncloa-paktumhoz hasonló, széles körű társadalmi megállapodásban látta a helyzet megoldásának egyik lehetőségét. Egy interjújában a következő, spanyol példát hozza fel hozzáállásának érzékeltetésére: „Amikor Malagában voltam, az ottani fesztiválra ellátogatott a belügyminiszter. Andalúzia katolikus, de politikailag baloldali, a belügyminiszter pedig jobbközép párthoz tartozott. Mégis ováció fogadta. Az itthoni viszonyokhoz szokva furcsálltam a helyzetet. A helyiek erre azt mondták: ez a miniszter malagai. Mi is. Andalúz. Mi is. Spanyol. Mi is. Csak ez után nézzük azt, hogy milyen párthoz tartozik.”

Az első kormányülésen, melyen részt vett, Giró-Szász András azt érezte, „nagy fába vágta a fejszéjét”. És az is eszébe jutott: sprinter volt, ifjúsági- és junior válogatott 200 és 400 méteren. Időközben hosszútávra váltott, félmaratont már futott. Maratont még nem. De nem zárja ki, hogy megpróbálja.

S az UD-ügy? Nem érzi stigmának. Évtizedes barátság kötötte/köti Almássy Kornélhoz, ezért is segített neki a 2008-as trónharcban, Dávid Ibolyával szemben. És azért, mert úgy látta, a Dávid Ibolya vezette MDF már nem jobboldali közösség, hanem a Gyurcsány-kormány külső támogatója. „Azt is gondoltam, hogy az MDF alapításánál segédkező, azóta elhunyt édesapámnak tartozom annyival, hogy a párt eredeti szellemiségét képviselő Almássy Kornélnak politikai tanácsokat adjak”. Nem voltunk hivatalos tanácsadó testület. Tombor András, Orbán Viktor egykori miniszterelnöki biztonságpolitikai főtanácsadója és néhány MDF-es fiatal vett részt a teamben – emlékeztet. Amikor Dávid Ibolya nyilvánosságra hozta az ominózus CD-t, olyan érzése volt, mintha egy akciófilm szereplője lenne, lehallgatásokkal, megfigyelésekkel, koholt koncepciókkal. Aztán ő tárgyal Almássy Kornél visszaléptetéséről Dávid Ibolyával és Somogyi Zoltánnal... A demokratikus, törvényes keretek közötti elnökválasztási kampányt ugyanúgy végigcsinálná most is Almássy Kornállal. De ha arra gondol, az események milyen traumát jelentettek a családjának, akkor biztosan nem. Somogyi Zoltán küldött neki egy gratuláló SMS-t, amikor hivatalosan is kormányszóvivő lett. Válaszolt rá, megköszönte. „Már csak betyárbecsületből is!”

A Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t a tavalyi választások előtt pár héttel hozták létre, a cég két tulajdonosa Giró-Szász András és Heim Péter, a felügyelőbizottságban pedig helyet kapott az OTP egykori vezérigazgató-helyettese, Lantos Csaba is. Heim és Lantos hozta létre az Atticus Investments befektetési tanácsadó céget, amelynek felügyelőbizottsági tagja volt korábban Habony Árpád és Stumpf István is. A Századvég Gazdaságkutató a 2010-es évet több mint 34 millió forintos árbevétellel, de több mint 18 milliós veszteséggel zárta. Giró-Szász és Heim közös tulajdonában van a Strategopolis stratégiai elemző és kommunikációs tanácsadó Kft., amely azonban nyereséges, a cég tavalyi árbevétele meghaladta a 77 millió forintot, az adózott eredménye pedig a 12 milliót. A POLICON–2002 Tanácsadó és Szolgáltató Bt. pedig, amelynek Giró-Szász a beltagja, tavaly csaknem 22 milliós árbevételt könyvelt el, a cég nyeresége 14,7 millióra rúgott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.