A Navracsics-tárca 2015-ig szóló szerződéseket kötött

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) 16 magánszeméllyel és céggel csaknem huszonnyolcmillió forint összértékű tanácsadói szerződést kötött. Ők többségükben az egyetemek gazdasági tanácsaiba delegált tagok – derül ki a közigazgatási tárca nyilvánosságra hozott szerződéses listájából.

A kormány internetes lapján található dokumentáció szerint a tanácsadók a KIM közigazgatási államtitkára, Gál András Levente részére és igénye szerint látnak el szakértői, tanácsadói tevékenységet „a kormány társadalmi, gazdasági stratégiájának kialakításához kapcsoló dóan biztosított hatásköre gyakorlásának támogatásához felsőoktatási intézményrendszerrel kapcsolatos közigazgatás-fejlesztés és stratégiai kérdésekben”.

A tárca ilyen megbízási szerződést kötött Kovács Gáborral, dr. Kopp Máriával, Garancsi Máriával, dr. Sváb Péterrel, Bélafi Lászlóval, Lakatos Antallal, Dóka Tibor Gyulával, Molnár Máriával, Hollósy Tiborral, Ókovács Szilveszterrel, Solymosi Tamással, Medgyesy Balázs Marcellel, dr. Kuttor Dániellel, dr. Filep Bálinttal, valamint a Próza-Art Kft.-vel és a Biafood Élelmiszer-ipari és Szolgáltató Bt.-vel.

A tanácsadói szerződésekkel kapcsolatos kérdéseinkre a KIM azt közölte, hogy a tárca „koordinációs szerepet tölt be a kormányzati szerkezetben, így részt vesz a felsőoktatási stratégia kidolgozásának koordinálásában. Ez utóbbi során elengedhetetlen olyan szakértők bevonása a munkafolyamatba, akik jól ismerik egy-egy intézmény működését, és feladatuk a felsőoktatási intézményrendszer jelenlegi, mindennapi működésének feltérképezése. A KIM erre a munkára kötött megbízási szerződést az általa kijelölt gazdasági tanácsi tagokkal, akikkel személyesen, rendszeresen konzultál. Az így szerzett tapasztalatokat a KIM beépíti a kormányzati intézményfejlesztési elképzelésekbe.”

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter még tavaly novemberben egy levélben önkéntes távozásra szólította fel az előző kormány által az egyetemek és főiskolák gazdasági tanácsába delegált személyeket, többségük azonban szakmai, tartalmi, jogi és morális szempontból egyaránt megalapozatlannak tartotta a miniszter eljárását, ezért nem mondtak le posztjukról.

Ezek után a fideszes parlamenti többség, Rogán Antal képviselő javaslatára, úgy módosította a felsőoktatásról szóló törvényt, hogy a gazdasági tanácsok tagjainak 2011. január 31-i hatállyal automatikusan megszűnt a megbízatása, az államnak pedig a korábbinál is nagyobb befolyása lett azáltal, hogy a minisztériumok a korábbiaknál több tagot delegálhatnak ezekbe a testületekbe.

Ókovács Szilveszter a Zeneakadémia gazdasági tanácsában ül
Ókovács Szilveszter a Zeneakadémia gazdasági tanácsában ül FOTÓ: MÓRICZ SIMON

Kopp Mária egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója, akinek a szerződése február 1-jétől jövő január közepéig szól összesen 382 ezer forintos díjazással, lapunk kérdésére elmondta: Navracsics Tibor közigazgatási miniszter kérte fel, hogy legyen tagja a Semmelweis Egyetem gazdasági tanácsának. A tárcával kötött szerződés értelmében jelentést kell írnia a gazdasági tanácsban végzett munkájáról.

Ókovács Szilveszter, a Duna TV korábbi vezérigazgatója, akit Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben az Állami Operaház megbízott főigazgatójának nevezett ki, megkeresésünkre azt mondta, a Zeneakadémia gazdasági tanácsának tagjaként havi bruttó harminc-egynéhányezer forintot kap, megbízatása 2015 elejéig szól, tehát így jön ki a listán négy évre szereplő 1,6 millió forintos összeg.

A két céges szerződés közül a Próza-Art Kft. (2011–2015 között összességében 1,28 millió forint) tulajdonosa Oberfrank Pál, a Veszprémi Színház igazgatója, aki lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a Színház és Filmművészeti Egyetem gazdasági tanácsának tagjaként él a szerződése. A Biafood Bt. egyik tagja pedig Biacs Péter Ákos, aki a Corvinus egyetem professzora, a cég szerződése szintén 2015. februárig szól összességében 1,9 millió forintos díjazással.

Medgyesy Balázs Marcellel, a Corvinus egyetem oktatójával, aki 2003-tól évekig vezette a Fidesz zöldtagozatát, és a mai napig is részt vesz annak munkájában, a KIM február 1-jétől 2015 februárjáig tartó tanácsadói szerződést kötött kétmillió-négyszázezer forintos összegre. Medgyesy lapunknak elmondta, őt a felsőoktatással kapcsolatos tanácsadói munkára kérték fel. Feladata, hogy folyamatosan tájékoztassa a minisztérium vezetését a felsőoktatás helyzetéről, és a szakterületén – közigazgatás, környezetvédelem – javaslatokat tegyen, véleményt mondjon a törvényi szabályozás átalakításáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.