Teljesül Orbán évtizedes álma

Gyakorlatilag eldöntötték a Fidesz-KDNP frakciószövetség ülésén, milyen lesz a választási rendszer: egyfordulós, kompenzációs lista nélkül, de némi kompenzációval. Úgy tűnik, Orbán évtizedes álma is teljesül az iskolák államosításával.

Az Orbán Viktor által preferált egyfordulós parlamenti választásra voksoltak a fideszes és a kereszténydemokrata képviselők tegnap délelőtt Hajdúszoboszlón, a frakciószövetség zárt ülésén. Annak ellenére is, hogy információink szerint Áder János EP-képviselő, a témafelelős és Kövér László házelnök is a kétfordulós rendszer mellett érvelt.

A meghívott Navracsics Tibor igazságügyi miniszter szintén az egyfordulós rendszer mellett szállt síkra, Lázár János frakcióvezetőhöz hasonlóan. A Fidesz gesztust tehetett volna az LMP felé, ha ellenzéki szövetségest keres az új választójogi törvény elfogadásához; a párt részéről informálisan állítólag jelezték: a kétfordulós rendszert kompromiszszumnak tekintenék. Hajdúszoboszlón ezt nem akceptálták. A Fidesz és a KDNP viszont áldását adta azokra az Áder által már ismertetett pontokra, amelyek a vegyes választási rendszerről, a megyehatárok tiszteletben tartásáról, az arányosság biztosításáról szóltak.

Orbán Viktor a plénum előtt a hírek szerint azt mondta, a „politikai rendszert veszélyeztetné”, ha 105-nél kevesebb lenne az egyéni körzetek száma, de ennél több sem lehet. A határon túliak valószínűleg csak listákra voksolhatnak majd. A nemzeti és etnikai kisebbségek pedig – ahogyan a Népszabadság megírta – kedvezményes parlamenti mandátumra számíthatnak. A Fidesz-javaslat szerint nem lesz kompenzációs lista, de Áder János azt mondta a frakcióülésen, hogy lesz a rendszernek kompenzációs eleme. Ha egy jelölt nem szerez mandátumot, a rá adott szavazatokat az országos listán vennék figyelembe.

Este az önkormányzati rendszer átalakításáról vitáztak a képviselők a Hotel Békében. A kiszivárgott hírek szerint a Fidesz-elnökség enyhített a Belügyminisztériumhoz és Tállai András államtitkár nevéhez kapcsolt koncepción, így mégsem szűnne meg a megyei jogú városi státusz, és a polgármesterek/önkormányzatok kompetenciája sem szűkülne az „árokásásra, a zászlófelvonásra és a sportegyletre”. Kósa Lajos, a BM-tervezet elleni egyik fő lobbista előzőleg azt mondta, hogy a polgármesterek nyilván tudni fogják nyomni a gombot, ha a polgármesterség és a parlamenti képviselőség összeférhetetlenségéről kell szavazni. Mindazonáltal volt egy kis fenyegető éle is a debreceni polgármester szavainak. Az iskolaigazgatók miniszteri kinevezése is vitapont lehet.

Lapunk úgy értesült, hogy Orbán Viktor – akit párttársai ezúttal nem miniszterelnök úrnak, hanem Viktornak neveztek – még szerda éjszaka határozottan kiállt a Hoffmann-féle államosító köznevelési koncepció mellett, mert, mint mondta, „egységes rendszert” akar. (Fideszesek szerint valójában Orbán „évtizedes álma” volt az iskolák államosítása.)

Szerda éjszaka hosszú vita alakult ki az egykulcsos adóról. A miniszterelnök közölte: marad az „arányos” adózás. Sőt megismételte, hogy továbbfejlesztik, és az „adóalkotmányt” maga írja. Információink szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Hajdúszoboszlón megerősítette a luxusáfa kivetésére vonatkozó kormányzati szándékot.

Áder János Hajdúszoboszlón
Áder János Hajdúszoboszlón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.