Ez nem lenne a köztévé feladata? Leépülnek a vidéki stúdiók

Miközben a közmédia vezetői lázasan készítik az őszi műsorstruktúra új közéleti, szolgáltató- és bulvárműsorait és tervezgetik a jövő év elején induló többmilliárdos költségvetésű napi szappanoperát, Jáksó László Marslakókját, szeptembertől megszűnnek a közszolgálati televízió hétköznap jelentkező regionális híradói és heti magazinjai.

A közszolgálati rádió és televízió regionális szerkesztőségeiben néhány hete végrehajtott drasztikus létszámleépítés után most a műsorrendet csonkítják meg. A köztévé szeptember 5-től kezdődő műsortervében már nem szerepelnek a körzeti híradók, amelyeket Miskolcon, Pécsett és Szegeden a köztévé saját tulajdonában lévő stúdiói gyártottak, Debrecenből és Sopronból pedig külsős vállalkozásoktól vásároltak.

Vidéki tudósítónk beszámolója szerint a közmédiás „elbocsátó osztag” legutóbb Debrecenben járt. Szerdán a Magyar Rádió helyi stúdiójába egyenként hívatták be az ott dolgozó kilenc rádióst, akik közül hármat kirúgtak. A helyi médiában „kivégzőosztagnak” elnevezett csapat szerdán közölte a közmédiumok debreceni dolgozóival azt is, hogy – miután szeptember első napjaiban megszűnik a Magyar Televízió regionális híradója – a köztévé két belsős debreceni munkatársának a helyi rádió szerkesztőségében ajánlanak föl állást. Azt viszont nem lehet tudni, hogy miért vesznek föl a rádióhoz két embert, ha onnan hármat kirúgtak.

Hasonló helyzet alakulhat ki a másik külsős stúdióban Sopronban is. A belsős műhelyekben is teljes a bizonytalanság, a regionális híradók és magazinok megszüntetésével a dolgozók egy részének nem lesz feladata, mert az MTV és Duna TV, illetve a közrádió országos híradóiba kell majd riportokat forgatni.

Kránitz László, a Közszolgálati Közalapítvány szocialista kurátora lapunknak elfogadhatatlannak nevezte, hogy a közmédiarendszer átalakításának a regionális híradók és magazinok essenek áldozatul. Kránitz emlékeztetett arra, hogy országosan csaknem harmincéves hagyománya van a regionális televíziózásnak, de például a soproni stúdió is már tíz éve készít körzeti híradókat és magazinokat. A szocialista médiapolitikus elmondta, Böröcz István, a médiaszolgáltatási alap vezetője korábban biztosította őt, hogy az átalakítás-racionalizálás után is szükség lesz a regionális stúdiók műsoraira, ehhez képest az őszi műsorrendből hiányoznak a körzeti híradók és magazinok.

Az ügyben kerestükSzabó Lászlót, a médiaszolgáltatási alap kommunikációs igazgatóját, de nem értük el, írásban feltett kérdéseinkre sem kaptunk választ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.