Egy vizsgálat a menzák ötödénél talált lejárt szavatosságú alapanyagot

Nem lenne egyszerű dolga egy háziasszonynak sem, ha napról napra kétszázötven forintból kellene ebédet főznie, méghozzá úgy, hogy az nemcsak tápláló legyen, hanem megfeleljen az utóbbi években egyre inkább felértékelődött reformkonyha-igényeknek is.

Az iskolai menzák üzemeltetői nagyjából ezt kapták feladatul. Piaci körképünkből kiderült: a nagyjából 600 ezer gyermeket élelmező iskolai konyhákon jelenleg 300 forint körüli összegből hoznak ki egy ebédet úgy, hogy az összes fele-kétharmada az élelmiszer­alapanyagra megy el, a többiből kell a konyhát üzemeltetőnek a rezsit, a munkabéreket kifizetni és hasznot termelni.

Húszezer gyereknek az egyetlen lehetősége a napi háromszori étkezésre az iskolai közétkeztetés.

Vélhetőleg a minőségi problémákkal is magyarázható, hogy a korfán felfelé haladva folyamatosan csökken a menzán étkezők száma: piaci becslések szerint míg az általános iskolák alsóbb évfolyamain a tanulók 60 százaléka jár a benti konyhára, a felsőbb évfolyamoknál és a gimnáziumi tanulók között előfordul, hogy a tanulók alig fele étkezik bent.

Azonban a közösségi étkeztetési piacon rendkívül nehéz bármilyen áremelést érvényesíteni – tudtuk meg Párkai Zsolttól, a – mások mellett –több mint száz óvodai-iskolai konyhát működtető Sodexo ügyvezető igazga­tójától. Az ebédek után járó állami – önkormányzati támogatás ugyanis jobbára a felét teszi ki az étkezés teljes költségének, a többit a szülők fizetik be, akik érthetően nehezen fogadnak bármilyen áremelési szándékot. A szűkös büdzséből gazdálkodó iskolafenntartóknál pedig az is előfordul – nemrégiben Pest megyében –, hogy még a kialkudott összeget sem tudta kifizetni a vállalkozásnak. Így talán jellemző, hogy az üzemeltetésre kiírt közbeszerzéseken ugyan kikötik az inflációkövető árat, ám ez nem a teljes árdrágulásra vonatkozik, így a vállalkozó jobbára annak csak egy részét tudja érvényesíteni. Az áremelkedést a vállalkozók úgy tornásszák le, ahogy tudják, így a munkabérek alacsonyak az ágazatban – 50-60 százaléka a vendéglátóipar átlagának – és minél olcsóbb alapanyaggal próbálnak dolgozni.

– A probléma sokszor a közbeszerzés jelenlegi rendszerében rejlik – mondja Román Péter, a Magyar Vendéglátó Szövetség (MVSZ) alelnöke, a közétkeztetésben érdekelt Junior Vendéglátó Rt. cégvezetője. A pályázatokon ugyanis jelenleg is kizárólag az egyre csökkenő, nyomott ár a döntő. Márpedig így nem feltétlenül azok a vállalkozások kerülnek helyzetbe, amelyek minőségi szolgáltatásban érdekeltek. Nem fest túl biztató képet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2008-as célvizsgálata sem: a vizsgált konyhák kétharmadánál találtak valamilyen szabálytalanságot, ötödük lejárt szavatosságú terméket próbált felhasználni.

Kérdéses, hogy a piac miért nem tud évek óta megtisztulni – nem ritka ugyanis, hogy a közbeszerzést kiíró önkormányzatok valamiért ragaszkodnak a rendre szabálytalankodó vagy silány minőségű ételt adó – jellemzően kisebb léptékű – vállalkozáshoz. Piaci vélekedések szerint itt is erőteljesen érvényesül a korrupció, így a problémás szolgáltató évekig megmaradhat a piacon. Bár a konyhákat üzemeltető vállalkozások igencsak vékony árréssel tudnak dolgozni, azért a legtöbb vállalkozónak azért megérheti az üzemeltetés – a piacon ismert négy­ öt nagy szolgáltató cég mellett számos kisebb, egy-két konyhát vivő vállalkozás is megtalálja valahogy a számítását. Ugyan a tevékenységből származó haszon vélhetőleg nem egetverő, azonban nem lehet azt sem elfelejteni, hogy egy óvodai-iskolai konyha üzemeltetése hosszú évekig tartó, stabil megrendelést jelenthet az adott cégnek.

Kevésből – kevés
Kevésből – kevés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.