Nem csak Jászladányban érezhető a növekvő a feszültség

Nyáron a Legfelsőbb Bíróság kilencéves ügy végére tett pontot, amikor kimondta, hogy Jászladányban az önkormányzat jogellenesen különítette el a hátrányos helyzetű és a roma gyerekeket.

A tanévkezdést megelőzően a képviselő-testület feloszlatta magát, a polgármester lemondott. A jászladányi roma gyerekek ügyét felkaroló Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) úgy tudja, az évnyitó egy épületben lesz ugyan, de nem együtt kezdik az évet a jobb módú családok gyerekei, akik az alapítványi, és a hátrányos helyzetű, roma tanulók, akik az önkormányzati intézménybe járnak.

Jászladány – Csak a tanévnyitó lesz közös?
Jászladány – Csak a tanévnyitó lesz közös?

Az önkormányzat súlyosan eladósodott, nem lehet tudni, mi lesz az alapítványi iskola sorsa. Az alapítványi iskolába járó gyerekek szülei a CFCF-et és a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezetet okolják az iskola esetleges megszűnése miatt. A településen a tanévnyitó közeledtével egyre nőtt a feszültség emiatt.

Nyíregyházán az önkormányzat „átszervezésre” hivatkozva sorra zárja be, vonja össze az iskoláit, egy iskola azonban mégis újra nyithatja kapuit. A Huszár-telep melletti iskolát néhány éve éppen azért zárták be, mert a város vezetői felismerték, hogy jogsértő fenntartani olyan iskolát, ahol származásuk alapján különítik el a gyerekeket. Az új fenntartó a görög katolikus egyház lesz, amely 14 roma származású elsőssel indítja el az iskolát. Más tanulójuk ott nincs. Ezzel viszont megsértik a közoktatási törvény szegregációt tiltó rendelkezéseit. A CFCF nem érti, miért nem tartják be a görögkatolikusok a törvényt, amely az egyházakra is vonatkozik. Különösen, hogy a Huszár-telepitől pár buszmegállónyira már működik a városban görögkatolikus iskola, oda is járhatna a 14 elsős.

Csörögön a tanévkezdés előtt kilenc roma gyerek nem tudta, melyik iskolába kell járnia. A közeli Vác azért nem vesz fel csörögi gyerekeket, mert a csörögi önkormányzat harmincmillióval tartozik a városnak. A sződiek pedig azért nem, mert az iskola társulási megállapodása szerint korlátozottak a férőhelyek. A CFCF az egyik csörögi szülőtől úgy tudja, „egy fehér bőrű apukának” mégis sikerült egy gyereket felvetetnie a napokban. A csörögi helyzet rendkívül sokat elárul az államigazgatás működéséről: a megyei és fővárosi szintű kormányhivatalok nem tudták eldönteni, ki a felelős kijelölni a kilenc gyerek körzeti iskoláját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.