Uszoda fél áron eladó

Végtelenül szomorúak vagyunk, hogy városunk egy újabb közintézménnyel lesz szegényebb, és ez semmi másnak nem köszönhető, mint a tehetségtelen, tehetetlen és dilettáns városvezetésnek – kommentálta az újpesti uszoda eladásának ötletét négy évvel ezelőtt Wintermantel Zsolt IV. kerületi polgármester a helyi lapnak. Igaz, akkor még nem a Fidesz vezette a fővárosi önkormányzatot, és őmaga sem volt polgármester Újpesten.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) akkor az üzemeltetés gazdaságtalan voltára hivatkozott, most a „működési veszteségből fakadó likviditási feszültség feloldása és a társaság tőkeszerkezetének javítása érdekében” kéri a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulását az újpesti uszoda eladásához. Az akkor készített értékbecslés 683 millióban határozta meg az ingatlan értékét. Most nettó 330 millió forintért túladnának rajta. S ennyi se marad a BGYH-nál.

Az ingatlanon található, 10,5 millió forintra taksált szolgálati lakás vételára a fővárosi önkormányzatot illeti. A remélt bevételt csökkenti az előcsarnok falát díszítő két nagyméretű, Barcsay Jenő festő- és szobrászművész által készített színes mozaikkép kibontásának, illetve egy másik fürdőben való elhelyezésének költsége. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ugyanis ezzel a feltétellel járult hozzá az értékesítéshez.

Az 1974-ben átadott újpesti uszoda eladásának ötlete 2007-ből származik. Közvetlen kiváltó oka az Országos Tisztiorvosi Hivatal akkori határozata volt, amelyben előírták a vízforgató létesítése alól felmentett két gyógymedence hidraulikai átalakítását. (A saját vízbázissal nem rendelkező fürdő vizét a Széchenyiből vezették át Újpestre, ám az elaggott vezeték folytonosan meghibásodott, csakúgy, mint az energetikai berendezések.) Az egyébként is korszerűtlen, csökkenő vendégszámot produkáló fürdőre azonban a BGYH nem kívánt többet költeni. A bevételként remélt százmilliók pedig különösen kapóra jöttek volna, hiszen a fővárosi önkormányzat 2007 márciusától jelentősen csökkentette a cég támogatását.

A fürdőt már 2006-ban is be akarták zárni, ám akkor az újpestiek heves tiltakozására letettek a tervről. Egy év múltán már ezzel sem kellett számolniuk, hiszen a tisztiorvos előírta a fürdő bezárását. Az úszóiskola átköltözött az Aquaworldbe és Óbudára.

A BGYH tavaly ősszel ismét kísérletet tett az eladásra. A három termál- és két tanmedencét magában foglaló fürdőt nettó 478 millió forintért hirdették meg, ám a nyilvános pályázat eredménytelenül zárult. Hasonlóan ért véget az októberi tender is. Az ingatlant az idén áprilisban újra felbecsültették. A Budapest Főváros Vagyonkezelő Zrt. (BFVK) által készített új vagyonértékelés nettó 330 millióban állapította meg az újpesti uszoda új árát. A jelentős értékcsökkenést az előterjesztéshez csatolt mellékletben a következővel indokolja a BFVK: „hitelpiaci válság” volt. Ezt igazolandó a Menedzsment Fórum portál két 2008-es cikkét idézi. A cégvezető Nagyunyomi-Sényi Gábor Antal által jegyzett dokumentum szerint a költségcsökkenés tényét az is alátámasztja, hogy az eddigi pályázatok eredménytelenül zárultak. Az értékesítési pályázatban az épület bontását, a terület építési telekként való hasznosítását javasolják.

Az eladást a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) Zrt. is támogatja. (Ezt az előterjesztés szerint egy BVK-ügyintézővel folytatott e-mail-váltás igazolja!) Mindettől függetlenül a Fővárosi Közgyűlés aligha utasítja el a BGYH értékesítési pályázat kiírására vonatkozó kérését.

Senki nem akart költeni a korszerűtlen és egyre kevesebb vendéget vonzó létesítményre
Senki nem akart költeni a korszerűtlen és egyre kevesebb vendéget vonzó létesítményre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.