Pősze Lajos: a Betyársereg és a Jobbik vezetése ugyanaz

Leépülő médiapártnak tartja a Jobbikot a párt Somogy-megyei listájáról parlamenti mandátumhoz jutott, de később ideológiai viták miatt a szervezetből kilépő és most függetlenként politizáló Pősze Lajos.

- Vona Gábor az elmúlt hetek botrányt okozó kijelentéseivel kapcsolatban azt mondta: ezek csupán a „józan ítélőképességüket nem birtoklók” mondatai. Függetlenként, de a Jobbik-frakció egykori tagjaként hogyan látja: stratégiai megfontolás vagy őszinte kinyilatkoztatás a pártelnök kijelentése?

- Nem az a kérdés, hogy a Magyar Szigeten elhangzottaktól elhatárolódik-e Vona Gábor, hiszen ha nem teszi, akkor egyenes út vezet a börtönbe. Minden normális ember elhatárolódik ilyen mondatoktól. Az igazi kérdés, hogy elhatárolódik-e azoktól, akik ezeket a kijelentéseket tették és attól, ahol tették. Vona azt mondta, hogy a Jobbik a radikális és józan emberek pártja. Ez szerintem meglehetősen humoros egy olyan embertől, aki párhuzamosan kampányol iszlamista és a katolikus eszmékkel.

- Mi indokolta annak idején a stratégiai szövetséget a Hatvannégy Vármegyével, a Betyársereggel és a többi szatellitcsoporttal?

- Nem tudom pontosan, hogy a 2009-es szövetségkötés valódi oka és célja mi volt, talán az, hogy egyben tartsa és a Jobbik alá terelje a különböző csoportokat. Egyet viszont ki merek jelenteni: a Hatvannégy Vármegye, a Betyársereg és a Jobbik vezetése egy és ugyanaz. Toroczkai László, Novák Előd, Vona Gábor, Tyirityán Zsolt és Zagyva Gyula egypetéjű ikrek. Hogy ez mikor és milyen formában manifesztálódik, innentől kezdve másodlagos.

- De hogyan lennének ugyanazon tartalomnak és célnak a képviselői? Zagyva Gyula a legutóbbi letartóztatásakor azt mondta: nem jobbikosként demonstrált, és Tyirityán Zsolt is azt közölte, hogy magánemberként beszélt a Magyar Szigeten.

- A politikában és a közéletben a legmagasabb megjelenési forma, ha valaki egy párt parlamenti frakciójának a tagja. Ezért képtelenség azt állítania bárkinek, hogy nem parlamenti képviselőként, hanem magánemberként, vagy abban a pillanatban egy másik szervezet képviselőjeként cselekszik. Egy jobbikos frakciótag jobbikos frakciótagként cselekszik, akárhol van is. Nincs kettős én. Hangsúlyozom, ezek a személyek tulajdonképpen ugyanazok. Egy alom, egy személyiség, egy szellemiség.

- Hogyan épül fel a radikális nemzeti oldal, és mennyi befolyása van rá a Jobbiknak? Az tudható, hogy a pártalapítványukon keresztül támogatják vagy támogatták a Toroczkai László által szerkesztett folyóiratot.

- Erről én is csak annyit tudok, amennyit Toroczkai maga ismert el a Magyar Szigeten. Mármint, hogy szerinte a Jobbik feladata és kötelessége a nemzeti radikális oldal ellátása, méghozzá anyagiakkal. Vagyis a Jobbik a pénzesbödön a radikálisok számára.

- Mennyire látja egységesnek a Jobbikot? A politikusok nyilatkozatai, ha mérsékelten is, de jelzik a feszültséget és az esetleges repedéseket.

- Nem foglalkozom a Jobbikkal már, mert szerintem ez a párt – függetlenül a közvélemény-kutatások ilyenolyan adataitól – radikálisan leépülőben van. A Jobbik-szervezetek sorra szűnnek meg, vagy csak papíron léteznek. Ahol esetleg újraszervezték őket, ott is leginkább csak a vármegyések és a betyárok vannak jelen, a régi jobbikosok már nincsenek. Az én szememben a Jobbik már nem is létezik. Virtuális párt, médiapárt. Vona Gábor azt szokta mondani, hogy az ország kétharmada jobbikos, csak még nem tud róla. Szerintem viszont az igazság az, hogy ha az emberek megtudnák, hogy a Hatvannégy Vármegye, a Betyársereg és a Jobbik egy és ugyanaz, akkor kiderülne: a jobbikosok többsége nem is jobbikos, csak még nem tud róla.

Pősze Lajos (balra) a Jobbik-frakció vezetőinek sorában a parlament 2010-es megalakulásakor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.