Legföljebb fogok egy gazdag férjet

– Max. jelentkezem valamilyen OKJ-s képzésre – válaszolta a legtöbb felvételiző tettetett nemtörődömséggel a ponthatárok kihirdetése előtt arra a kérdésre, mihez kezdenek, ha véletlenül még sincsen elég pontjuk.

Amikor szembesültek vele, hogy a probléma valóban megfontolásra méltó, a magabiztossággal járó flegmaság eltűnt az arcukról, és komoly ábrázattal kezdtek a lehetőségek latolgatásába.

Szandra a Corvinus kertészmérnöki szakán próbál szerencsét. – Szerintem tuti pótfelvételizem. Aztán ha az sem jön össze, akkor a fennmaradó időben fogok egy gazdag férjet magamnak. Lehetőleg arabot – biggyeszti le keserűen mosolygó száját.

– Csomó kereskedelmi és marketinges helyre beadtam, és sehová nem vettek fel – meséli félig-meddig inkább az előtte álló sörnek Lilla –, valami ilyesmi OKJ-s tanfolyamot kellene keresnem. De egy barátnőm mondta, hozzájuk mehetnék gyakornoknak, az sem lenne rossz.

Dórit nem vették fel környezetmérnöknek, de egy pillanatra sem esik kétségbe, hanem csalódottságát leplezve céltudatosan hadarja terveit:

– Mindegy, megyek nyelvvizsgázni, hogy legközelebb több pontom legyen. Elvégzek hozzá egy OKJ-t, vagy lehet, hogy jelentkezem stewardessnek.

Akad olyan, aki azért választja az átmeneti időre a minden második villamosmegállóban kiragasztott képzési formát, mert a családi pótlékhoz szüksége van hallgatóijogviszony-igazolásra.

Máté, akinek mestersége címere eltökélt szándéka szerint kameraman lesz, biztos benne, hogy hiába szeretne elvégezni egy OKJ-s képzést ezen a területen, muszáj lesz mellettemunkába állnia. – Nem tudom,mit dolgozom majd, valami csak lesz – teszi hozzá szűkszavúan.

Dósa Judit (képünkön) nem hisz abban, hogy az egyetem egyenes út a boldogsághoz. Egy pillanatra sem keseredett el sikertelen felvételijétől, sőt talánmég nagyobb lelkesedéssel koncentrál a jövőbeli terveire. Huszonöt éves koráig várt a jelentkezéssel.

– Mostanra be kellett látnom, hogy nem lehet ellébecolni a dolgot. Nem elég a tehetség, fontos, hogy fel tudjon mutatni valamilyen papírt az ember – mondja. Sokat ír, rajzol, jelmezeket is tervez. A ruhából volt kiállítása a Fővárosi Művelődési Házban, a Játékszínben a grafikáit állították ki, végül mégis a pedagógia szak mellett döntött.

– Elkezdtem dolgozni, megtanultam eltartani magam, ez idő alatt folyamatosan alakult bennem, mivel is akarok foglalkozni. Pécsre, Szegedre és Nyíregyházára adtam be a jelentkezésem – magyarázza. A felvételije nem járt sikerrel, mégsem tűnik elkeseredettnek. Azt tervezi, megpróbál munkát vállalni külföldön, ami sok szervezést és megfelelő kapcsolati tőkét igényel, de nem kivitelezhetetlen. – Nyelvvizsgázni szeretnék, illetve egy OKJ-s képzésen szívesen részt vennék. Persze nem zárom ki végleg a felsőoktatást az életemből. Túl nagy nyomás van ma a fi atalokon. Mindenhol azt sugallják, hogy diploma nélkül nem lehet életben maradni. Most eladó vagyok, mellette dekorációs gyerekszobafestéssel is foglalkozom, ami egyre jobban megy, egyre több a megrendelés. Ez egyelőre szájról szájra terjed, de a jövőben magánvállalkozóként is szívesen folytatnék ilyen tevékenységet. Ráadásul ez igazán boldoggá tesz.

MÉG VAN ESÉLY

Jelentkezési határidő: augusztus 9.

A következő hét oldalon a felsőoktatási intézmények által meghirdetett pótfelvételi-lehetőségek listáját közöljük.

Külön szerepelnek az egyházi intézmények és a határon túli képzések.

A jelentkezés során általában az érettségin megszerzett pontszámokat veszik figyelembe, de a „Felvételi?” oszlopban elhelyezett X azt jelenti, hogy a meghirdetett szakon külön szóbeli vagy írásbeli felvételit kell tenni, vagy alkalmassági vizsgán kell részt venni.

A vizsga mibenlétéről és időpontjáról az adott intézményben, illetve a Felvi.

hu honlapon lehet információt szerezni. Jelmagyarázat:

A „képzési szint” oszlop betűjelei: A – alapképzés, F – felsőfokú szakképzés, M – mesterképzés.

A „munkarend oszlop” betűjelei: N – nappali munkarend, E – esti munkarend, T – távoktatás, L – levelező.

A „költségtérítés/félév” oszlop betűjele: e – ezer forint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.