Orbán-bányák: Megtört a csönd

A második Orbán-kormány hivatalba lépése óta – a zalai tőzeglápok kitermelésének jogszerűségével összefüggésben – most először bukkantak fel a médiában a miniszterelnök családjának tulajdonában lévő bányavállalkozások.

Ehhez képest az első Orbán-kabinet idejében az akkori ellenzéki pártok valóságos háborút folytattak a kormányfő családjának bányáihoz kötődő ügyek miatt.

A támadások akkor több irányból érkeztek. Az egyik legvitatottabb ügy a gánti Dolomit Kft. privatizációja volt, mivel felmerült a gyanúja annak, hogy egy Fidesz-közelinek mondott cég nyújtott anyagi segítséget ahhoz, hogy Orbán Győző – Orbán Viktor édesapja – többségi tulajdonába kerülhessen az állami vállalat. Ezt a gyanút a miniszterelnök édesapja a Népszabadságnak adott 2001-es interjújában tagadta, megfogalmazása szerint a fia barátai – Simicska Lajos, Győri Tibor és Schlecht Csaba – kizárólag jogi segítséget nyújtottak a magánosításhoz.

A másik sokat hangoztatott vád az volt a Dolomit Kft.-vel szemben, hogy 1999-ben Orbán Győző politikai nyomásra lett üzletfele az akkor még állami kézben lévő dunai vasműnek, sőt kiharcolta, hogy kizárólagos dolomitbeszállítója lehessen a Dunaferrnek. Ezekre az állításokra reagálva Orbán Győző lapunknak egy évtizeddel ezelőtt azt mondta, hogy a Dunaferr felkérésére lett az egyik beszállító, szó sem volt kizárólagosságról, illetve extraprofitról, mivel a vasművel kötött kontraktus csupán 3-5 százalékos nyereséget hozott a gánti cégnek.

A harmadik nagy visszhangot kiváltó ügy a hahóti tőzegbánya esete volt: a zalai faluban 1999–2000-ben óriási felháborodást keltett, hogy a település határában lévő 200 hektáros, tőzegben gazdag földekért Orbánék családi cége hektáronként alig néhány száz forintot kínált a helyi ingatlantulajdonosoknak, miközben a terület alatt több százmillió forint értékű tőzegvagyon lapult. A hahótiak által indított perek azonban sorra elbuktak, a bírósági ítéletek szerint Orbánék reá lis áron jutottak ingatlanokhoz a bányatelken.

A Dolomit Kft.-t kivéve az Orbán család érdekeltségébe tartozó bányákat még 1999-ben a Gánt Kő és Tőzeg Kft.-ben vonták össze, amely a saját tulajdonú bányákon kívül számos bérelt üzemben is folytat kitermelést. Az elmúlt évtizedben Orbán Győző nyugdíjba vonult, a Dolomit Kft. és az Orbán-bányák irányítását középső fia,ifjabb Orbán Győző vetteát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.