Hogyan lesz papíron háromezer munkahely kertészkedésből?

Az új szociális földprogramban háromezer embert kívánnak a közfoglalkoztatáson keresztül munkához juttatni.

A munka lényege, hogy a rászoruló három hónapon át hat órában a saját kertjében – vagy ha az nincs, akkor a földprogramban részt vevő település földjén – mezőgazdasági tevékenységet lát el. A tervek szerint ezek az emberek ugyan közfoglalkoztatásban lesznek (ha nem a saját kertjüket művelik), de fizetséget viszont nem kapnak.

Az új szociális földprogramban háromezer embert kívánnak a közfoglalkoztatáson keresztül munkához juttatni
Kovács Bence 2009.04.27. Digitális Hídvégardó, közmunka zu Romhányi kertészkedés, fűnyírás, gereblyézés, kerti munkák, munkások, dolgozók, fizikai munka, közmunka, közmunkások, vidék, falu,

A közmunkával kiegészített szociális földprogramot a múlt héten hirdette meg Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. A programot egyébként egyfajta aktív szociálpolitikai eszközkéntmég 1992-ben indította el az akkori Népjóléti Minisztérium. Kevés kormányokon átívelő programot jegyez a rendszerváltás utáni történetírás, ezt azonban eddig minden kormány alatt meghirdette a szociális ügyekért felelős tárca. Célja az volt, hogy a falvakban élő hátrányos helyzetű családok, amelyeknek gyakran hó végére már nem telik kenyérre, kapjanak vetőmagot, jószágot, a növénytermesztéshez és állattenyésztéshez szükséges eszközöket.

A rászorulók ház körüli kis kertjeikben vagy az önkormányzatok termőföldterületén végezhettek önellátó gazdálkodást. Ha többletet is termeltek, a település piacán értékesíthették az árut. A földprogram, amelynek pénzforrásai az 1992-es indulás óta folyamatosan bővültek, a kilencvenes évek végén élte virágkorát: ekkor 250-300millió forintot biztosított az állam e célra. Tavaly 140 millió forintot különítettek el, amelyre közel 300 település pályázott. Az eddigi gyakorlat alapján látható: alapjában véve a polgármestertől függött, melyik település vállalta ezt a szociálpolitikai eszközt, ugyanis a pályázat és az egyéb papírmunkák kétségkívül bonyolították az adminisztrációt. Ezért sok önkormányzati vezető vélte úgy, hogy a segélyosztás jóval egyszerűbb.

A fideszes államtitkárság most kibővítette a szociális földprogramot. Különlegessége, hogy hozzáillesztenek közfoglalkoztatási programot is. Vagyis a támogató (az állam) most már elvárja, hogy az a rászoruló, aki vetőmagot/eszközöket kap, közmunkát is vállaljon cserébe.

Az újonnan alakult közfoglalkoztatásért felelős helyettes belügyi és a felzárkózásért felelős államtitkárság együtt jegyzi az új programot, amelyre ebben az évben tízszer annyi pénzt fognak fordítani, mint az előző esztendőkben. „Kistelepülési önkormányzatok a megműveletlen földeket vonják be a közfoglalkoztatással a helyi élelmiszerigények kielégítésére, és minden bevontmunkaerő után három hónapos és hatórás közmunkában lehet foglalkoztatni eddig munka nélküli embereket, erre több mint egymilliárd forintot szán a magyar költségvetés”, közölte Balog Zoltán a programról, hozzátéve: az Országos Roma Önkormányzatnak komoly szerepe lesz abban, hogy kik juthatnak majd ehhez a lehetőséghez.

„A program azt a helyzetet fogja kezelni, hogy megműveletlen földek vannak a magyar vidéken, másrészt ott vannak a munkanélküliek, akik szociális segélyből élnek, saját területüket sem tudják vagy akarják megművelni. A földprogramban való részvétel során mindenki fizetség nélkül, de szakmai segítséggel lesz köteles megművelni a saját kertjét, földjét, és ehhez segítséget kap. Így ez az önellátásra berendezkedő kertkultúra egy újabb feltámadása lesz Magyarországon” – mondta Balog Zoltán a parlament emberi jogi bizottságának ülésén a programról.

Ha minden az államtitkár által mondottakon alapul, akkor abból az következik, hogy a háromezer, a földprogramon keresztül közmunkába vont tartósan munkanélküli nem kap majd többet a jelenlegi 28 500 forintos segélynél. Megfordítva ugyanez: a tartósan munka nélkülieknek járó segély feltétele lesz a kertművelés, így papíron 3000 munkahely keletkezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.