'Saját fegyverével kell felszámolni a Fidesz rendszerét'

Ellenzéki összefogást tartana szükségesnek Karácsony Gergely, az LMP képviselője a következő választáson a Fidesz legyűrése, valamint a következő kormány kezét megkötő kétharmados törvények megváltoztatása érdekében. Utána jöhetne egy „sportszerű” választás.

– Tárgyalásra érdemesnek sem tartják a Fidesz elnöksége által körülírt új választójogi rendszert. Miért ez az egyértelmű elutasítás, amikor a részletszabályokat még nem is ismerjük?

– Valóban, elvileg elképzelhető lenne egy olyan jó és a jelenleginél arányosabb választási rendszer is, amelyben a Fidesz elképzelése szerinti körülbelül száz egyéni és száz listás mandátum szerepel. Akkor például, ha minden megnyert egyéni körzet után pártonként levonnának egyet a listán elnyert mandátumokból. De az, ami eddig kiderült, elképesztően és brutálisan aránytalan szisztéma.

– Nagy-Britanniában egyfordulós, pusztán egyéni körzetekkel dolgozó rendszer van érvényben, ami komoly aránytalanságokat okoz, mégsem mondja senki, hogy antidemokratikus lenne.

– Háromszáz éve működik a brit rendszer – egyébként ott is a megváltoztatása van napirenden –, és a pártok területi beágyazottsága annyira mély, hogy az eredmény nem okoz súlyos aránytalanságokat. Magyarországon más a helyzet, nincsenek óriás területi különbségek, így az ehhez hasonló rendszer alkalmazása nálunk óriási torzításokkal járhat. Ennek a Fidesz is vesztese lehet, ha fordul a széljárás, de a választók biztosan veszítenek.

– Nagyon úgy tűnik, hogy az új választási rendszerben a jelenlegi ellenzék csak akkor lehet eredményes, ha már jó előre összefog. De hogyan lehetséges ez, ha az LMP például rendre eltaszítja az MSZP-t?

– Mindig az az érv, hogy a két pártnak össze kell fognia,mert csak így lehet leváltani az Orbán-kormányt. Én erre azt kérdezem: és akkor mi van? Most ugyanis arramennek a dolgok, hogy az Orbán-kormányt le lehet ugyan váltani, de a politikáját nem. A kormány politikájának legtámadhatóbb elemét, az egykulcsos adórendszert és a hiánycsökkenést kétharmadba öntik, valamint a Költségvetési Tanács bármikor megvétózhatja a költségvetést. Azaz ma már az a kérdés, hogy ezt a kétharmados bebetonozott rendszert miként lehet megváltoztatni. Lassan eljutunk odáig, hogy arról kell majd beszélnünk: a teljes parlamenti ellenzék a Jobbiktól az LMP-n át az MSZP-ig, ha csak egy kicsit jobban teljesít mint 2010-ben, közösen támogatott egyéni jelöltekkel könnyedén kétharmadot csinálhat ebben a rendszerben. Ehhez az kell, hogy Zagyva György Gyula és Gyurcsány Ferenc is egy hajóban evezzen egy ideig. Egy ilyen koalíció nyilván elképzelhetetlen lenne, erről nem is érdemes beszélni. Elég megállapodni abban egy alkotmánykorrekciós szövetség tagjaiként, hogyan állítjuk helyre a versengő pártrendszer feltételeit. Ilyen az adótörvények kivezetése a kétharmados törvények közül, a Költségvetési Tanács vétójogának az újragondolása, a médiatörvény alapvető megváltoztatása, az önkormányzati és parlamenti választási rendszer arányosítása és az ajánlócédulák rendszerének eltörlése. Ebben, bármilyen fura is, mindhárom ellenzéki párt egyet tud érteni.

– Nehezen látok magam előtt egy LMP–MSZP–Jobbik koalíciós kormányt.

– Mert olyan nem is lenne. Ez a szövetség addig áll fenn, amíg kigyomlálja a demokratikus versengés akadályait. Ehhez bőven elég egy hónap. Ha jól elő vannak készítve, könnyen végig lehet vezetni ezeket a kétharmados törvényeket. És amint meg van teremtve a fair rendszer, fel lehet oszlatni az Országgyűlést és újból starthoz lehet állni, immár sportszerű keretek között. Az új kormány keze pedig nem lesz megkötve.

– Mindez hirtelen felindulásból jövő ötletnek tűnik. Látja annak rációját, hogy az ellenzék, ha csak egy hónapra is, de összefogjon? Nem látom magam előtt, ahogy az MSZP visszalép a Jobbik borsodi jelöltje javára az egyfordulós választáson.

– Jelen pillanatban én sem, de ott van jó példának Esztergom, ahol már sikerült félretenni az ellenszenvet a város érdekében. Ez egy alkotmányos korrekcióra felálló eseti együttműködés lehet. Ráadásul mindhá rom ellenzéki párt komoly hitelvesztést szenvedhet el, ha míg a parlamentben mantrázza ezeket az elveket, akkor, amikor adott lesz a lehetőség, képtelen lesz összefogni a megvalósítás érdekében. Ez nem a Fideszről meg a hatalomról szól már, hanem arról, hogy lesz-e működőképes többpártrendszer. Ha egy ilyen helyzet elő fog állni és a Fidesz a kezünkbe adja az eszközt saját maga ellen, akkor nem lehetmajd hová hátrálni. Én sem látom magam előtt Zagyva Gyulát és Gyurcsány Ferencet egy hajóban. Egyelőre. De itt morális kérdésekről van szó. A szabad választás lehetőségét mindenkinek meg kell adni. Ez a nulladik pont ahhoz, hogy legyen működő demokrácia. Azt viszont fontos látni, hogy ez az elképzelés kizárólag teljes ellenzéki összefogással működik. Egy ilyen együttműködésben az LMP szerintem részt tudna venni, de olyan pártot most nem látok, amellyel kormányozni is tudna.

– Nem csak az LMP-s képviselő szól most önből? Hiszen egy olyan párt képviselője, amely egy szigorított feltételű választási rendszerben talán be sem jut a következő parlamentbe.

– Az LMP számára a felrajzolt új rendszer nem okozna nehézséget, el tudnánk indulni, esetleg kevesebb lenne a parlamenti befolyásunk mint most. Ha hiszi, ha nem, nekem az LMP sorsa ebből a szempontból másodlagos. A tét sokkal nagyobb, mint gondolnánk. Nem Orbán Viktor kormányzásáról van szó, hanem a szabad választás lehetőségéről. A Fidesz kétharmados sikerében döntő szerepe volt annak, hogy az emberek azt szerették volna: bizonyos kérdések dőljenek el végre valamerre.Most azonban úgy tűnik, átestünk a ló másik oldalára, és évtizedekre döntenek el kérdéseket. Ezt nem lehet tétlenül nézni.

Karácsony Gergely és Schiffer András a parlamentben: keményebb hangot ütnek meg
Karácsony Gergely a parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.