Igazgatóháború az ország legmodernebb iskolájában

A budaörsi 1. Számú Általános Iskola igazgatóváltása körül forrnak az indulatok.

Egy új iskola is lehet végállomás. Dölles Erzsébet iskolaigazgató számára legalábbis az lett. Az 1. Számú Általános Iskola vezetőjét tíz évvel ezelőtt nevezték ki, majd öt év múlva meghosszabbították megbízatását. Elvállalta, holott nehéz munka várt rá. Két épületbe szétosztott tantestületét és diákságát kellett a legkisebb zökkenővel egyesítenie a hárommilliárdos beruházásban felépült ultramodern új intézményben.

– Az első rajzoktól végigkövettem az építkezést, részt vettemminden egyeztetésen és bejáráson. Ott voltam a tantermek berendezésénél. Csak mentem előre és nem vettem észre, hogy már nem jönnek mögöttem – mondja Dölles Erzsébet, aki mélyen megdöbbent az igazgatóválasztás okán tartott tantestületi szavazás eredményén. Sem a szülőknél, sem a munkatársaknál nem ő lett a befutó.

– Az igazgatónő leváltása az általa elért eredmények ellenére jogos volt, hiszen már nem élvezi a szülők és a kollégák bizalmát, amely nélkül aligha látható el jól a feladat – véli Leipán Tibor, a budaörsi önkormányzat pénzügyi ellenőrző bizottságának elnöke. Ám abban már nem ennyire biztos, hogy a képviselők a feladatra legalkalmasabb személyt választották ki a posztra. A fideszes többségű testület ugyanis a fentebb említett szavazáson harmadik helyre szorult Simsik Zsuzsannát ültette az igazgatói székbe.

Az iskola aulája
Az iskola aulája

– Nem hinném, hogy politikai döntés született – vallja Simsik Zsuzsanna, aki szakmai előrelépési lehetőséget látott a budaörsi igazgatói állásban. S bizonyos abban, ha a szülők megismerik, akkor meg is szeretik. Szigethalmon is így történt.

– Hogyan bizhatnánk benne, ha még a saját pártja elől is elhallgatta, hogy előző munkahelyén több ízben is komoly problémák merültek fel munkájával kapcsolatban. A pályázatában szereplő programmal – gyakorló iskola, csecsemőgondozás bevezetése – egy szülő sem értett egyet, de a 70 fős tantestülettől is csak tíz szavazatot kapott. Az általa leírt program egyszerűen nem illik a mi iskolánkra, amely már most is négy különböző tagozattal, rendkívül sikeresen működik. Erről tanúskodnak verseny- és felvételi eredmények is – háborog Tóth Erika, aki 330 szülőtárssal együtt tiltakozik a kinevezés ellen. A közfelháborodás okán tartott rendkívüli szülői értekezleten a pályázat érvénytelenítését kérték az önkormányzattól.

Az augusztus elsejétől kinevezett iskolavezető július végéig a szigethalmi Szent István Általános Iskola vezetője volt. Két évvel ezelőtt – a tantesület alig harmada támogatása mellett – választották meg és még három évre szólt volna a mandátuma. Ennek ellenére maga kérte munkaviszonya megszüntetését, a szigethalmi önkormányzat pedig helyt adott kérésének. Két év alatt két esetben indítottak ellene fegyelmi eljárást leltárhiány, illetve az évvégi beszámoló okán. Egyszer megrovásban részesült, egyszer szóbeli figyelmeztetést kapott. Jelenleg is folyik egy belső vizsgálat az iskolában. Az eljárások jegyzőkönyveit a budaörsi jegyző kérésére már át is küldték, de az önkormányzat honlapján bárki elolvashatja.

Ferenczi Edit szigethalmi alpolgármester nem kívánt lapunknak nyilatkozni, de azt határozottan tagadta, hogy politikai ügyről lenne szó.

Némi pártkötődés azért fellelhető a háttérben. Dölles Erzsébetet tíz évvel ezelőtt szocialista többségű képviselő-testület nevezte ki, de más kötődése nem volt a párthoz. Simsik Zsuzsanna viszont a Fidesz–KDNP színeiben volt képviselő Ráckevén és Szigethalmon a Fidesz–KDNP vezette önkormányzat ültette az igazgatói székbe.

– Politikai döntést hozott a képviselő-testület – jelenti ki Wittinghoff Tamás, Budaörs független polgármestere, aki egyet nem értése jeléül még nem írta alá a kinevezést. Úgy véli, ha jogilag nem is támadható, de erkölcsileg nehezen védhető, hogy Simsik Zsuzsanna elhallgatta az előző munkahelyén indított fegyelmiket. Szerinte a mindenki számára megnyugtató megoldás az lehetne, ha a pályázatot érvénytelenítenék és a következő tanévet a tantestületből választott megbízott vezető vezényelné le. Ám erre nem sok esélyt lát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.