Megbukott a Gyurcsány-féle pártszavazás?

Eddig ötezernél kevesebben voksoltak, de az eredményességhez minimum nyolcezer, egy irányba mutató szavazat kell.

Kedden a késő esti órákban zárul le hivatalosan a Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és platformja által kezdeményezett pártszavazás. Egységes és pontos záró időpont nincs, mindegyik érintett irodában a szokásos nyitva tartás szerinti ideig lehet voksolni, az utolsó ilyen iroda nyolc-kilenc óra felé zárja kapuit. A pártszavazást a Demokratikus Koalíció Platform (DKP) kezdeményezte, de hivatalosan az országos elnökség javaslatára a választmány indította el. Igaz, a néhány napja megtartott „kibeszélő” kongresszuson viszont kétharmados többséggel olyan határozat született, amely felkérte Gyurcsányékat: vonják vissza a kezdeményezést. A DKP ezt nem tette meg, így a voksolás megkezdődött.

A szocialista párt tagjai arról dönthetnek, hogy közvetlenül válasszák-e az MSZP elnökét és a megyei elnököket. Véleményt mondhatnak arról, hogy az országos elnökség tagjainak, a megyei, választókerületi és helyi vezetőknek, valamint a választmány tisztségviselőinek is kötelező legyen-e a az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú bevallást tenni, s azzal kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztetőbizottsága ellenőrzést folytathasson-e. Szintén a voksolás tárgya, hogy biztosítson-e az MSZP a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot a gazdálkodásáról. A tagság arról is határozhat, egyetért-e vele, hogy az MSZP-ben országos és megyei szinten csak egy választott párttisztséget tölthessen be valaki.

A párttagok az őket nyilvántartó helyi szervezetben adhatják le szavazatukat. Szavazókört ott létesíthettek, ahol vállalták, hogy a pártszavazás öt munkanapjának mindegyikén legalább három órán át nyitva tartanak. A Népszabadság megbízható forrásai szerint eddig több ezren, de kevesebben, mint ötezren éltek hétfőig a voksolás nyújtotta lehetőséggel. A voksolás előtt tagnyilvántartási kontroll eredménye szerint több mint harmincezer párttag van, így az eredményességhez minimum nyolcezer egy irányba mutató voks kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.