Melegfelvonulás - Érvek pró és kontra

Annak ellenére, hogy Budapesten tizenhat éve tartanak melegfelvonulásokat, sokak szemében még mindig kérdéses az esemény létjogosultsága. A felvonulás még a melegközösségen belül is vitákat gerjeszt.

„Nem megyek el a melegfelvonulásra és nem is támogatom. Többet árt, mint amennyit használ. Meleg vagyok, de nem tudok azonosulni a felvonulók többségével, nem öltözöm így és soha nem táncolnék az utcán. A felvonulás után hetekig szoktam vitatkozni a hetero ismerőseimmel, bizonygatva, hogy a melegek többsége nem ilyen. Ráadásul az sem világos, hogy ez tüntetés a melegek jogaiért vagy karnevál.”

„Ezer oka van, hogy elmegyek, sőt néhány heteroszexuális családtagom is elkísér. Ez kiállás önmagunkért, hogy nem vagyunk másodrendű állampolgárok, akiknek bujkálniuk kell, mintha valami rosszat tettek volna. Nem vagyok több a heteróknál, de nem vagyok kevesebb sem: ezt demonstrálom a felvonuláson”.

Annak ellenére, hogy Budapesten tizenhat éve tartanak melegfelvonulásokat, sokak szemében még mindig kérdéses az esemény létjogosultsága. Sőt ahogy a fenti vélemények mutatják, a felvonulás még a melegközösségen belül is vitákat gerjeszt. A több mint tíz évig incidensek nélkül zajló meneteket először 2007-ben támadták meg, a legdurvább atrocitásokra pedig 2008-ban került sor. Ezzel újabb érvvel gazdagodtak a felvonulás ellenzői: ha nem lehet békében, vidáman vonulni, akkor nincs is értelme.

– Pedig egyértelműen hasznos a felvonulás amelegközösség számára – állítja Dombos Tamás, a Háttér Társaság a Melegekért aktivistája, civilben a CEU munkatársa. Szerinte minden közösségnek fontos, hogy néha megmutathassa magát: ezért tartanak az egyházak körmeneteket, a pártok nagygyűléseket. – Ez egy olyan közösségi élmény, amit nehézmás formában átélni – teszi hozzá.

A felvonulás szerinte politikai nyomásgyakorlás is. Egy évben egyszer a melegek felhívhatják a figyelmet magukra és arra, hogy nincs teljes jogegyenlőség Magyarországon, hogy nem házasodhatnak, nem fogadhatnak örökbe. Emlékeztet: minden felvonuláson voltak transzparensek az aktuális ügyekkel. Azmás kérdés, hogy a hírműsorokba, a lapokba nem ezek a képek kerültek be. Idén valószínűleg az új alkotmány lesz a téma, hiszen ezzel a kormány hosszú időre bebetonozta a melegházasság tilalmát.

– Manapság már nem jár büntetés azért, mert valaki meleg. Az elnyomás a szégyenérzetkeltéssel működik tovább. Azt üzeni a melegeknek, hogy titkolják el hovatartozásukat. A felvonulás ennek ellenpólusa, ezért színes, karneváli – magyarázza. Dombos Tamás elismeri, hogy a többségi társadalom rokonszenvét, támogatását talán más „finomabb” eszközökkel könynyebb lenne elnyerni, de hozzáteszi: a felvonulás elsősorban a melegekről, a melegekhez szól. Többek között azokhoz, akik rejtőzködnek saját családjuk, munkatársaik előtt.

Gyakori érv a felvonulás ellen, hogy a szexuális irányultság magánügy, hogy a heteroszexuálisok sem vonulnak az utcára demonstrálni, hogy heterók. – A magánélet sosem marad a négy fal között. A heteroszexuális párok megfoghatják egymás kezét, megölelhetik egymást az utcán, tarthatnak esküvőt sok száz ember részvételével. Ha ezeket a melegek is megtehetnék, talán nem lenne szükség felvonulásra – érvel Dombos. Az aktivista felhívja a figyelmet még valamire: a kutatások szerint Magyarországon az elmúlt húsz évben csökkent a homofóbia. Ebben szerinte a felvonulásoknak is szerepe volt.

– Azt pedig egyszerűen tudomásul kell venni, hogy a hírműsorokba, a lapok címoldalára melegtéma három esetben kerülhet: ha egy híres ember nyilvánosságra hozza hogy meleg, ha melegsége miatt megvernek valakit, vagy ha felvonulás van.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

– Nem biztos, hogy szerencsés megoldás egy az egyben átvenni a nyugat-európai melegfelvonulások mintáit – állítja Németh Attila politológus, aki az alaptörvény ellen tiltakozó melegtüntetés egyik vezérszónoka volt. Szerinte az elmúlt évek sokat kritizált felvonulásai miatt negatív előítélet alakult ki az emberekben a rendezvénnyel kapcsolatban, amit kivetítettek az egész melegközösségre. Úgy véli, hogy egy időre háttérbe kellene helyezni a felvonulást, a kommunikációban mindenképpen, majd kialakítani egy, a „magyar ízlésnek” megfelelőbb formát.

– Ebben a formában a rendezvény nem hozza közelebb egymáshoz a melegeket és a heterókat, vagyis nem teljesíti az egyik legfontosabb célját – fogalmaz. Szerinte egy visszafogottabb megemlékezés a meleg-egyenjogúságról, illetve a kulturális fesztivál hangsúlyozása megoldás lehetene a problémára.

Melegfelvonulás útlezárásokkal

Az egyhetes melegfesztivál zárásaként ma délután rendezik meg a Meleg Méltóság Menetét. Az útvonal eltér a szokásostól: a résztvevők a Hősök tere–Kodály körönd–Oktogon–Opera–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca vonalon haladnak. A Kossuth térre nem mehetnek, mert már foglalt egy fotókiállítás miatt.

Melegfelvonulás 2009-ben az Andrássy úton
Melegfelvonulás 2009-ben az Andrássy úton
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.