Az állampolgárok új barátja

Lerántotta a leplet a hónapok óta emlegetett Magyary-programról a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor tegnapi sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: mindannyiunk célja, hogy olyan közigazgatás jöjjön létre, amely barátja az állampolgároknak, s a nemzet szolgálatában áll azért, hogy Magyarország ismét Európa egyik legvirágzóbb, legstabilabb és leginkább előrehaladó nemzete legyen.

A miniszter szerint ezt szolgálja a Magyary Zoltán Közigazgatásfejlesztési Program, amely azonban nem minden előzmény nélkül született meg. Navracsics sem vitatta ugyanis, hogy a közigazgatás racionalizálása érdekében a rendszerváltozás óta mintegy ötven kormányhatározat született, de a konkrét intézkedések rendre elmaradtak. Most viszont olyan cselekvési tervet ígérnek, amelynek alapján a változások előre kiszámíthatóvá válnak és „közelebb visznek minket a jó államhoz”, amelyben az emberek végre nem egy kafkai, kiszámíthatatlan és áttekinthetetlen intézménydzsungelt, hanem partnert látnak.

A tegnap bemutatott program bőséges elméleti alapvetéssel – és nagy ívű történeti visszatekintéssel – szolgál, de a konkrétumokkal nagyrészt adós marad. Annyi azonban kiderült, hogy négy területet céloznak meg: a szervezet fejlesztését, a közigazgatási feladatok rendszerének áttekintését, a közigazgatási eljárások szabályozását és a személyzeti munkát. Ez egyébként folyamatosan frissülő, a kor követelményeihez igazodó cselekvési terv lesz – hangoztatta Navracsics, hozzátéve: a kormány az elmúlt egy esztendőben is igyekezett előrelépni ezen a területen.

A 33 pontos intézkedési terv számos határidőt tartalmaz. Így augusztus végéig dolgozzák ki az egységes közszolgálati hivatásetikai kódexet, szeptember 30-ig fogadják el az e-közigazgatási, valamint a számonkérhetőségi – teljesítményértékelési –, valamint az antikorrupciós intézkedéstervet. (Ilyen is volt már korábban, sőt önálló, bár nem túl hosszú életű testületet is alakítottak erre a célra.) Decemberre állami feladatkatasztert állítanak fel; ilyen már korábban is volt, és kiderült, hogy a minisztériumok egyenként is több száz, de esetenként az ezerhez közelítő különféle feladatot látnak el.

Ugyancsak az esztendő utolsó hónapjára végeznek az állami szerepvállalással működő alapítványok, közalapítványok felülvizsgálatával, amelyek részben megszűnhetnek, részben állami tulajdonú nonprofit gazdasági társasággá alakulhatnak. Decemberig felállhat a közigazgatási tárca keretén belül működő – az egységes humánpolitikáért felelős – kormányzati személyügyi centrum is.

A tervek szerint jövő januártól vezetik be az összehangolt közszolgálati életpálya- és javadalmazási rendszert, ami azt jelenti, hogy a kormánytisztviselők, az önkormányzati köztisztviselők és az egyenruhások előmenetelére, javadalmazására, juttatásaira és kedvezményeire hasonló szabályok vonatkozhatnak. Az elképzelések között szerepel az egységes nemzeti kártyarendszer kialakítása. Ez a gyakorlatban azt eredményezi majd, hogy 2012 nyarától számos iratunk, így a személyi, a jogosítvány, a tb-kártya, sőt az állami intézményeknél még a munkahelyi belépő helyébe is egyetlen igazolvány léphet.

Szintén a jövő év feladata a közigazgatási eljárások egységesítése, a lakosság adminisztratív terheinek csökkentése. Az erről szóló koncepció már pár hete elkészült, de várják az állampolgároknak az ügyintézés egyszerűsítésére vonatkozó javaslatait is. A területi államigazgatási szervezet átalakítása, a kormányhivatalok integrációja – ami nagyjából egyes, korábban önálló területi államigazgatási szervek beolvadását jelenti – hasonlóképpen 2012-ben zárul le. A rendszer átalakítása 2013-ban fejeződik be, amikor felállnak majd a járási kormányhivatalok – ezek száma és székhelye egyenlőre nem ismert, de akár háromszáz ilyen szervezet is létrejöhet –, amelyek átveszik az önkormányzatok államigazgatási feladatait, például az okmányirodákat. Ugyanakkor kilátásba helyezték, hogy felülvizsgálják a gazdasági társaságok jelenlegi rendszerét, ami talán új cégformák bevezetésével is járhat.

Arra a felvetésre, hogy mindez jár-e majd leépítésekkel – a közszolgálat folyamatosan fenyegetve érzi magát –, Navracsics óvatosan reagált: ez örök kérdés, amelyre az örök válasz, hogy a feladatoktól függ.

Megnyílnak az ajtók, barátkozhatunk a közigazgatással
Megnyílnak az ajtók, barátkozhatunk a közigazgatással
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.