Orbán Kötcsén: mindannyian Pintér Sándor kezében vagyunk

„Az nem elég, hogy igazunk van, megértőnek is kell lenni.” A munkatársunkhoz eljutott hírek szerint erre szólított fel Orbán Viktor vasárnap Kötcsén, a polgári pikniken arra utalva: a kormány által tervezett gazdasági és szociális változásoknak kétségkívül lesznek vesztesei.

A miniszterelnök kulcskérdésnek nevezte a kormány iránti bizalom és támogatottság megőrzését nemcsak a középosztályban, de a társadalom minden rétegében, a nyugdíjasok között is. „Mert csak így tudjuk véghezvinni Magyarország újjászervezését”. Kormányzásának első évét Orbán Viktor úgy értékelte: „a hajó jó irányba halad, de a fedélzeten még vannak problémák”. Ezért a bürokrácia által teremtett akadályokat okolta.

„A nemzeti kormányzás első éve” címmel rendezett kilencedik polgári piknik is zárt volt a nyilvánosság, így a Népszabadság számára is, arra a Fidesz-közeli sajtóorgánumok vezetői és jobboldali közéleti szereplők kaptak meghívást. (Ezt valószínűleg azért rendelték el, mert a 2010-es őszi piknik után nagy politikai vihart kavart, hogy Orbán Viktor az akkor a Népszabadsághoz kiszivárgott információk szerint azt mondta, „ezermilliárdszám kell forrásokat kivonnunk a gazdaságból”. Előzőleg pedig szintén az a Kötcsén tett kijelentése borzolta fel a kedélyeket, amely szerint megvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő 15-20 évét ne a „duális erőtér” határozza meg, hanem „egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér”.)

A tegnapi piknikről a résztvevők a Népszabadságnak azt mondták: a Dobozy-kúrián Orbán Viktor arról beszélt, hogy az általuk képviselt politika lényege a munka társadalmi státuszának a helyreállítása. Ezért azt kell tudatosítani: akinek nincs munkája, az lecsúszik. Vagyis: „minél többet dolgozol, annál több marad”.

A miniszterelnök Horn Gyula tehetségét is dicsérte, de hibának nevezte, hogy 1998-ra azzal, hogy a rokkantnyugdíjakkal, segélyekkel „ügyeskedni lehetett”, a szocialista miniszterelnök valójában azt a helyzetet hozta létre kapitalista keretek között, mint ami a szocializmusra volt jellemző. És elhitették, hogy munka nélkül is lehet boldogulni. Mindezt privatizációs bevételekből (1994–1998), illetve hitelfelvételből (2002–2010) finanszírozták.

A kormány ezzel a szemlélettel végérvényesen szakítani szeretne, a fő cél: a szavazni hajlandó társadalmi rétegben legyenek többen olyanok, akik dolgoznak, ezért is szerepel az első lépések között a rokkantnyugdíj-jogosultságok felülvizsgálata. E célnak rendelik alá a kedvezményes nyugdíjak rendszerének az átalakítását is.

„Nem lehet meghátrálni!”, forrásaink szerint ezt tette egyértelművé Orbán Viktor Kötcsén, hozzátéve, a kedvezményes nyugdíjakat fokozatosan fel kell számolni. Azt a pikniken is megerősítette, hogy a nyugdíjszámítási rendszert átdolgozzák, az utolsó tíz évet kell jutalmazni. A miniszterelnök beszélt a nagy közmunkaprogramokról is, amelyek közel százezer embert érinthetnek. S úgy fogalmazott: „mindannyian Pintér Sándor kezében vagyunk”. (Nyilván a belügyminiszter lesz a program felelőse, mivel az önkormányzati államtitkárság az általa vezetett tárcához tartozik.)

A középosztályról a miniszterelnök minden eddiginél hangsúlyosabban szólt: az egyik résztvevő elmondása szerint Orbán Viktor azt mondta, hogy az alkotmányozás, valamint a sarkalatos törvények megalkotásának is az egyik legfontosabb célja a középosztály megerősítése. A devizahitelesek esetén is volt olyan szempont, hogy a középosztály adóterhét mérsékelni kell.

Szerinte az országnak akkor lesz jó, ha a középrétegek megerősödnek, felvirágoznak, és a közösség minél nagyobb részét képezik. Kiemelte, hogy a cigányságnak is fel kellene zárkózni a középosztályhoz.

A pikniken értékelte az elmúlt évet Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyminiszter, valamint Matolcsy György is. A nemzetgazdasági miniszter állítólag azt mondta, hogy Magyarországon újra iparosítani kell, és hat-nyolc, magyarországi központú, multinacionális céget kiemelten támogatni.

Szóvivői változat

„Orbán Viktor Kötcsén hangsúlyozta, hogy Magyarország háborúban áll az államadóssággal és a munkanélküliséggel. A miniszterelnök arra kérte a résztvevőket, hogy ezt a háborút vegyék komolyan, mert ha mi nem győzzük le az államadósságot és a munkanélküliséget, akkor azok győzik le Magyarországot. Ezt a háborút egyetlen módon lehet megnyerni: a munka megbecsülésének helyreállításával, beleértve a kétkezi, fizikai munkát is. A találkozón elhangzott, hogy az ország megújítása érdekében folytatni kell az adócsökkentést”, tudatta tegnap Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő.

Orbán Viktor és Balog Zoltán megérkezik a polgári piknikre
Orbán Viktor és Balog Zoltán megérkezik a polgári piknikre FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.