Réthelyi megkapta a selyemzsinórt

Orbán Viktornak megrendült a bizalma a nemzeti erőforrás miniszterben, miután a miniszterelnök keddi utasítása ellenére Réthelyi Miklós szerdán kinevezte Horváth Ádámot az Operaház főigazgatójának.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a kinevezés nyilvánosságra kerülése után igen határozott hangú közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy a kormány keddi ülésén Orbán Viktor „feladatul tűzte” Réthelyi Miklósnak, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatáról egyelőre ne hozzon döntést, mivel a következő kormányülésen értékelik az Operaház helyzetét, finanszírozását és vezetését, az egyébként 2011. szeptember 2-ig kinevezett Horváth Ádám miniszteri biztosi tevékenységét is. A minisztérium ezért megkérdőjelezte a kinevezés érvényességét, és egyben bejelentette, hogy vizsgálja a döntéshozatali eljárást, Horváth Ádámot pedig nem tekinti főigazgatónak, csak miniszteri biztosnak.

Díszletfestés az Operában – állítólag mindent elural a félelem
Díszletfestés az Operában – állítólag mindent elural a félelem

A Népszabadságnak a keddi kormányülés egyik résztvevője azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalos kormányülés egyik napirendjeként kérte, pontosabban utasította Réthelyit, hogy még ne döntsön. Réthelyi ezt tudomásul vette. Információink szerint a miniszter azért nevezte ki mégis Horváth Ádámot, mert meggyőződése szerint a kinevezési jog őt illeti meg, nem pedig a miniszterelnököt. A főigazgatói posztra ugyanis többen pályáztak, közülük a pályázatokat elbíráló kilenctagú szakmai bizottság döntő többséggel Horváth Ádám operaénekest javasolta a dalszínház élére.

Úgy tudjuk, Réthelyi Miklós már régóta tisztában van azzal, hogy az első kormányátalakítás alkalmával felmentik tisztségéből. A miniszterelnök tavaly, az első nem hivatalos kormányülésen azt közölte a miniszterekkel, mandátumuk 2011. december 31-ig szól. Ahogy korábban már megírtuk, vezető kormány- és fideszes körökben az a vélemény: a humán csúcsminisztérium „nincs irányítva”, Réthelyi Miklós „gyenge”, ezért mennie kell. A mostani közigazgatási minisztériumi közleményt, amely egyértelművé teszi, hogy a miniszter Orbán utasításával szembe ment, sokan úgy értékelik: „Réthelyi megkapta a selyemzsinórt”. Az Operaházban és kormánykörökben is többen arra számítottak csütörtökön, hogy ezek után Réthelyi magától feláll, de úgy tűnik, maradni akar. Sem a közigazgatási tárca, sem a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nem kívánt nyilatkozni.

Horváth Ádám értetlenül áll a történtek előtt. Azt mondta, megnyerte a pályázatot, és a szakmai bizottság is őt támogatta. Érvényes miniszteri kinevezése van. Mindez arra utal, hogy magától nem mond le.

Információink szerint az ügy hátterében az is áll, hogy a miniszter az Operaház miatt folyamatosan vitában áll államtitkárával, Szőcs Gézával. Réthelyi Horváth Ádámot, Szőcs azonban Harangozó Gyula koreográfust favorizálja. Állítólag a hét elején Szőcs behívta magához Horváthot, de Réthelyi azt kérte, várják meg, míg ő is ráér. Szőcs és Halász János államtitkár viszont figyelmeztette Réthelyit, nagy botrány lesz, ha Orbán Viktor utasítása ellenére kinevezi a főigazgatót.

Mindemellett hónapok óta igencsak rossz légkör uralkodik az Operaházban, egyesek szerint sosem volt ekkora félelem és bizonytalanság. (Az igazsághoz tartozik az is, hogy minden változást nehezen fogadnak a dalszínházban, az énekesek előszeretettel rohangálnak a kultúráért felelős minisztériumba, vagy megkeresik politikai kapcsolataikat, ha bármiféle problémájuk akad.) Az egész pályázati procedúra is meglehetős indulatokat váltott ki a társulatban, a szakmai javaslattevő bizottságminden tagját ugyanis öt évre titoktartásra kötelezték, így nem ismerhették meg, kik is jelentkeztek a főigazgatónak és kit támogatott a bizottság.

További kérdés: ha a kormány a jövő heti ülésén értékeli Horváth eddigi miniszteri biztosi tevékenységét, és arra jut, hogy ő nem alkalmas direktornak, akkor milyen jogszabály alapján válthatja majd le? Ha pedig leváltják, akkor a Szőcs Géza által preferált Harangozó fut be?

Az sem elképzelhetetlen, hogy a pályázatot eredménytelennek nyilvánítják, és akkor újabb forduló következik.

Kormány- és vezető fideszes körökben azt mondták, Réthelyi mostani „megleckéztetése” nem függ össze azzal, hogy jobbikos és KDNP-s követelés ellenére a miniszter „csak” írásban figyelmezette és nem mentette fel Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház éléről, mert a direktor visszaszólt az őt provokáló Jobbik-közeli internetes tévé újságírójának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.