Orbán bohócügyi államtitkára és a Kossuth téri konzultáció

Higgadt, korrekt, nyugodt és mértéktartó tárgyalás folyt – így minősítette a kormányfő szóvivője, Szijjártó Péter a miniszterelnök és a rendvédelmi szakszervezetek közti csütörtöki találkozót, ahol egyebek mellett a szolgálati nyugdíjak rendszerének átalakítása is szóba került.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Szakszervezetének elnöke – aki a sztrájkbizottság vezetője is volt, de ezt a feladatot csak tegnapig vállalta – kérdésünkre elmondta: a miniszterelnökkel, illetve később a belügyminiszterrel folytatott megbeszélésen bizonyos kérdésekben továbbra sem közeledtek az álláspontok, s az egyeztetést a Belügyminisztériumban ma folytatják. Azt sikerként könyvelik el, hogy a kilátásba helyezett változások az 57 év feletti rendvédelmi nyugdíjasokat semmilyen formában nem érintik – szögezte le az érdekvédő.

Azt is eredményként értékelik, hogy a korengedményes nyugdíj – amely lehetővé teszi, hogy a hivatásosok öt évvel korábban fejezhessék be a szolgálatot – valamilyen formában várhatóan fennmaradhat. Nem fogadják el viszont, hogy az 57 évnél fiatalabbak nyugellátását 16 százalékos adóval sújtsák, mert a nyugdíjat a nettó jövedelem alapján számították ki, így ez kétszeres adóztatást jelentene.

Azt is elutasítják, hogy a nyugdíjat másként nevezzék el, mert a járandóságot könnyen átalakíthatják vagy megvonhatják. (Várhatóan a jövő hétfőn fogadják el azt az alkotmánymódosítást, amely szerint az öregségi nyugdíjkorhatár előtt folyósított járandóságokat csökkenthetik vagy megvonhatják.) Változatlanul aggályos a tervezett visszafoglalkoztatás is – ami akár nemzetközi egyezményben tiltott kényszermunkának minősülhet –, mert a szakszervezetek nem látják, hogy milyen területeken lehetne alkalmazni több tízezer embert, amikor a közszolgálatban jövőre újabb elbocsátásokat terveznek.

A részeredmények ellenére sincs tehát áttörés, s ennek hírére azok a tűzoltók, akiket Árok Kornél a BM épülete előtt a kormányfővel folytatott megbeszélésről tájékoztatott, nem tűntek higgadtnak. Árok azt mondta: a kormányfő a belügyminisztertől a hét végére korrekt anyagot vár, amit két héten belül bevisznek a parlament elé, és ott „át fogják tolni”, akár van megegyezés, akár nincs. Orbán arra kérte az érdekképviseleteket, hogy értessék meg az emberekkel, milyen helyzetben van az ország. Ebben ők partnerek, ám Árok szavai szerint azt javasolták: ha már a miniszterelnök férfias tárgyalást ígért, akkor férfiak módjára tartsanak közösen szociális konzultációt a Kossuth téren. A kormányfő úgy reagált, hogy ezt a feladatot talán átadja a bohócügyi államtitkárnak.

Amikor Árok ezt elmesélte, szavait heves káromkodás kísérte. Kónya Péter, a sztrájkbizottság múlt héten lemondott elnöke pedig erre reagálva nyílt levelet írt, amelyben a bohóc ügyi államtitkárt konzultációra kérte fel. Egyébként Árok azt is elárulta, hogy aminiszterelnök a korábbi tüntetés tűzcsapokat nyitogató és füstbombákat dobáló résztvevőit dezertőrnek nevezte, amire válaszul heves hangzavar tört ki.

„Továbbra is megy a parasztvakítás”, hiszen Orbánék nem vonják vissza az alkotmánymódosítást, s amikor ezt elfogadják, „mindenki megy a levesbe” – ezt mondta a Kossuth téren várakozó száz-kétszáz ember előtt Szima Judit, a Tettrekész szakszervezet főtitkára. Szerinte Orbán „hazudott reggel, délben, este, ezt szívta magába”. Szima indulatának oka az volt, hogy nem engedték be a kormányfővel folytatott egyeztetésre. A Tettrekész hétfőre újabb demonstrációt helyezett kilátásba.

Távolodik vagy közeledik a tárgyalások vége?
Távolodik vagy közeledik a tárgyalások vége?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.