Megszorítás a képviselőknél: 600 ezret fognak keresni

Bruttó hatszázezer forintos átlagfizetés, megszűnő költségtérítés, szigorú kilométer-elszámolás hivatali benzinkártyára, a parlament által bérelt lakás vagy szállodai szoba – a Népszabadság értesülése szerint ezekre a szigorításokra számíthatnak a parlamenti képviselők a hamarosan elkészülő, az Országgyűlés létszámáról és a képviselők javadalmazásáról szóló sarkalatos törvényben.

Csaknem húsz éve állandó kritika tárgya, hogy a képviselők a fizetésük és juttatásaik tekintetében saját magukra különleges szabályokat alkotnak. Jövedelmük alig követhető, mert több tételből és több helyről adódik össze: képviselői alapdíjat kapnak meg bizottsági pótlékot, költségtérítést, valamint több mint százezer forintos lakhatási támogatást, illetve akadnak, akik egyéb parlamenti megbízásért külön juttatást (jegyzők, frakcióvezetők).

Aki a kormánynak is dolgozik, onnan is külön pénzt húz, ugyanúgy, mint a képviselő-polgármesterek vagy a megyei közgyűlési tagok, elnökök, akik az önkormányzattól is kapnak fizetést. Volt olyan időszak, hogy a parlamenti költségtérítést adómentesen kapták, arról nem kellett elszámolniuk, és ez olyan erejű közfelháborodást váltott ki, hogy meg is szüntették. Az is igaz azonban, hogy a képviselőktől nemcsak a rendezett életmódot, hanem a hivatalukkal járó rendszeres utazást és reprezentálást is elvárják.

A mostani képviselői bérek jelentősen szórnak, a legkisebb fizetés bruttó 400 ezer forint körülmozog, ezt két bizottsági tagsággal vagy valamilyen testületi vezető poszttal 600 ezer forintra lehet feltornászni, a vidéki képviselők jövedelme a magasabb költségtérítéssel felmehet 800 ezerre, a képviselő-kormánytagoknak (államtitkár, miniszter) már 1,2 millió forintra. Orbán Viktor miniszterelnök 1,7 milliót keres, a nagyvárosi polgármester-képviselők 1,5–1,9 millió forintot visznek haza, de van még ennél feljebb is: Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő összjövedelmemeghaladja a havi bruttó 2,2 millió forintot.

A sarkalatos törvényben a Fidesz az eddigieknél átláthatóbb módon kívánja rendezni a képviselők jövedelmét. Információink szerint jelenlegi formájában eltörlik a költségtérítést, a képviselők csak bruttó fizetést kapnakmajd, ami után a mindenkire vonatkozó személyi jövedelemadó szabályai szerint adóznak.

A fizetés legfeljebb két tételből áll, képviselői alapdíjból és a parlamenti tisztségek (bizottsági tag, bizottsági elnök, jegyző, frakcióvezető stb.) után járó pótdíjból. Vidéki út jaikra a költségtérítés helyett parlamenti benzinkártyát kaphatnak. A lakhatási támogatás helyett a parlamenti hivatal bérel nekik lakást vagy szállodai szobát a parlamenti és a bizottsági ülésnapokra. Arról még a Fideszen belül is vita van, hogy ezek az új szabályok mikortól lépjenek életbe, már 2012-től vagy csak 2014-től.

Az azonban már biztosnak tűnik, hogy 2014-től, amikor a felére csökken a parlament létszáma, új összeférhetetlenségi szabályok lépnek életbe, a polgármesterek, a megyei közgyűlési tagok és elnökök nem lehetnek majd egyben országgyűlési képviselők is. Jelenleg a képviselők többségének van önkormányzati posztja, nekik még ebben a ciklusban el kell dönteniük (vagy pártjuk dönti el helyettük), hogy tisztségeik közül melyiket tartják meg.

Útbaigazító tábla a Képviselői Irodaházban
Útbaigazító tábla a Képviselői Irodaházban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.