Váratlanul lemondott Kónya Péter

„A kormány tervezett intézkedéscsomagjának elfogadhatóságával kapcsolatban olyan többségi vélemény alakult ki a sztrájkbizottságban, amely számomra emberileg nem vállalható” – ezzel indokolta váratlan lemondását a rendészeti szervek sztrájkbizottságának elnöke tegnap.

Kónya Péter (képünkön) közleményében elsőként arra figyelmeztetett, hogy „Orbán Viktor miniszterelnök – az előzetes ígéret ellenére –hétfőn mégsem tárgyal a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetekkel”. Az egyeztetés időpontját „állítólag csütörtökre tette át” – írja.

Kónya tegnap elérhetetlennek bizonyult, így csak feltételezni lehet, hogy rapid távozásának ez is oka lehetett. Ennél nyomósabb érv azonban, hogy a rendészeti szakszervezetek vezetőivel a követendő stratégiát illetően nyilvánvalóan vitába keveredett. Erre utal, hogy a közleményben maga állítja: „a többségi véleményt képviselni nem tudom, az a lelkiismeretemmel összeegyeztethetetlen”. Jelezte azt is, hogy „olyan tárgyalást, ahol jégre viszik az egyik felet, míg a másik a száraz parton áll, támogatni nem tudok”. Ezzel nyilvánvalóan arra kívánt emlékeztetni, hogy a rendvédelmi érdekképviseletek korábban már kötöttek olyan alkut a belügyminiszterrel, amelyet egyéni képviselői indítvánnyal a parlamentben felülírtak.

A tárgyalások jelenlegi szakaszában a sztrájkbizottság belső ellentéteiről senki nem akart nyilatkozni, annyit azonban megtudtunk, hogy Kónya határozottabb lépéseket sürgetett, míg az érintett érdek-képviseleti szervezetek vezetőinek többsége inkább hajlik a kompromisszumokra. A lemondott elnök egyébként egy, többek között a honvédség, a tűzoltóság, az adó- és vámhivatal, a büntetés-végrehajtás, valamint az egyik titkosszolgálat területén működő hét érdekképviseletet tömörítő ernyőszervezet – a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége – vezetője, így éppen a legnagyobb rendvédelmi szervezet, a rendőrség szempontjainak érvényesítésére nem alkalmas – állítják forrásaink.

Kónya egyébként készülhetett a lemondásra, mert egy péntek hajnali internetes bejegyzése szerint „A katona akkor mondjon igent, ha igent gondol. Amikor azonban sokan vannak, akik igent mondanak, holott nemet gondolnak, amikor kényszerítve érzik magukat rá, hogy igent mondjanak karrierjük, a kényelmük, az anyagi nyereségük kedvéért, holott a lelkiismeretük nemet mond, vagy egyszerűen néma marad – akkor a katonaság eszménye meghal”. Ő tehát úgy gondolhatja, hogy szakszervezeti vezetőtársai hátráltak ki mögüle.

A sztrájkbizottság új vezetője Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke lett. Kérdésünkre elmondta: hétfő délelőtt üléseznek, majd a tervek szerint csütörtökön találkoznak a miniszterelnökkel. Jó néven vennék – fogalmazott Árok Kornél –, ha a kormányfő, persze megfelelő biztosítás mellett, kiállna a parlament elé, és maga adna tájékoztatást a tárgyalás eredményéről. Amennyiben erre nem vállalkozik, ezt a szakszervezetek maguk teszik meg, s természetesen értékelik a kialakult helyzetet is. Arra a kérdésünkre, hogy várható-e megegyezés, Árok kijelentette: nem tudja, de ha nincs egyezség, az szerinte a kormány politikai kudarca lesz. Egyébként nem is megegyezésben, hanem a felek által kölcsönösen elfogadható kompromisszumos megoldásban reménykednek – tette hozzá. Hétfőn a belügyminiszterrel folytatott megbeszélésen ennek lehetősége körvonalazódott, ám a keddi kormánydöntés után szerinte már nem ez a helyzet. Árok Kornél részleteket egyelőre nem kívánt elárulni, csak annyit mondott: a legutolsó javaslaton még csiszolni kell.

A távozó szakszervezeti vezető
A távozó szakszervezeti vezető
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.