Így lesz kétharmad az MTV-ben: Harmadolják a létszámot

Legkésőbb augusztus elejére lezárulhat az elbocsátások első köre a közszolgálati médiában, majd ősszel jön a második körös – valamivel szerényebb léptékű – leépítés – értesült a Népszabadság.

Tavaly év végén már beszámoltunk róla, hogy összesen ezerfős leépítésre lehet számítani a közmédiumok dolgozóit foglalkoztató Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál, és információnk szerint továbbra is ez az „irányszám” – a végleges létszám a szakszervezetekkel való tárgyalásoktól is függ.

A közmédia átalakítását jól ismerő forrásaink szerint a 600 fős leépítés az intézmények létszámával arányosan történik, vagyis a Magyar Televíziótól és a Magyar Rádiótól bocsáthatják el a legtöbb dolgozót (a két cég jelenlegi létszáma 1600, illetve 1100 fő), a Duna TV-t és a Magyar Távirati Irodát az „első kör” kevésbé érinti. Az MTI speciális esetnek számít, mivel itt alakították ki a közös hírcentrumot, így a többi intézménytől is „örökölnek” munkavállalókat, létszámuk tehát nem csökken jelentősen. A listák már elkészültek, a hatszáz ember közül kétszáztól korkedvezményes nyugdíjazással vesznek búcsút, nagyjából hasonló azoknak a száma, akik a közmédiaalap (a négy intézmény új tulajdonosa) szerint jó ideje nem végeztek érdemi munkát.

A leépítés összességében a szervezet kétharmadát érinti, a fennmaradó részre a második körben kerítenek sort – a tervek szerint az ősz elején következik egy újabb, nagyjából négyszáz fős leépítés.

Egyelőre még tárgyalnak a szakszervezetekkel, pontosabban: a menetrend szerint előbb az üzemi tanácsnak jelentették be a csoportos létszámleépítés tervét hétfőn. Hét nap elteltével, tehát jövő héten kezdődnek az egyeztetések a szakszervezetekkel, amire tizenöt napot szánnak, vagyis június 20-a körül lesz végleges létszám. Ezután kapják meg az előzetes értesítést az érintettek arról, hogy harminc nap múlva felmondják a munkaviszonyukat, addig állományban maradnak, de mentesítik őket a munkavégzés alól. Újabb 30 nap elteltével, tehát július közepén kézbesítik a végső értesítést, így legkésőbb augusztus elejéig lefutják az első kört – azután jöhet a második. Közben pedig hozzálátnak a mikrofon-, illetve képernyőengedélyek felülvizsgálatához is (korábban beszámoltunk arról, hogy az összes engedélyt bevonják és egy új bizottság szűri meg azokat, akik a jövőben megszólalhatnak, képernyőre kerülhetnek a közmédiában).

Ami a szakszervezeti egyeztetéseket illeti, a közmédiaalapnál tartanak ugyan a sztrájkfenyegetéstől – egyik forrásunk szerint „ez benne van a pakliban” –, de abban bíznak, hogy meg tudják győzni az érdekképviseleteket arról: a leépítés törvényes, szükséges, az érdemi működést pedig nem befolyásolja.

A közmédiumok 13 szakszervezetetét képviselő tanács szerdán tiltakozó levelet írt Szalai Annamáriának, a Médiatanács elnökének. Kifogásolják, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap törvénysértő módon nem véleményeztette a szakszervezetekkel az alap szervezeti és működési szabályzatának módosítását, amit a Médiatanács már jóvá is hagyott.

Tájékoztatják az elnököt arról is: a közmédiumok szakszervezeteit mélységes aggodalommal tölti el, hogy az alap nem először hagyja figyelmen kívül az érdekvédelmi jogosítványokat, ezért kérik mint az alapot kezelő Médiatanács elnökét, hogy tegyen intézkedéseket. A szakszervezeteket rendkívül nyugtalanítja az is, hogy a közmédia rendszerének hatalmas átalakítása megfelelő egyeztetések, érdemi tárgyalások nélkül, a közmédiumok több mint 3000 dolgozójának bevonása nélkül zajlik.

Az alap munkavállalói állandó létbizonytalanságban és félelemben vannak, áll a levélben, mivel nap mint nap csak arról hallhatnak, hogy jelentős számú létszámleépítésre kerül sor a közeljövőben. Nincs az alapnak elfogadott üzleti terve, új műsorstruktúrája, a béreket illetően az egyenlő munka, egyenlő bér alapelvét súlyosan sértő helyzet áll fenn, egyedül az MTV-től több mint 10 milliárdos adósságot vett át az alap, ugyanakkor eddig senkit sem vontak felelősségre ezért, hanem most műsorkészítők, gyártási és műszaki szakemberek jelentős leépítésére készül a munkáltató. Legutóbbi hírek szerint közülük 600 embernek megszűnik a munkaviszonya.

A tanács partner kíván lenni egy olyan átlátható, jól működő, igazi közszolgálati médiarendszer kialakításában, amelyben a közszolgálati média dolgozóit megbecsülik, szakértelmüket felhasználják, véleményüket, javaslataikat figyelembe veszik. A szakszervezetek mindezek miatt személyes találkozót kérnek Szalai Annamáriától.

A Magyar Televíziótól és a Magyar Rádiótól bocsáthatják el a legtöbb dolgozót
A Magyar Televíziótól és a Magyar Rádiótól bocsáthatják el a legtöbb dolgozót
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.