Pedagógusnap tüntetéssel

Jövő vasárnap, pedagógusnapon tüntetnek a szféra dolgozói Budapesten, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium épülete előtt annak érdekében, hogy a kormányzat tárgyaljon velük a közoktatás változásairól – jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke hétfőn a budapesti sajtótájékoztatón.

A közoktatásban érintett szakszervezetek által létrehozott ágazati sztrájkelőkészítő bizottság Orbán Viktor azt üzente című sajtótájékoztatóján az érdek-képviseleti vezető elmondta: a miniszterelnöknek május 4-én írtak levelet, múlt csütörtökön pedig azt a választ kapták, hogy a kormányfő azért nem egyeztet velük közoktatási kérdésekben, mert most zajlik a szociális konzultáció, amely foglalkozik ezzel a témával is.

Galló Istvánné közölte, a demonstrációval szeretnék kikényszeríteni, hogy a döntéseket az érdekvédelmi szervezetek véleményének kikérésével hozzák meg, mert a minisztérium eddig érdemi tárgyalásokat nem folytatott velük. Mint mondta, arról kívánnak tárgyalni, hogy ki lesz az intézményfenntartó, mi lesz a pedagógusok jogállása, ki lesz a munkáltatójuk, miként alakítják át a szakképzést, amelyről úgy tűnik, hogy a kamarák veszik át, noha „az a közoktatás szerves része”. Kitért arra, hogy nem tartják egyeztetésnek a december 20-i Közoktatási Érdekegyeztető Tanács ülését, amelyen a közoktatási törvénykoncepcióról és a pedagógus életpályamodellről elmondhatták ugyan a véleményüket az oktatási államtitkárságon, majd a 2011-re vonatkozó költségvetési törvényt véleményezhették ezen az ülésen úgy, hogy másnap azt a parlament már elfogadta, annak befolyásolására nem volt lehetőségük. A február közepi érdekegyeztető tanácson mind össze 2-3 percben volt lehetőségük véleményt mondani. A közoktatási törvény harmadikféle koncepcióját kérésükre mostanáig nem bocsátották rendelkezésükre, mondván, hogy majd ha a kormány elfogadta – tette hozzá.

Véleménye szerint 30-40 ezer állás szűnhet meg, ha az állam lesz a fenntartó a kormányzati hivatalokon keresztül. A 32 óra kötelező intézményben való tartózkodás is ehhez járul hozzá – vélekedett. Galló Istvánné közölte, a PSZ a honlapjára rakta fel az oktatási államtitkárság által is feltett kérdéseket, de nekik „merőben más eredmények jöttek ki”, mint az államtitkárságnak. Az éves szabadság csökkentése a pedagógusokra is kihat, az 5 és fél napos munkahét azt jelenti számukra, hogy szombat délelőtt gyermekfelügyeletet kell majd biztosítani – hívta fel a figyelmet.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke utalt arra, hogy a figyelmeztető sztrájk ötlete is felvetődött, de ez az elképzelés egyelőre kisebbségbe került. Ha azonban a június első vasárnapi demonstrációnak nem lesz eredménye, szeptemberben lehet, hogy többnapos sztrájkot is tartanak – hívta fel a figyelmet. Az egyre-másra felröppenő hírekről nem tudják, hogy igazak-e, az ezekről szóló tárgyalások elmaradása pedig jogot sért, ez a demonstráció oka – magyarázta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.