Kilakoltatások erőltetett menetben

Nem mennek sehová, s ha kell, erőszakkal állnak ellen a kilakoltatásnak – legalábbis ezt mondja az a sárospataki család, amelynek tagjait ma délelőtt költöztetnék ki eddig használt bérlakásukból. A szülőkkel egy tizenegy és egy tizenöt éves gyerek él, azt mondják, nincs hová költözniük. Ráadásul tartozást sem halmoztak fel, pusztán a lejárt határidejű lakásbérleti szerződésüket nem újította meg az önkormányzat, ezért kellene új otthont keresniük.

Sárospatakon három évvel ezelőtt kezdték el „rendbe tenni” az önkormányzati bérlakások ügyét – mondja Aros János, a Bodrog-parti település fideszes polgármestere –, mert igazságtalannak tartották, hogy több mint kétszáz család szociális rászorultság címén alig néhány ezer forintos lakbért fizet havonta egy-egy belvárosi lakásért, s még ezzel az alacsony összeggel is rendre elmarad. –Volt, aki több százezer forintos lakbértartozást halmozott fel, s még csak hajlandóságot sem mutatott, hogy ezt rendezze: így néhány év alatt több mint tízmilliós lakbérhátralék keletkezett a településen – teszi hozzá a polgármester.

A kétszázharminc önkormányzati lakás bérlőjével első körben igyekeztek megegyezni: volt, hogy úgynevezett lelépési díjat fizettek, vagy kedvezményes áron vételre ajánlották fel a lakásokat. A legtöbb lakóval sikerült így megállapodást kötni, de negyven család még csak nem is reagált az önkormányzat megkeresésére: ellenük bírósági pert indítottak. A kilakoltatásokról szóló jogerős végzés tíz esetben már tavaly ősszel megszületett, de a kilakoltatási moratórium miatt ezek végrehajtására idén áprilisig várni kellett, a lakbérhátralékosok esetében ugyanis április 15-én járt le a „türelmi idő”. (A lakáshitelesek – amennyiben lejárt közüzemi tartozásuk nem haladja meg a 150 ezer forintot – július elsejéig még védettséget élveznek. – A szerk.)

A végrehajtók tegnap két lakásba mentek ki Sárospatakon, de lakót már egyikben sem találtak: a szomszédok úgy tudják, hogy mindkét érintett család vidékre költözött, rokonokhoz. Korábban gyámügyesek, a jegyző, a családsegítő központ munkatársai és a helyi cigány kisebbségi önkormányzat tagjai is egyeztettek a családokkal annak érdekében, hogy a kiskorú gyerekeket ne kelljen védelem alá venni, s megfelelő körülmények között nevelkedhessenek új helyükön is. Aros János megjegyzi: akadt olyan család, amely Sárospatak egyik városrészében korábban saját, úgynevezett „szocpolos” házat épített, de azt később albérlőknek adták ki, miközben rászorultsági alapon ők maguk továbbra is a szociális bérlakásban éltek. Ezt az igazságtalan helyzetet is rendezik, amikor a régi lakásbérleti szerződéseket felbontják, s az így felszabaduló bérlakásokat magasabb összegért adják bérbe, esetleg értékesítik.

Hasonló a helyzet Kazincbarcikán: itt húsz önkormányzati lakásból kell kiköltözniük a bérlőknek az elkövetkező hetekben. A város 594 bérlakásából 379 bérlő szerepel az adósok között, s vannak milliós rezsitartozások is. Szitka Pétertől, a borsodi város szocialista polgármesterétől megtudtuk: többen már elhagyták az ingatlanokat, nem várták meg, míg a végrehajtó kopog az ajtajukon. Néhányan a környékbeli kistelepülésekre költöztek, mások Kazincbarcikán élő rokonaikkal bútoroztak össze. Többeknek az önkormányzat ajánlott fel alacsonyabb komfortfokozatú bérlakást, amelynek költségeit a jövedelmükből ki tudják fizetni. Az így megüresedő bérlakásokat újból kiadják, esetleg később értékesítik.

Elkerülhetetlen?

A végrehajtói kamara felmérése szerint a kilakoltatás az országban kétszáz ingatlannál tűnik elkerülhetetlennek. A kilakoltatási moratórium részleges lejárta, vagyis április 15-e után a felmérések szerint megugrott a tartozások behajtásához szükséges fizetési meghagyások száma: míg ilyen kérelem eddig átlagosan havonta ötvenezer érkezett, most számuk meghaladja a hatvanezret, s jellemzően víz-, gáz-, áram-, vagy telefonszámla miatt érkezik ilyen beadvány a közjegyzőkhöz.

Megkezdődött a „kilakoltatási szezon”
Megkezdődött a „kilakoltatási szezon”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.