Csak a rendvédelmiekre és a tűzoltókra vonatkozik

Lázár határozott fellépést szeretne: szerinte a legkeményebben vissza kell utasítani a zsarolást. Azokkal a szakszervezetekkel, amelyek nem képesek egy tüntetést békésen megszervezni, nincs mit tárgyalnia a kormánynak.

A már nyugdíjba vonult, de az öregségi nyugdíjkorhatárt be nem töltött 57 év alatti rendőrökre, tűzoltókra, vám- és pénzügyőrökre, határőrökre, büntetés-végrehajtási tisztekre vonatkozik a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó alkotmánymódosítás – ezt Lázár János mondta tegnap a parlamentben. A Fidesz frakcióvezetője újra elmondta: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy évente több mint 50 milliárd forintot fordítson harmincezer életerős, munkaképes személy ellátására. (Később ezt úgy pontosította: 59 milliárdot fordítanak 40 ezer szolgálati nyugdíjasra.)

Lázár lapunk kérdésére egyértelművé tette: a „bányászokra, vegyészekre, zenészekre, zenekarokra” nem vonatkozik az indítványuk. – Az mégsem normális dolog, hogy valaki 150 ezer forint nyugdíjat kapjon a mai világban negyven-egynéhány évesen, és ezért ne kelljen semmit se csinálnia, miközben egészséges, tettre kész és munkájával hozzájárulhat az ország boldogulásához – fogalmazott. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: mindenkinek az egészségügyi állapotának, a munkavégző képességének megfelelő munkát kell végeznie, és az állami szektorban lehet ilyen munkát találni, például a katasztrófavédelem terén „bőven van lehetőség erre”.

A kormány néhány héten belül benyújtja az Országgyűlésnek a részleteket szabályozó törvényjavaslatokat. (Körülbelül tízezer érintett katona esetén még mérlegelés kérdése, mit fog tenni a kormány.) Információink szerint a Fidesz-frakció nem kerülte meg az igazságügyi tárcát, Navracsics Tibor minisztériuma a kezdetektől „képben volt”; sőt a tárca feladata volt úgy kidolgozni az alkotmánymódosítást, hogy a „visszamenőlegesség” – azaz a szolgálati nyugdíjasok visszahozása – alkotmányos legyen.

Lázár János munkatársunk felvetésére, nem „nullázták-e le” Pintér Sándor belügyminiszter tárgyalási pozícióját, úgy reagált: „Nem hiszem. Kijelöltük azt a keretet, amelyen belül a kormányzat mozoghat”.

A Fidesz frakcióvezetője megerősítette, minden rokkantnyugdíj-jogosultságot felülvizsgálnak. De az általános nyugdíjkorhatár előtt öt évvel lévők esetén végig kell gondolni, az érintetteknek milyen helyük van a munkaerőpiacon, a jelenleg 57 évnél fiatalabb rokkantnyugdíjasokat viszont munkavégző képességüknek megfelelő módon munkavállalásra kell kérni.

Arra, hogy a rendvédelmi szakszervezetek az utcára mennek, ha szerzett jogot vesznek el tőlük, Lázár azt mondta: a kormánynak a legkeményebben vissza kell utasítania, hogy a demonstrációszervezők azzal zsarolják a kormányt vagy a többségi társadalmat, hogy nem tudják e rendezvények békés jellegét biztosítani. Azokkal a szakszervezetekkel, amelyek nem képesek egy tüntetést békésen megszervezni, nincs mit tárgyalnia a kormánynak – hangoztatta.

„Szabad a véleménynyilvánítás, minden lehetséges” – válaszolt a Fidesz frakcióvezetője arra, hogy a KDNP-s képviselők kivonultak az alkotmányügyi bizottság üléséről, amikor a nyugdíjügy volt napirenden. Salamon László azzal vádolta a fideszes Cser-Palkovics Andrást, hogy nem házszabályszerűen vezeti az ülést. (Nem adtak szót minden felszólalni kívánó képviselőnek.) Harrach Péter KDNP-frakcióvezető viszont lapunknak azt mondta: nem tartalmi kifogásuk volt, a céllal egyetértenek. Információink szerint ugyanakkor pénteken nem egyeztetett a Fidesz előzetesen a Lázár–Balsai-javaslatról, holott az alkotmánymódosításhoz kétharmados többség kell.

Mától tárgyalják a Lázár–Balsai-féle indítványt

Ma az Országgyűlés várhatóan tízórás időkeretben megkezdi a Lázár János és Balsai István (Fidesz) által pénteken benyújtott alkotmánymódosítás tárgyalását. Balsai István, az alkotmányügyi bizottság elnöke tegnap, a bizottság ülése után úgy nyilatkozott: „Ez a kiegészítés senkitől nem vesz el semmit”. A testület előtt a kormány nevében Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára támogathatónak mondta a javaslatot. „Magyarország versenyképességéhez át kell tekinteni a nyugellátásra vonatkozó előírásokat. Az indokolt korkedvezményes és rokkantsági nyugellátásokat meg kell védeni” – tette hozzá.

MSZP: Schmitt adjon garanciát

Mesterházy Attila a parlamenti ülés előtti sajtótájékoztatón azt mondta; Schmitt Pálhoz fordulnak levélben, mert a mostani államfő korábban a választási kampányban maga vállalt garanciát a nyugdíjak biztonságáért.

Lázár János és Salamon László – a KDNP kivonult az alkotmányügyi bizottság üléséről
Lázár János és Salamon László – a KDNP kivonult az alkotmányügyi bizottság üléséről
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.