Fodor Gábor szerint lenne igény egy új pártra

A környező közép-európai országokkal összevetve Magyarországon a legerősebb a liberális tradíció.

Azoknak a választóknak a jelentős része, akik korábban a liberálisokra szavaztak, ma nem nagyon találnak maguknak pártot, legfeljebb csak „kínjukban” szavaznak ide vagy oda – egyebek mellett erről beszélt tegnap Fodor Gábor, a szabad demokraták egykori elnöke az elsősorban politológia szakos egyetemistákból álló Policity nevű közösség konferenciasorozatának második részén. Fodor Gábor úgy véli:Magyarországon mindenképpen lenne igény egy liberális pártra. A Liberális kultúrkör Magyarországon című beszélgetésen az SZDSZ volt elnöke ezzel arra a kérdésre válaszolt, hogy 2014-ben lesz-e liberális párt a parlamentben.

Fodor Gábor úgy látja, hogy egy masszív, elsősorban a városi lakosságba tartozó réteg jelenti a liberalizmus bázisát.Megjegyezte, hogy ezek között vannak, akik konzervatívabb, vannak akik szociális, és vannak akik a nemzeti liberális gondolathoz tartoznak.

A beszélgetésen a volt elnöknek feltették azt a kérdést, hogy részese lenne-e az elkövetkező időkben egy új liberális pártnak. – Korai még erre válaszolni – mondta, hozzátéve: „mindenkinek, aki érez magában tenni vágyást, végig kell gondolnia ezt a kérdést”.

Fodor arra, hogy miért válhatott „szitokszóvá” a jobboldalon a liberalizmus és az SZDSZ neve, azt mondta: szerinte ez a rendszerváltással kapcsolatban sokakban meglévő csalódásra vezethető vissza. Hozzátette, hogy e mögött egyúttal az SZDSZ – különösen az utolsó évtizedben elkövetett –politikai hibái is meghúzódnak.

Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója a beszélgetésen azt mondta. „ha a mostani kormány intézkedései nem hívják elő a liberális ellenzést, akkor szerintem semmi nem fogja”. Hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy a kabinet mindent rosszul csinál, hanem azt, hogy a kormány politikájában a szimbolikus, konzervatív, kereszténydemokrata típusú elemek, amelyek „kitermelik a maguk liberális ellenválaszát, azok lényegesen erősebbek, mint amit gondoltunk”.

Megjegyezte, hogy ezek alapján minden esély megvan arra, hogy megjelenjen egy liberális ellenzék.

Fodor Gábor a rendszerváltás óta pár hónap megszakítással végig a magyar országgyűlés tagja volt
Fodor Gábor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.