Gyurcsány Ferenc: Nem az a szándék, hogy szakítsunk

Több mint kilenc órán át tárgyaltak és vitatkoztak az MSZP parlamenti képviselői, elsősorban a Gyurcsány Ferenc és platformja által kezdeményezett pártszavazásról, illetve az időközben a sajtóban megjelent alternatív pártalapítási kezdeményezésekről.

Úgy tudjuk, kedden az MSZP megyei elnökei is tanácskoztak a témában és többségük meglehetősen elutasító és kritikus volt a kezdeményezéssel szemben, akárcsak korábban a platformvezetők és az országos elnökség tagjai. Gyurcsány Ferencmár több alkalommal is kijelentette, hogy meg kívánja reformálni a pártot, mert az MSZP-ben rendszerváltásra van szükség. Ezzel kapcsolatban azt mondta, ha 2012-ig nem sikerül megreformálnia az MSZP-t, akkor új mozgalmat indíthat. A Magyar Nemzet által tegnap reggel közzétett dokumentum szerint ez lehet a Demokrata Párt, amelyet jobbára a politikában teljesen ismeretlen emberek alapítottak.

Szerda délelőttre a pártszavazással kapcsolatban hirdettek „kibeszélő show-t” a parlamenti frakció tagjai számára, az ülés azonban végül több mint kilenc órát tartott. A képviselők többsége élesen, de nem személyeskedve fejtette ki elítélő véleményét a kezdeményezésről, illetve a tegnap a Magyar Nemzetben megjelent információkkal kapcsolatban. Több, egymástól független forrásunk állította: a karcosabb megszólalások azután hangzottak el, hogy Vitányi Iván a felszólalásában elmondta: a Demokrata Párt alakulásáról a Demokratikus Koa líció Platform tavasszal tárgyalt az elnökségi ülésén. Ezt pedig többen annak bizonyítékának vélték, hogy a szervezkedést igenis Gyurcsány Ferencék generálták.Hozzá kell tenni, ennek ellentmond a Demokrata Párt elnökének nyilatkozata (lásd alább –a szerk.).

A tanácskozás végén a távozó képviselők egyike sem nyilatkozott. Gyurcsány viszont elmondta: „hoszszú, elemző, kimerítő felszólalások voltak”. A Demokrata Pártról szólva úgy fogalmazott: nagyobb a füstje, mint a lángja. Szerinte nincs másról szó, mint hogy a név foglalt legyen a baloldal számára. „Ha ez csak ennyi, akkor rendben van, mást nem látunk nagyon mögötte. A szándék nagyon egyértelmű és közös: az MSZP-ből csinálni egy befolyásos balközép pártot, amely képes arra, hogy meghatározó szereplője legyen a demokratikus ellenzéknek”, mondta, majd az őt ért kritikákra úgy reagált: „hozzászoktam, hogy a vezetők körében árnyalt annak a megítélése, amit én képviselek. Nem kétséges, hogy sokan nem voltak boldogok attól, hogy pártszavazást kezdeményeztünk, de elfogadják ennek a realitását. Lesz pártszavazás, ezt mindenki érti és elfogadja (…) Ha el akartam volna hagyni az MSZP-t, elhagytam volna. Azon a forgatókönyvön dolgozunk, hogy ebből egy nagyobb támogatottságú párt legyen. Látjuk, hogy a kormánypárt támogatottsága csökken. Nem az a szándék, hogy szakítsunk, hanem egyben tartsuk és nagyobbra nyissuk az MSZP-t”, fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Mesterházy Attila pártelnök a tanácskozás végén tartott tájékoztatóján egyebek mellett azt mondta: ma már nem a kérdés, hogy az MSZP túlél-e és megmarad-e a politikai palettán, hanem milyen alternatívát tud nyújtani a Fideszben csalódott szavazóknak. Mesterházy közölte: mindenki megerősítette, hogy a szocialista frakcióban kíván továbbra is politizálni, mindenki az egységet támogatta és elutasította, hogy bárki más pártot szervezzen, építsen és támogasson. Ez utóbbiról is egyhangú szavazással döntöttek – tájékoztatott. Mesterházy közölte még: az MSZP frakciója támogatta, hogy a választmány kiírja a Gyurcsány-féle pártszavazást. Arról is szavaztak és döntöttek, hogy vitasorozat kezdődik a pártban arról, miként lehetnek hitelesebbek a választók előtt. Hozzátette: vállalta, hogy a pártvita végén, ha valamely kisebbség nem támogatja a többség által hozott döntést, akkor a többség akaratának érvényt fog szerezni.

Gyurcsány Ferenc az MSZP frakció ülésére érkezik
Gyurcsány Ferenc az MSZP frakció ülésére érkezik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.