Orbán partnere: Lázár János egy éve

Lázár János frakcióvezetői mandátuma ma lejár. A Fidesz képviselőcsoportja hétfőn választ vezetőt, Lázár – elmondása szerint – ha megkapja a bizalmat, áll a megmérettetés, a kihívás elé. Egyelőre tehát szinte biztosan frakcióvezető marad, de később miniszteri bársonyszéket kaphat.

„Igyekeztem a miniszterelnök és a kormány számára kiszámítható és megbízható partner lenni” – így értékelte elmúlt éves frakcióvezetői teljesítményét Lázár János egy tegnapi sajtótájékoztatón. Hódmezővásárhely polgármesterét egy évre választották meg a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének a 2010-es választások után, mandátuma ma, május 5-én lejár. A képviselőcsoport hétfő este választ frakcióvezetőt, Lázár János – elmondása szerint – ha megkapja a bizalmat, áll a megmérettetés, a kihívás elé.

Lázár szerint a Jobbik ma már nyíltan nemzetiszocialista irányt vett
Lázár szerint a Jobbik ma már nyíltan nemzetiszocialista irányt vett

A politikus, aki megválasztását követően a lapunknak adott interjújában úgy fogalmazott, „ez Orbán Viktor frakciója”, élvezi a miniszterelnök bizalmát. Forrásaink szerint olyannyira, hogy elképzelhető, nem lesz a parlamenti ciklus végéig frakcióvezető, lehet, hogy egy kormányátalakítás alkalmával miniszteri bársonyszéket kap.

Lázár János megítélése némiképp ellentmondásos a képviselők között. „Agilis, nagy munkabírású, tapasztalt polgármester, operatív és jó kommunikátor” – jellemzik frakciótársai, de vannak, akik szerint „az új generáció, a harmincasok vehemenciája és lehengerlő stílusa jellemzi”. És időbe telik, hogy feledtesse az autóügyét – teszik hozzá. De elismerik: nem könnyű egy 227 fős kormánypárti frakciót irányítani, és Lázár János profi frakcióvezető. Az elmúlt egy évről Lázár János azt mondta: elsősorban a szaktudás biztosítása, a megbízhatóság és a keménység jellemezte a kormánypárt parlamenti frakciójának munkáját. A szaktudásból vezethető le szerinte az az „új modell” is, amelyben az egyéni képviselői indítványok jóval nagyobb szerepet kaptak, mint az elmúlt húsz esztendőben.

A szimbolikus, „becsületbeli ügyek” között említette a kettős állampolgárságot, a 2006. október 23-i eseményekért való „igazságszolgáltatást”. A közbiztonság kapcsán pedig a „három csapás” törvényt, a gyöngyöspatai események utáni Btk.-szigorítást és a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést. A következő hónapok „legsúlyosabb” törvényhozási feladatának nevezte, hogy jobb legyen az oktatási, az egészségügyi és az önkormányzati rendszer. Sok-sok konzultáció, sok-sok társadalmi vita és párbeszéd kell hozzá – hangoztatta Lázár János. Az pedig a Fidesz-frakció „küldetése” lesz szerinte, hogy megvédjék a nagy állami vagy privát szolgáltatókkal szemben a szolgáltatást igénybe vevők érdekeit, mert például a nagy energiaszolgáltatók (gáz-, áram-, vízszolgáltatók) visszaélnek az erőfölényükkel.

Munkatársunk kérdésére, hogyan értékeli, hogy a médiatörvényt, a 98 százalékos különadót, az AB-hatáskör szűkítését és az új alkotmányt illetően számos kritikát kaptak külföldről, Lázár János úgy válaszolt: „a külföldi kritikák jelentőségét némileg alábecsüljük időnként”. Nem vagyok elégedett a nemzetközi sajtó terén nyújtott teljesítményünkkel, a frakciónak még jelentősebb teljesítményt kell nyújtania. Önkritikusnak kell lennem a külföldi sajtóval való kommunikáció tekintetében – tette hozzá. Szerinte külön hangsúlyt kell fordítani arra, hogy a sarkalatos törvények vitájában a kormánytöbbség álláspontjának demokratikus elkötelezettségét, európaiságát egyértelműbben tálalják a nyugati sajtónak. De frakcióvezetői programjának is része, hogy a Fidesz kétoldalú parlamenti kapcsolatait sokkal jobban ki kellene használni akár a CSU–CDU-val, vagy az UMP-vel Párizsban, vagy a brit konzervatívokkal. „Tanulva szocialista és liberális versenytársainktól” – jegyezte meg.

A Jobbikról Lázár János azt mondta: „ma már nyíltan nemzetiszocialista irányt vett. Mi ezzel a politikai irányzattal, amely neonáci társadalmi jelenségek nyílt támogatását jelenti, amely megkérdőjelezi az ország rendjét, amely káoszt akar, semmiféle együttműködést, semmiféle azonosulást nem tudunk felvállalni.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.