Kiosztották a két pofont az egyenruhás bűnözőknek

Ha nem értenek a szép szóból, a kormány kénytelen az erő nyelvén beszélni - írta Orbán Viktor a gyöngyöspatai és hajdúhadházi események kapcsán. Most itt a Btk.-szigorítás.

Akár hároméves szabadságvesztéssel büntethető az, aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely riadalmat kelthet valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz tartozó közösség tagjaiban. Ezenkívül a közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezésére vonatkozó paragrafus kimondja: aki olyan, a közbiztonság, a közrend fenntartására irányuló tevékenységet szervez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy a közbiztonság, a közrend fenntartásának látszatát keltő tevékenységet szervez, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – az Országgyűlés ugyanis tegnap a házszabálytól való eltéréssel délután megvitatta és 280 szavazattal 40 ellenében tartózkodás nélkül elfogadta a kormány erre vonatkozó javaslatát, a „lex Gyöngyöspatát”. A Btk.-módosítás azokat a polgárőröket is büntetni rendeli, akik nem teljesítik a polgárőrségről szóló törvényben meghatározott együttműködési kötelezettséget.

Az „ember azt hiszi, mindenki ért a szép szóból, kár, hogy ez nincs így”. Ilyenkor pedig egy kormány „kénytelen az erő nyelvén beszélni” – írta egy hete Orbán Viktor a Facebook közösségi portálon Gyöngyöspata kapcsán. Tegnap Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő még a zárószavazás előtt azt mondta, ha még hétfőn megszavazza az Országgyűlés a Btk.-módosítást és kéri a köztársasági elnöktől a sürgős kihirdetését, akkor a rendőrség, az állami szervek már egy-két napon belül az új szabályozás adta felhatalmazással járhatnak el, felszámolhatják az „egyenruhás bűnözést”. A polgárőr-tevékenység ellátása során mindenkinek pártsemlegesnek kell lennie. Ha lesz olyan rendőrségi vezető, aki törvénysértő módon működő szervezettel működik együtt, akkor annak nincs helye a rendőrség állományában – mondta a szóvivő.

A Btk.-változtatást célzó kormányjavaslathoz tegnap öt módosító indítvány érkezett (egy fideszes, egy MSZP-s és három LMP-s). Bárándy Gergely (MSZP) „szarvashibának” nevezte, hogy a kormány javaslatából hiányzik a jogellenes fellépés kitétele, így a bíróságok a rendőröket is elmarasztalhatnák. Egy másik szocialista politikus úgy fogalmazott: „akár Hatala József országos rendőrfőkapitányt is adott esetben”.

Az MSZP-s és LMP-s módosításokat a Fidesz–KDNP-s többség leszavazta. A fideszes Vas Imre módosító indítványa viszont arra vonatkozott: azokat büntessék, akik „jogszabály felhatalmazása nélkül” végeznek a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet. (A Fidesz-képviselő indítványa nyomán hagyták el a „riadalomkeltést” is a vétség esetén.) A szocialisták és az LMP-sek is megszavazták a Btk.-módosítást, noha távolról sem találták hibátlannak azt, Ivády Gábor független honatya és a jobbikosok viszont elutasították.

A parlamenti ülésen is heves vita alakult ki a Btk.-módosításról. Pintér Sándor napirend előtt arról beszélt, hogy Hajdúhadházán és Gyöngyöspatán is a Szebb Jövőért Polgári Egyesület volt a főszereplő. – Elmentek rendet csinálni Gyöngyöspatára, ahol január elsejétől 12 kis értékű tulajdon elleni bűncselekmény történt, a rendcsinálás eredményeképpen viszont 17 bűncselekmény miatt történt feljelentés – mondta a belügyminiszter, aki sajnálatosnak nevezte, hogy a parlamentben van politikai háttere az egyesületnek, „mely rendet hirdet és rendetlenséget gerjeszt”. A jobbikosok erre felmorajlottak, Volner János pedig indulatosan közölte, hogy „a cigányok valósággal letarolták Gyöngyöspatát”. S ha a nemzetellenes Btk.-módosítást elfogadják, „a bűnöző hajlamú emberekben” kialakul, hogy a kormány őket védi, és „Mari nénit, Pista bácsit megölhetik”.

Schiffer András LMP-frakcióvezető támogatásáról biztosította a módosítást, hogy világos határvonalat húzzanak a szabadcsapatok, a masírozó félkatonai alakulatok elé. A szocialisták is megszavazták a büntető törvénykönyv szigorítását, viszont Harangozó Tamás szóvá tette, hogy ő maga már egy évvel ezelőtt felhívta a figyelmet a veszélyre. Lázár János Fidesz-frakcióvezető felrótta, hogy a Jobbik nyíltan megvédi azt a neonáci, szélsőséges Szebb Jövőért Egyesületet, melynek tagjait, a „kemény fiúkat” a rendőrségnek kellett kimenteni Gyöngyöspatán a „rendcsinálásból”.

Farkas Flóriánnal, az Országos Roma Önkormányzat és a Lungo Drom fideszes elnökével konzultál Pintér Sándor belügyminiszter az ülésteremben
Farkas Flóriánnal, az Országos Roma Önkormányzat és a Lungo Drom fideszes elnökével konzultál Pintér Sándor belügyminiszter az ülésteremben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.