A rendőrség tétlenül szemléli az újabb jobbikos provokációt

Csendőröket avattak Tiszavasváriban, a Jobbik fővárosában. A "tíz bátor és elszánt férfiú" pénzért csendőrködik, van autójuk, egyenruhájuk, meg ifj. Hegedűs által felszentelt csapatzászlójuk. Vona Gábor szerint nem a rendfenntartást akarnák átvenni, az az állam joga, bár nem gyakorolja.

„Apukám, levegyem?” Ezt kérdi egy a fekete nadrágkosztümjéhez fehér zoknit viselő asszony, miután több fotós is közeli felvételeket készít zakójáról, amelyen egy jobbikos és egy árpádsávos jelvény díszeleg. „Ne törődj vele, azért tetszik nekik, mert a gárda jelvénye tiltott jelkép. De te csak legyél rá büszke, le ne vedd!”, válaszolja egy tagbaszakadt férfi, akiről később kiderül: Tiszavasvári alpolgármestere.

Vele együtt több tucat helyi áll még a tizenháromezer fős, Szabolcs megyei város főterén, ahol tegnap este a református templom előtt avatták a csendőröket. Speciális tiszavasvári csendőregyenruhát viselt a jobbikos polgármester, Fülöp Erik is: fekete sapkát, fekete nadrágot, galléros fehér inget, amelyen egy rávasalt matrica hirdeti, viselője a helyi csendőrség tagja. Még kevesen vannak, „tíz bátor és elszánt férfiú”. Öten közülük közmunkások, öten részmunkaidősök: bérüket tehát jórészt állami támogatásból fedezik. Az önkormányzat évi másfél millió forintot költ a testület fenntartására, de számítanak közadakozásra is. „Itt van ez a két csendőrautó”, mutat rá egy felmatricázott személygépkocsira és egy villannyal működő mopedre a polgármester.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke arról beszél, hogy a csendőrség nem az, amit ma az iskolában tanítanak a gyerekeknek, majd azt üzeni a belügyminiszternek, hogy a rend fenntartása az állam joga, de akkor e jogot gyakorolni is kellene. A csendőrség Vona szavai szerint azért jött létre, hogy segítse a rendőrség munkáját. Maga azt szeretné, ha Tiszavasvári példáját sok más magyarországi település követné.

Vona Gábor bejelenti: nemcsak a csendőrség létrehozásában jár elöl jó példával Tiszavasvári, hanem abban is, hogy a település polgármestere szerdán tizenhét olyan ügyet tett le az illetékes adóhatóság asztalára, amelyben vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez. „Uzsorásokról van szó, hölgyeim és uraim, akik épp a legszegényebb cigány lakosságot sanyargatják, miközben luxusautóikkal maguk is sorban állnak segélyért”, mondja, és hozzáteszi, ez is rácáfol arra az előítéletre, miszerint a Jobbik minden cigány ellen előítélettel viseltetik.

Ezek után a csendőrség zászlaját ifjabb Hegedűs Lóránt szenteli föl.

Idetartozik, hogy tegnap este azon a Magyarbánhegyesen tüntetett a Jobbik és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, ahol március végén egy Csongrád megyei férfi agyonvert egy 49 éves kocsmárost. Oláh Zoltán, Magyarbánhegyes jobbikos képviselője ugyanakkor a Roma Sajtóközpontnak azt nyilatkozta, hogy „tévedés” a rendezvény, mert náluk nincs roma, nem roma ellentét, ezért nem is mond beszédet a demonstráción.

„Ha a hátam mögött szervezkedtek, akkor legyenek ügyes gyerekek.” Ezekkel a szavakkal kommentálta távolmaradását a demonstrációról. A politikus szerint „történt egy szerencsétlen gyilkosság, és nem is roma volt az elkövető”.

Megkérdeztük a Belügyminisztériumot, mit reagál erre lés a tiszavasvári csendőrség megalakulására, de a tárca hallgatott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.