Szájer sikertelen bemutatója Brüsszelben

„Nem viccelek, tényleg szeretnék vitát kezdeményezni az Európai Parlamentben a kiskorúak szavazati jogáról, amit a szülők gyakorolhatnának, bár ez a jog nem került be az Országgyűlés által hétfőn elfogadott új magyar alkotmányba”, mondta kedd reggel Szájer József az európai törvényhozás illetékes bizottságában, amelyet azért tájékoztatott, hogy más uniós országok is „tanulhassanak a magyaroktól, átvehessék az újításokat”.

Megjósolható: nem fogják. Legalábbis ez derült ki abból, hogy az alkotmányügyi bizottság tagjai azt feszegették, vajon valóban összhangban van-e szöveg az európai értékekkel. Egyértelmű választ, persze – tették hozzá –, maguk sem tudnak addig megfogalmazni, amíg a végleges szöveget legalább angolul nem tanulmányozhatják. Ám addig sem vették készpénznek, amit Szájer József mondott, aki szerint mindaz, ami a nemzetközi sajtóban megjelent, félreértelmezésen alapul. Holott „ez a XXI. század alkotmánya, amelyben új gondolkodásmód testesül meg”, hangoztatta.

Szili Katalin és Szájer József megszemlélik az kérdőívek feldolgozását
Szili Katalin és Szájer József az alkotmányról szóló konzultációs performanszon

A szocialista Salom Guerrero a spanyol alkotmányozást felelevenítve közölte: a Franco-rendszer bukása és az első szabad választások után héttagú alkotmányozó bizottság alakult, amelybe négy tagot az ellenzék delegált, majd a szöveget a spanyol parlament nagy részvétel mellett, nagy többséggel fogadta el s népszavazással erősítette meg. A liberális Andrew Duff a nemzeti alkotmányozási folyamatok és az európai törvényhozás összeütközésének veszélyéről beszélt. A Zöldek nevében a német Gerald Hafner az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozását, a bírók és ügyészek nyugdíjba menesztését – vagyis befolyásolásának kísérletét – kérte számon.

A baloldali Helmut Scholz a diszkrimináció tilalmának kérdéses voltát és a szociális jogok gyengítését feszegette. A néppárti Inigo Méndez De Vigo is elmorfondírozott azon, vajon a következő kormány első dolga nem az alkotmánymódosítás lesz-e. Rövid válaszában Szájer József a konkrét tartalmi kifogások egy részére sajátos módon a jelenleg érvényes alkotmányt idézve igyekezett megnyugtató választ adni. A kétharmados felhatalmazással megindított alkotmányozás szerinte átlátható volt, mert aki akart, részt vehetett benne. Beszélt arról is, hogy az európai alkotmányozási hagyományok eltérnek egymástól: nem rendeztek mindenütt népszavazást, vagy a bírók szolgálati idejét például másutt is korlátozzák.

Verhofstadt: A szónok téved

Szájer furcsállotta, hogy belga körökben is nehezményezték az Alkotmánybíróság átalakítását, holott Belgiumban „nincs alkotmánybíróság”. A volt belga kormányfő, Guy Verhofstadt egy idő után nem bírta türelemmel, s bekiabált: „A szónok téved”.

Szijjártó: Ez az időszak véget ért

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bármely más országból – akár Németországból is – beavatkozzanak a magyar alkotmányozási folyamatba”, így reagált a miniszterelnök szóvivője a német külügyi államminiszter hétfői nyilatkozatára. „Magyarországnak évtizedeken át el kellett tűrnie, hogy más fővárosból akarták megmondani, mit tegyünk, illetve tehetünk, vagy hogy mi legyen a magyar alkotmányban. Ez az időszak véget ért”, mondta Szijjártó Péter, aki szerint egy ilyen „beavatkozási kísérlet” ellentétes Németország és Magyarország szövetségesi kapcsolatával, valamint az államközi érintkezések szokásaival.

Werner Hoyer, a német külügyminisztérium államminisztere hétfőn fejezte ki aggodalmát az alkotmány jóváhagyása kapcsán. A német külügyminisztérium honlapján megjelent szövegben a többi között az áll, hogy a „médiatörvények az alapjogok olyan értelmezéséről tanúskodnak, ami – a végrehajtott módosítások ellenére – csak nehezen összeegyeztethető az Európai Unió értékeivel. A médiatörvényekkel összefüggésben felmerült aggodalmaink a hétfőn elfogadott alkotmánnyal – és annak létrejöttével – erősödtek, és nem gyengültek.”

Mesterházy levele az államfőhöz

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke Schmitt Pál államfőhöz fordult, hogy ne írja alá az alkotmányt. Levelében egyebek mellett ez áll: „Az alaptörvény aláírásakor mérlegelnie kell: a Magyar Köztársasághoz, a magyar néphez vagy egy párthoz lojális. Döntenie kell arról is, hogy pártutasításnak vagy demokratikus meggyőződésének engedelmeskedik. Az Ön egyetlen tollvonásával elbukhat az a Magyar Köztársaság, amelyet húsz éven át közösen épített ez az ország.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.