Budai Gyula már nem emlékszik, mennyiért vette szolgálati lakását

Nyílt levélben kérdezte az MSZP szóvivője Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztostól, hogy katonai ügyészként neki is kiutaltak-e szolgálati lakást a honvédelmi tárca illetékesei, hiszen a szocialisták szerint Budai csak úgy képviselheti hitelesen a „kétes” ügyeket, ha saját magára nézve a törvénytelenségnek még a látszatát is kerülendőnek tartja.

Török Zsolt szerint, ha Budai is a piaci ár alatt vehette meg szolgálati lakását, úgy jogos kérdés, hogy lemond-e kormánybiztosi pozíciójáról. Az ugyanis bizonyos - ez derül ki a politikus lapunknak adott interjújából is -, hogy a fideszes politikus is hozzájutott annak idején egy szolgálati lakáshoz, méghozzá kedvezményesen.

HM-lakások a Fillér utcában
HM-lakások a Fillér utcában

Budai Gyula korábban húsz gyanús ingatlanügyről tett bejelentést a Honvédelmi Minisztériumnál zajló elszámoltatás kapcsán. Álláspontja szerint az elmúlt nyolc évben több ingatlanelidegenítés is felveti a hűtlen kezelés gyanúját. A HM-lakások vevői közt egykori miniszteri biztosok, volt államtitkárok és magas beosztású katonai vezetők vannak. Budai szerint az ingatlanok valós forgalmi értéke összesen 1,113 milliárd forint lehet, ennek ellenére a tárcához mindössze 315 millió forint folyt be az eladásokból. Vagyis az államot úgy 800 millió forint kár érhette – állította. A vitatott ingatlaneladásokról a Magyar Nemzet korábban több írásában is beszámolt, rámutatva: többek között Gömbös János – a szocialista Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter akkori kabinetfőnöke – alig nyolcmillióért jutott hozzá egy harmincmilliós forgalmi értékű, budai ingatlanhoz. Szerepelt a lap összeállításában például Kovacsics Ferenc, a Katonai Biztonsági Hivatal volt vezetője is, aki harmincmillióval kevesebbért jutott egy értékes lakáshoz, ahogyan Bocskai István és Matyuc Péter volt HM-szóvivők, Havril András volt vezérkari főnök, Sági János légierő-parancsnok vagy épp Fapál László exállamtitkár is töredékáron vehették meg otthonaikat. Juhász Ferenc erről az elmúlt évek kormányzati intézkedéseit vizsgáló albizottság ülésén azt mondta: torzító és manipulált lista jelent meg, kiragadták az elmúlt nyolc évet, holott ez a rendszer az elmúlt húsz évben is működött. Juhász szerint minden etikusan és törvényesen zajlott.

Arról a Népszabadság számolt be korábban, hogy a HM-ingatlanok elidegenítését egy, még Für Lajos minisztersége idején hozott rendelet szabályozta. A tárcavezető mellett akkor Hende Csaba jelenlegi miniszter is vezető beosztásban dolgozott. A rendeletet később Juhász Ferenc idején szigorították meg, de bizonyos kiskapuk így is megmaradtak. Sőt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is szóvá tette, hogy egyes budai ingatlanok meglehetősen alacsony áron cseréltek gazdát. A hatályos rendelkezés értelmében a honvédelmi miniszter egyedi kérelem esetében (Juhász idején három ilyen volt: Havril András, Kovacsics Ferenc, Fapál László) eltekinthet bizonyos kritériumoktól „honvédelmi érdekekre hivatkozva”, de csak akkor, ha a vezérkar, az ingatlankezelési és a jogi osztály nem emel kifogást.

A különbség: etikus

A HM-ingatlanok kedvezményes vásárlásával sokan éltek az elmúlt húsz évben, többek között a tárca jelenlegi vezetésében szerepet vállaló Fodor Lajos közigazgatási államtitkár (egykori vezérkari főnök) és Deák János jelenlegi miniszteri biztos is. A HM utóbbiakkal kapcsolatban korábban lapunknak azt mondta: a volt vezérkari főnökök jogszerűen és az etikai normák betartásával, „az 1994–95-ben végrehajtott folyamatos haderőreformmal összefüggő átalakítások során vásárolta meg lakását”. Arra a kérdésünkre, hogy mennyiért és milyen kedvezménnyel vehették meg az ingatlanokat, azóta sem kaptunk választ.

Az elhunyt írt alá

Egy hét évvel ezelőtti történetet idézett fel a sajtó néhány hónapja Budai Gyuláról. A biztos ellen ugyanis 2005-ben magánokirat-hamisítás vétsége miatt nyomozás indult, amit végül bűncselekmény hiányában zártak le.

Budai még ügyvédként ellenjegyzett egy olyan – a munkatársa által szerkesztett – szerződést, amely egy tököli, másfél hektáros telek cseréjéről szólt. Az ingatlant egy 57 ezer forintos herendi étkészletért adták oda. A telektulajdonos aláírása annak ellenére szerepel a papíron, hogy a tranzakció előtti években meghalt. Budai szerint minden rendben zajlott, és sem a vádhatóság, sem a kamara nem marasztalta el.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.