Kétszeres a túljelentkezés az állami helyekre

Nagy lesz a verseny az idén az államilag támogatott felsőoktatási férőhelyekért: a kormány ugyanis az elmúlt évek 56 ezres keretszámát alapképzésben 53 450-re csökkentette. Ezekre a férőhelyekre pályázik az idén mintegy százezer diák.

Mesterképzésben továbbra is 19 600 támogatott férőhely van, amelyekre most 22 839 fiatal jelentkezett. Az első helyen költségtérítéses képzéseket megcélzó felvételizőkkel együtt az idén összesen 140 579-en adták be jelentkezési lapjukat, ez 271-gyel több jelentkezőt jelent tavalyhoz képest.

Az egyes képzési területeken ugyanakkor ennél nagyobb létszámelmozdulások tapasztalhatók. Az első helyes alap- és osztatlan képzéses jelentkezések alapján jelentősen – 14 százalékkal – nőtt az érdeklődés a művészetképzési terület iránt, a művészetközvetítési képzési terület pedig tíz százalékkal több jelentkezőt vonzott.

Az orvos- és egészségtudomány, illetve a természettudomány képzési területekre kilenc-kilenc, az informatika és a sporttudomány képzési területekre nyolc-nyolc, a műszaki területre pedig két százalékkal többen pályáztak. Kilenc százalékkal csökkent viszont az érdeklődés a bölcsészettudomány iránt, a gazdaság képzési terület iránt pedig nyolc százalékkal (azért még így is ide pályáznak a legtöbben, 16 896-an első helyen), pedagóguspályára hét, jogi területre hat, agrárképzésekre öt, nemzetvédelmi területre pedig három százalékkal vágynak kevesebben.

Ami a szakokat illeti: az idén államilag támogatott képzésben első helyen a legtöbben a gazdálkodási és menedzsment (2172), a mérnök informatikus (2098), a gépészmérnöki (1891), a kommunikáció és médiatudomány (1817) és a kereskedelem és marketing (1521) szakokra jelentkeztek.

Az intézmények népszerűségét tekintve nincs nagy meglepetés: továbbra is a nagy tudományegyetemek a legkedveltebbek (legalábbis az első helyes jelentkezői létszám alapján). Első helyét töretlenül őrzi az ELTE több mint 15 ezer jelentkezővel, Debrecenben 10 785, Szegeden 10 477, Pécsett 9291 fiatal szeretne tanulni, a Budapesti Corvinus Egyetemre pedig 8551 diák pályázik.

A továbbtanulásban továbbra is a nők jeleskednek: az idei felvételizők több mint fele – 56,6 százaléka, azaz 79 521 diák – nő. A legtöbben – több mint 42 ezren – a közép-magyarországi régióból jelentkeztek. Budapestről 25 955-en felvételiznek. A megyék közül legtöbben Pest megyéből jelentkeztek, második a sorban Borsod-Abaúj-Zemplén megye. A legkevesebb jelentkezés Tolna és Nógrád megyékből érkezett. A legidősebb felvételiző 1939-ben született, a legfiatalabb 1995-ben, azaz még csak 16 éves.

A neten egyszerűbb

Csupán egy név alapján kellett volna kitalálniuk a felvételi iroda munkatársainak annak a jelentkezőnek a szándékát, aki a saját nevén kívűl semmit nem írt rá a jelentkezési lapjára. Olvashatatlan kéz írás, rossz születési dátum, helytelenül leírt intézménynév: ilyen hibákkal is találkoznak az adatfeldolgozók. Talán e hibákat elkerülendő választják egyre többen – az idén már a felvételizők több mint fele, 81 054 diák – az elektronikus jelentkezést, ott ugyanis egy program segít az űrlap helyes kitöltésében.

 

A felvételi ponthatárok kihirdetése minden évben eseményszámba megy
A felvételi ponthatárok kihirdetése minden évben eseményszámba megy
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.