Szijjártó még egy ideig félmillióval többet keres Orbánnál

Továbbra is jócskán kétmillió forint felett keres Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, mert a fizetéscsökkentésükre vonatkozó törvényjavaslat a lehető leglassabb ütemben megy keresztül a parlamenti procedúrán.

Orbán Viktor miniszterelnök az ország nehéz gazdasági helyzetére hivatkozva jelentette be tavaly, hogy kétmillió forintos bérplafont vezetnek be a közszférában. Ez az intézkedés a költségvetési szférában dolgozókra és a Magyar Nemzeti Bankra vonatkozik, a kormány így csökkentette nyolcmillióról kétmillióra Simor András jegybankelnök havi fizetését. Szeptemberben épp Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő jelentette ki, hogy az ország jelenlegi helyzetében a költségvetési szférában nem fordulhat elő, hogy havi kétmillió forint feletti fizetést tegyen zsebre valaki. Tévedett: a szabály nem vonatkozik az állami cégek vezetőire és a politikusokra, köztük ő magára sem. A február 1-jén nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatokból derült ki, hogy a miniszterelnöki szóvivő és az elszámoltatási kormánybiztos fizetése jelentősen meghaladja a kétmilliót. A listavezető Budai Gyula, aki parlamenti képviselőként havonta 1 240 665 forint tiszteletdíjat, választókerületi pótlékot és lakhatási támogatást kap, ehhez jön még a kormánytól 997 200 forint, így a havi bruttója 2 237 865 forint. Szijjártó képviselői és szóvivői fizetése együttesen 2 226 000 ezer forint. A dobogó harmadik helyére szorították Kövér László házelnököt a havi bruttó 2,1 milliós jövedelemmel. Szijjártó és Budai csaknem félmillióval keres többet Orbán Viktor miniszterelnöknél, úgy kilencszázezerrel többet Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnél.

A képviselői vagyonnyilatkozat nyilvánosságra hozásánakmásnapján Szijjártó Péter Ágh Péter fideszes képviselővel közösen benyújtott egy javaslatot, hogy a mandátummal bíró miniszterelnöki biztosok – tehát ő és a kormánymegbízottak – a Miniszterelnökségről kapott fizetésük mellé csak a képviselői alapdíjat (jelenleg 231 900 forint) kapják. A kétmilliós határ átlépése miatt a Fidesz számára kialakult kínos helyzetben arra lehetett számítani, hogy ezt a javaslatot a lehető leggyorsabban keresztülviszik a parlamenten. Csakhogy az előterjesztést „altatják”, mindössze odáig jutott el a parlamenti procedúrában, hogy az alkotmányügyi bizottság általános vitára ajánlja. A javaslat parlamenti napirendre tűzéséről egyelőre szó sincs, hiszen az Országgyűlés április közepéig kizárólag az új alkotmányt tárgyalja. Így Szijjártó és Budai április végéig bizonyosan több mint kétmillió forintos fizetést húz. Ehhez hasonlóan, várhatóan április közepéig nem kerül a parlament elé Lázár János fideszes frakcióvezető javaslata sem, hogy ne kapjon havi 116 ezer forint lakhatási támogatást az a parlamenti képviselő, akinek van lakása Budapesten vagy vidéki egyéni választókerületében vagy abban a megyében, amelyben területi listás mandátumát szerezte.

A szóvivő
A szóvivő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.